Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet

2014. január 20. 18:30    
nyomtatás
 
Furcsa kettősség figyelhető meg az elmúlt hetekben a magyar piacokon, mert míg a forint fokozatosan gyengült az euróval szemben, addig a forintárfolyammal korábban szorosan együtt mozgó kockázati indikátorok többéves mélypontra ereszkedtek, a forint állampapírokba árazott kockázati prémium pedig szintén nem indokolná a magyar fizetőeszköz gyengülését. A Portfolio.hu gyors piaci körképe szerint az "ellentmondást" jórészt az magyarázza, hogy a Magyar Nemzeti Bank kitartó kamatvágásai mellett rendkívül alacsony szintre csökkent a forint kamattartalma, azaz vonzereje és egyúttal rendkívül olcsóvá vált az annak gyengülésére játszó piaci pozíciót felvenni és fenntartani. Az MNB-nek tehát erre is érdemes figyelnie amellett, hogy közben az is igaz: a befektetők több éve nem látták olyan alacsonynak a magyar piaci kockázatokat, mint most.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

Amint mai forintpiaci hírfolyamunkban már rámutattunk: miközben a forint hetek óta lassú leértékelődő trendet mutat, aközben a forint árfolyamát korábban szorosan meghatározó piaci indikátorok többéves mélypontra ereszkedtek. Amint az alábbi ábrán láthatjuk: a magyar (közel) 5 éves eurókötvény német feletti felára mintegy 2,5 éves mélypontra, a magyar állam következő 5 évi csődje elleni biztosítás piaci árazása pedig közel 4 éves mélypontra ereszkedett.

Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet


A fent vázolt furcsa kettősség megmagyarázása kapcsán egyrészt arra gyanakodhatunk, hogy a forint állampapírokba árazott kockázati prémium esetleg túl alacsonyra (negatív tartományba) süllyedt, de amint az alábbi ábrán láthatjuk: ez távolról sincs így. Az említett kockázati prémium ugyanis mintegy 50 bázispontos jelenleg, azaz jelentősen több mint a tavaly augusztus-szeptemberi időszakban láthattuk, amikor szintén 300 körül ingadozott a forint az euróval szemben. Amint az alábbi ábrán láthatjuk: az, hogy pozitív forint kockázati prémiumról beszélhetünk, nagyban köszönhető egyébként a CDS-árazásunk jelentős csökkenésének.

Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet


A jelentősen javuló csődkockázati megítélésünk tehát azt eredményezte, hogy miközben az MNB kitartóan vágta a kamatot (ami lejjebb szorította a forint állampapírok hozamát is), aközben a forint állampapírok által kínált kockázati prémium megmaradt és így vonzerőt jelentett a külföldi befektetőknek is. Ebből (a csődkockázati árazásunk romlásából) következik egyébként az egyik fő kockázat a magyar állampapírpiac stabilitására nézve.

Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet


Nincs már támasztóerő

A fentiekben tehát azt láttuk, hogy a míg az országkockázati mutatóink erősebb forintot indokolnának és míg az állampapírokból kinyerhető kockázati prémium is pozitív, addig a forintunk szépen lassan elgyengült. Az ellentmondás magyarázatában valószínűleg fontos szerepe van annak, hogy az MNB folyamatos kamatcsökkentései igencsak visszavetették a forint vonzerejét. Amint ugyanis az alábbi ábrán látszik: a forintba történő befektetés éves szinten mintegy 1,5%-os kamattal "kecsegtet", ami megfordítva azt jelenti, hogy rendkívül olcsóvá vált a forint gyengülésére irányuló pozíció felvétele és tartása.

Amint láthatjuk: 2011 őszén 3-5% közötti kamattartalom mellett is ki tudott egy jelentősebb forintgyengülési hullám alakulni, amikor a végtörlesztési javaslat és egyéb folyamatok jelentősen rontották az ország kockázati megítélését. Mindez azt jelenti, hogy a következő hetekben körvonalazódó devizahiteles mentőcsomag kapcsán fokozott óvatosság indokolt a gazdaságpolitika részéről, mert most jóval alacsonyabb a forint mögötti támasztóerő.

Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet


Külföldi hangulati elemek

Amint múlt heti elemzésünkben már rámutattunk: a magyar CDS-árazás javulása amellett következett be, hogy az államadósságunk nem meggyőzően mutat csökkenő trendet. Sőt: amint egy másik múlt heti elemzésünkben rámutattunk: az idei évben csökkenő adósságráta kapcsán is komolyabb kételyeink vannak. Az, hogy mindezek mellett is többéves mélypontra ereszkedett a magyar államcsőddel kapcsolatos piaci kockázat, arra enged következtetni, hogy külpiaci, azaz általános hangulati elemek jelentős szereppel bírhatnak a mozgásban. Amint alábbi körképünk jelzi: valóban fontos szerepe lehet ennek, hiszen nemcsak a magyar, hanem több régiós ország, illetve eurózónabeli ország CDS-árazása is több hónapos, illetve éves mélypont körül található.

Amint látható: a magyar CDS-felárral együtt a horvát is csökkent valamelyest az utóbbi napokban, a magyar árazás pedig kezdi megközelíteni a stabilan alacsony román és bolgár, lengyel, illetve cseh árazást.

Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet


Térségünkben egyébként az ukrán csődkockázati aggodalmak a legnagyobbak (hétvégén ismét zavargások voltak Kijevben) és a török belpolitikai válság miatt mostanra a török 5 éves CDS (235 bp körül) már meghaladja a magyart is.

Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet


Amennyiben körbenézünk, hogy mi történik az eurózóna perifériáján, illetve a kulcs országok kapcsán a csődkockázati árazás tekintetében, akkor szintén azt látjuk, hogy több hónapos, illetve több éves mélypontok alakultak ki. Az olasz és a spanyol CDS-felár például szintén 3,5 éves mélypont körül jár, de meredeken esik a portugál felár is. A hétvégi Moody's felőli írországi felminősítés pedig még lejjebb szorítja az egyébként közel 4 éves mélyponton lévő ír csődkockázati mutatót.

Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet


Nemcsak a periféria országokban, hanem az eurózóna magországaiban is igencsak dúl az optimizmus a csődkockázati árazás terén, hiszen mindegyik vezető ország mutatója többéves mélypontok közelében jár.

Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet


Végül érdemes megjegyezni: az, hogy a magyar államcsőd kockázatát több éve most érzik a legalacsonyabbnak a befektetők, (értelemszerűen) jól látszik a devizában denominált magyar állampapírok árazásán, azaz hozamában is. Dollárban és euróban kibocsátott kötvényeink másodpiaci hozamai ugyanis szintén lefelé tartó trendben vannak, így például az 5 éves hátralévő futamidejű eurókötvényt már csak 4%-os, a 10 éves dolláralapút pedig 5,7% körüli hozam mellett lehet megvenni a másodpiacon.

Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet


Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Befektetési tanácsadó
Rendezvényszervező
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium