MNB a zivatarban: a kamatok emelkednek, de a forint nem erősödik

2018. február 6. 13:45    
nyomtatás
 
A nemzetközi környezet változásának köszönhetően intenzív emelkedésnek indultak a magyar hozamok, a tízéves referenciaérték már 70 bázispontot ugrott az év elejéhez képest. Pedig az MNB épp most venné fel a harcot a hosszú hozamok ellen, de ha ez így folytatódik, akkor kénytelenek lesznek visszakozni, aminek máris látszanak a jelei. Persze az egész bűvészkedés a hosszú hozamok lebeszélésével alapvetően egy másik, ki nem mondott célt szolgál: a forint erősödésének mindenáron történő megakadályozását. Kis túlzással történhet addig bármi a hozamokkal, amíg a forint árfolyamát féken tudja a jegybank tartani. Innen nézve pedig az MNB eddig nem bukta el a háborút, sőt inkább nyerésre áll benne.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Elindult a nemzetközi piaci pánik


Az év elején hirtelen emelkedésnek indult a globális hozamkörnyezet, elsősorban az amerikai hozamok indultak intenzíven felfelé. A tengerentúli tízéves hozam például jelenleg 2,76%, ami négyéves csúcsot jelent. Európában egyelőre kisebb ez a hatás, de a tízéves német hozam is két és féléves csúcsra ment az utóbbi hetekben.

2018.02.02 10:32 Nyakunkon a rég várt összeomlás - Európa megmenekülhet, Amerika viszont bajban van

A folyamat legfontosabb katalizátorai a jegybankok, hiszen a piac most arra számít, hogy az év végéig az EKB is kivezeti majd eszközvásárlási programját azt követően, hogy a Fed már több mint két éve elkezdett kamatot emelni, és azt várhatóan folytatja az idén is. Sőt, az eddig tántoríthatatlannak tartott Japán is óvatos utalást tett arra, hogy nem tart majd örökké az ingyen pénz korszaka.

A jegybankok politikájában beállt éles fordulat elsősorban az emelkedő inflációs kilátásoknak köszönhető, a befektetők most kezdik érzékelni azt, hogy a nulla százalékos infláció sem tartható fenn, és akár az eddig vártnál gyorsabb is lehet az emelkedés. Vagyis most kezdik beárazni a pénzromlás emelkedését, ami magasabb kamatokat és magasabb hozamokat hozhat a világban.

Mi pont most vennénk fel a harcot


Az MNB szeptemberben jelentette be, hogy a rövid hozamok leszorítása után a hosszú hozamokkal venné fel a harcot. Ennek jegyében éppen decemberben indultak el januárban a monetáris politikai kamatcsere-ügyletek (MIRS), illetve a jelzáloglevél-vásárlások.

2018.01.29 10:55 Utolsó mohikánként mennek szembe a világgal Matolcsyék

Először úgy tűnt, hogy sikeres lesz a jegybank törekvése, hiszen 2018 elejére 2% alá esett a magyar tízéves hozam, ami történelmi mélypontot jelentett és elmaradt a hasonló amerikai hozamszinttől. Azóta viszont nagyot fordult a piaci hangulat, mostanra 2,7%-ra emelkedett a magyar tízéves hozam.

MNB a zivatarban: a kamatok emelkednek, de a forint nem erősödik


Ráadásul a hozamemelkedés szinte folyamatos volt, az utóbbi bő egy hónapban alig volt olyan nap, amikor nem emelkedett a tízéves referenciahozam. A hétfői több mint 20 bázispontos ugrás pedig már egészen kiemelkedőnek mondható.

MNB a zivatarban: a kamatok emelkednek, de a forint nem erősödikNem lehet szembe menni a világgal


A múlt héten már az MNB is felismerte, hogy nem tud szembeszélben cselekedni, emiatt a kamatdöntést követően jelezték, hogy a relatív hozamszintet tartják szem előtt. Vagyis már nem az a cél, hogy visszatérjen a 2% alatti tízéves hozam, hanem az, hogy ne emelkedjen jobban, mint a hasonló futamidejű német vagy lengyel hozam.

2018.01.30 15:02 400-600 milliárd forintnyi likviditást szorít ki a piacra az MNB

Egyelőre ebben a tekintetben sem állunk túl jól, az utóbbi hetekben alulteljesítők voltak a magyar kötvények. Persze ez annak köszönhető, hogy a közelmúltban látott szárnyalással a magyar kötvények jelentősen felülteljesítették a régiós versenytársakat.

MNB a zivatarban: a kamatok emelkednek, de a forint nem erősödik


December eleje óta a magyar tízéves hozamszint több mint 60 bázisponttal emelkedett, miközben a régióban ennél lényegesen kisebb, legfeljebb 20 bázispont körüli emelkedést láttunk. Persze így sincs még okunk az aggodalomra, hiszen a régióban csak a cseheknél alacsonyabb a hozam nálunk, de feltűnően csökkent a korábbi hozamelőnyünk. És nem csak a régióban igaz ez, a német és az amerikai hozam is kisebb mértékben emelkedett a magyarnál. Vagyis ha ezeket vesszük a relatív hozamváltozás alapjának, akkor nem biztos, hogy elégedett a jegybank, és elképzelhető, hogy az átmeneti piaci turbulencia elmúltával további lépéseken gondolkodnak majd.

MNB a zivatarban: a kamatok emelkednek, de a forint nem erősödik


Közeleg a rally vége - Vagy már el is múlt?


Az utóbbi napok hozamemelkedését látva több elemző is foglalkozott a magyar kötvénypiaccal, az Erste Bank szerint például az év eleje óta látott hozamemelkedés bebizonyította, hogy kedvezőtlen nemzetközi környezetben nem egyszerű feladat a hozamokat alacsonyan tartani.

Az osztrák bank szakértői szerint ha a német-magyar 165 bázispontos hozamkülönbségből indulunk ki, akkor az év végén 2,5% körül lehet a tízéves magyar hozam. Úgy gondolják viszont, hogy a jegybank továbbra sem mondott le arról, hogy közvetlenül beavatkozzon a hozamok csökkentése érdekében esetleg további eszközökkel, ha pedig ez megtörténik, akkor akár alacsonyabb is lehet a magyar tízéves hozam.


Az Unicredit szintén részletes elemzést közölt az MNB újabb lépéseiről, melynek végén arra a következtetésre jutnak, hogy a tavaly javasolt ügyletüket lezárják, mely a 2025-ös lejáratú magyar állampapírok vásárlására irányult. Az ügyleten így is szép, 3%-os hozamot realizáltak euróban tavaly június óta.

Összességében az Unicredit szakemberei szerint sikeres lesz az MNB a hozamgörbe további lapításában. Ahhoz azonban, hogy a hosszú hozamok ismét lefelé induljanak, nagyobb összegű MIRS-ügyleteket kellene kötnie a jegybanknak komolyabb diszkonttal. A jelenlegi helyzetben a német hozamok látható emelkedése mellett az elemzők szerint érdemes lehet még kivárni kedvezőbb beszállási pontokra, ahonnan majd ismét lefelé indulhatnak a hozamok.

2018.01.24 10:57 Hirtelen fordult a magyar piac - Mégsem olyan éles az MNB fegyvere?

Persze az egész bűvészkedés a hosszú hozamok lebeszélésével, a külső környezet függvényében történő menedzselésével alapvetően egy másik, ki nem mondott célt szolgál: a forint erősödésének mindenáron történő megakadályozását. Kis túlzással történhet addig bármi a hozamokkal, amíg a forint árfolyamát féken tudja a jegybank tartani. Innen nézve pedig az MNB eddig nem bukta el a háborút, sőt inkább nyerésre áll benne.

A címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium