Előfizetői tartalom

Évtizedes áttörés határán a forint - Most dőlhet el a sorsa

Portfolio
Az elmúlt időszak erősödését követően nagyon fontos szint közelébe érkezett a forint az euróval szemben, amely hosszabb távon meghatározhatja a hazai fizetőeszköz mozgását. A 2008-as történelmi forintcsúcsot a 2017 augusztusi lokális forintcsúccsal összekötő emelkedő trendvonal (ami az utóbbi évek gyengülési irányát meghatározta) ugyanis most kerülhet először tesztelésre. A Magyar Nemzeti Bank küszöbön lévő monetáris szigorításával elméletileg elhárult a forint erősödésének egyik legfontosabb akadálya, azonban könnyen lehet, hogy túlszaladtak a szigorítást övező piaci várakozások, emiatt pedig nem tud majd tartósan a jelenleginél erősebb szinten ragadni a forint. Nagyon sok múlik azon, hogy a hazai inflációs folyamatok mennyire állítják kényszerpályára a jegybankot.

Gyakorlatilag kijelenthető, hogy az elmúlt néhány évben a Magyar Nemzeti Bank laza monetáris politikája, illetve emellett való rendíthetetlen elkötelezettsége volt az egyik legfontosabb forintgyengülés irányába ható erő. A jegybank a végletekig igyekezett fenntartani az extrém laza monetáris kondíciókat egy olyan világban, ahol a legtöbb jegybank már szigorítási szakaszba...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés