Nyakunkon a recesszió? - 10 éve nem történt olyan, mint ami ezekben a percekben

2019. augusztus 14. 12:23    
nyomtatás
 
Ezekben a percekben először fordult elő 2007, illetve 2008 óta, hogy a 10 éves amerikai és brit államkötvény hozama a 2 éves hozam alá bukott, azaz inverzzé vált a két hozamgörbe.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

Ez azután történt, hogy hajnalban a kínai ipari termelési adat váratlanul gyengére sikeredett és reggel a német GDP-adat is gyengeségre utalt.

2019.08.14 09:24 Kiábrándító hírek jöttek Kínából

2019.08.14 08:20 Tényleg pocsék időszaka van a német gazdaságnak: zsugorodott a GDP

A 10 éves amerikai államkötvény hozama 1,632%-ra bukott magyar idő szerint dél után pár perccel, míg a 2 éves 1,638% körül jár, így tehát minimálisan a negatív tartományba bukott a 2-10 éves hozamkülönbség, amire 2007 óta nem volt példa. Közben a 30 éves amerikai kötvény rekordmélységbe, 2,06%-ra esett.

Nyakunkon a recesszió? - 10 éve nem történt olyan, mint ami ezekben a percekben


A piaci logika szerint a nagybefektetők által irányított kötvénypiacon eléggé megbízható jel a recesszió közeledésére, ha a hozamgörbe inverzzé válik, azaz a hosszabb futamidejű papír hozama a rövidebb alá bukik.


Az elmúlt évtizedekben legalábbis többször is bevált ez a "figyelmeztetés", igaz nagy kérdés, hogy a mostanában mennyiségi lazítással torzított globális kötvénypiacon ezek a szignálok mennyire működnek még, illetve milyen megbízhatósággal. A következő negyedévekben erre választ fogunk kapni.

Az amerikai és brit hozamgörbe inverzzé válása jelentős esést váltott ki a vezető európai és amerikai részvényindexekben a déli órákban és így máris elolvadt az az emelkedést, amit tegnap a Trump-kormány meghátrálása váltott ki a kínai vámok terén.

2019.08.13 15:47 Meghátrált egy kicsit Trump, ugranak a részvénypiacok!

Nyakunkon a recesszió? - 10 éve nem történt olyan, mint ami ezekben a percekben


Az elmúlt napokban mi is kiemelten foglalkoztunk a vezető fejlett piaci, illetve vele párhuzamosan a magyar államkötvény hozamok jelentős süllyedésével és annak mozgatórugóival. Ezek kapcsán tegnap már a Fitch Ratings is megszólalt, hogy csúnya vége lesz a folyamatnak, ha egyszer a meredek hozamesés és a negatív hozamkörnyezet megszakad és fordul az irány.

2019.08.12 05:55 Akkora vihar készül, amibe beleremeghet a világgazdaság

2019.08.13 13:14 Azt hiszed, vége a kötvénypiaci őrületnek? Akkor nézd meg ezt az ábrát Magyarországról!

2019.08.13 18:49 Megszólalt a Fitch: ez egyszerűen nem lehet igaz, ebből baj lesz

Címlapkép forrása: Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium