Előfizetői tartalom

A nap grafikonja: 50 mrd Ft-os tőkekivonás egy nap alatt a magyar állampapírpiacról (2.)

Portfolio
Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint március 16-án 2,583.5 milliárd forint volt a külföldiek kezében lévő állampapírok állománya, ami 50.6 milliárd forintos állománycsökkenést jelent az előző kereskedési naphoz képest (március 11.). Az ÁKK-tól kapott információk szerint mivel T+2-es elszámolási rend van érvényben (értéknapi állományfeltüntetés), ezért a 16-i 50 milliárdos állománycsökkenés kötési napja valójában két kereskedési nappal korábban, azaz március 10-én következett be. Ezen a napon délelőtt a forint hirtelen gyengülni kezdett az intervenciós sávszél közeléből, ami tehát alátámasztja azokat az edigi feltételezéseket, hogy akkor érdemi tőkekivonás következett be a magyar piacon (is).

A forint aznap délelőtt 10 óra körül hirtelen mintegy 2 forintot gyengült az euróval szemben, mely mögött régiós nagyobb szereplők döntéseit lehetett sejteni a hosszú hétvége előtt. A forint gyengülése jelentősen csökkentette annak valószínűségét, hogy a hazai fizetőeszköz a hosszú hétvége alatt (március 14-én, vagy 15-én) elérje az intervenciós sáv erős szélét...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái