Teletömték kötvénnyel a bankokat, évek óta nem láttunk ilyen menekülést tőlük

2018. február 12. 16:02  english version   
nyomtatás
 
Decemberben négy éve nem látott összegben adtak el állampapírt a hitelintézetek, ami kicsit rontotta a 2017-es képet - derül ki az MNB friss adataiból. Persze még így is több mint 500 milliárd forinttal nőtt a bankok állománya tavaly, vagyis bármennyire is várjuk a roham végén, vannak még tartalékok a szektorban.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Két kézzel szórták a kötvényt decemberben


A tavalyi év utolsó hónapjában nettó 333,2 milliárd forint értékben adtak el állampapírt a hitelintézetek, így az állományuk 8368,7 milliárd forint volt az év végén. Az MNB erre vonatkozó statisztikája szerint utoljára négy éve, 2013 decemberében volt a mostaninál nagyobb nettó eladás a bankoknál, ennek ellenére folyamatos volt az állomány növekedése.

Teletömték kötvénnyel a bankokat, évek óta nem láttunk ilyen menekülést tőlük


A decemberi jelentős eladást egyébként részben szezonalitás magyarázza, az elmúlt öt évben az egyébként intenzív növekedés ellenére az utolsó hónapokban mindig nettó eladók voltak a hitelintézetek. Banki forrásunk szerint ennek oka az, hogy az év végén hagyományosan megnövekedik a látra szóló betétek állománya az ügyfeleknél, emiatt pedig a hitelintézetek is egyre több likvid pénzt tartanak elővigyázatosságból. Éppen ezért több évben is megfigyelhető volt, hogy a decemberi eladás egy részét januárban ismét növekedés követte. Így most sem lenne meglepő, ha az év első hónapjában megint jelentős nettó vásárlók lennének a bankok a kötvénypiacon.

Azért így is megvettek több mint 500 milliárdot tavaly


A decemberi eladással együtt 2017 egészében 521,3 milliárd forinttal nőtt a bankok állampapír-állománya, vagyis az év végi megtorpanás a trendet nem fordította meg, csak lassította az éves növekedést. Ez szintén 2013 óta a legkisebb ütemű bővülést jelentette, vagyis ugyan van még tartalék a bankoknál, de egyre kisebb ütemben tudják növelni állampapír-állományukat.

Teletömték kötvénnyel a bankokat, évek óta nem láttunk ilyen menekülést tőlük


Összességében azonban öt év alatt 4450 milliárd forinttal nőtt a bankoknál lévő állampapírok állománya, mely ennek köszönhetően csaknem megduplázódott. Ez jelentős részben az MNB lépéseinek volt köszönhető, hiszen a jegybank mindent megtett azért, hogy kötvényvásárlásra ösztönözze a hitelintézeteket. Első lépésben a jegybanki irányadó eszközt alakították át és csökkentették az állományát szinte nullára, majd legutóbb tavaly ősszel a hosszú hozamok csökkentésére fókuszáltak további lépésekkel.

Az utóbbi évek felfutásának köszönhetően mostanra a központi költségvetés adósságának majdnem a harmada volt a hitelintézetek kezében, ugyanez az arány 2013-ban még a 20%-ot sem érte el.

Teletömték kötvénnyel a bankokat, évek óta nem láttunk ilyen menekülést tőlük


Tavaly egyébként voltak olyan elemzők, akik már felvetették, hogy ez a helyzet mindkét fél szempontjából veszélyes: egyrészt a bankok túl nagy kockázatot vállalnak magukra az állam finanszírozásával, az állam pedig fokozza a sérülékenységét azzal, hogy egy szektor kezében ilyen jelentős állomány van, amit előbb-utóbb meg kell majd újítani.

A bankok szempontjából egyébként egészen addig logikus lépés a kötvényállományuk további növelése, amíg a hitelezéssel nem tudnak ennél nagyobb marzsot elérni. Amíg ugyanis nem élénkül tovább a hitelkereslet, addig akár a jelenlegi szinten is jobban megéri a felesleges likviditásukat lekötni állampapírban, mint a jegybanknál elhelyezni negatív kamat mellett.

A címlapkép forrása: Todoroff Lázár/Portfolio

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium