Ugrás küszöbén a forint

2019. január 7. 09:01    
nyomtatás
 
Múlt csütörtök óta küzd egy fontos technikai szinttel a forint az euróval szemben és ha ezen sikerülne az erősödés felé átjutnia a fokozódó nemzetközi kockázatvállalási étvágy segítségével, akkor akár ugrásszerű erősödés is jöhetne.


Múlt csütörtök óta a 321-es szinthez tapadt a forint az euróval szemben a bankközi devizapiacon, ami szokatlan nyugalmat tükröz, noha a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, főként a fejlett részvénypiacokon, masszív kilengések jellemezték ezt a két napot.

Ugrás küszöbén a forint


Ha jobban megnézzük, hogy mi okozhatja a forint szokatlan stabilitását, az alábbi ábra jó eligazítást nyújt: a 321-es szintnél húzható támaszvonal, illetve az éppen itt található 200 napos mozgóátlag tartja vissza a forintot az erősödéstől (miután a háromszög alsó szárát alulról visszatesztelte az árfolyam és látványosan visszapattant róla a forinterősödés irányába). Mindez tehát afelé mutat, hogy ha ez a 321 körüli zóna letörne, azaz erősödni tudna a forint, akkor akár hullámszerű és határozott is lehetne ez az erősödés, és akár 319-ig, illetve 317-ig is süllyedhetne az árfolyam.

Ugrás küszöbén a forint


Nagyon hasonló pályát járt be a dollár/forint árfolyam: ott is letörte a háromszög alsó szárát, majd alulról visszatesztelte ezt és látványosan lepattant róla. Ha tényleg nagy ugrás előtt áll a forint, akkor ez a mozgás a dollár ellenében akár 276-ig is tarthat, ott található ugyanis a 200 napos mozgóátlag.

Ugrás küszöbén a forint


Az e heti főbb makroadatokat összefoglaló cikkünk ma reggel jelent meg. Amint írtuk: a héten megismerhetjük a decemberi előzetes költségvetési egyenlegről szóló statisztikát, amiből a 2018-as deficitre is lehet majd következtetni. De emellett is jönnek fontos adatok, lassan összeállhat a kép a negyedik negyedév gazdasági teljesítményével kapcsolatban. Külföldön is érkeznek az év első fontosabb adatai, például inflációs statisztikák és Fed-jegyzőkönyv.

Ugrás küszöbén a forint


Címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium