Előfizetői tartalom

Megszűnt a csúszó leértékelés

Portfolio
A mai nappal megszűnt a csúszó leértékelés, a forint euróval szembeni intervenciós sávjának közepét 276.10 Ft-on rögzítette az MNB. A csúszó árfolyamrendszer bevezetésére még 1995. márciusában, a Bokros-csomag keretein belül került sor. Az akkor újnak számító árfolyammechanizmus célja az volt, hogy a versenyképesség rontása nélkül segítse az inflációcsökkenést. Az árfolyam mint nominális horgony szerepelt a monetáris politika eszközrendszerében, a szűk csúszó sáv volt hivatott orientálni a gazdasági szereplők árfolyam, illetve inflációs várakozásait.

A sáv kezdetben +-2.25% széles volt, a középárfolyam leértékelésére napi rendszereséggel került sor. Az MNB a havi leértékelés ütemét - hogy a gazdasági szereplők felkészülését segítse - jellemzően a csúszás mértékének megváltoztatását megelőző 3 hónappal jelentette be. Az árfolyam kalkulálhatósága nagyban elősegítette a pénzügyi tervezhetőséget, az árfolyamkockázat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés