Előfizetői tartalom

Leálló devizahitelezés: recesszió és fokozatos forintgyengülés lesz a következmény? (Citi)

Portfolio
Amennyiben összeomlana Magyarországon a magánszektornak nyújtott devizaalapú hitelezés, úgy az a gazdaságban recessziót, illetve fokozatos forintgyengülést okozhatna - hívja fel a figyelmet mai kommentárjában Gárgyárn Eszter. A Citi budapesti elemzője szerint a forintgyengülés folyamatát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem lenne képes érdemben fékezni/korlátozni a devizatartalékokkal (illetve nem lenne célszerű), ráadásul a recessziós veszély mellett nemhogy kamatot nem tudna csökkenteni, hanem elképzelhető, hogy kamatemelésre kényszerül a forint védelme érdekében. Az elemző annak veszélyét látja, hogy a gazdaság esetleges recesszióba süllyedése ellenére sem a költségvetési, sem a monetáris politika nem tudna azon érdemben tompítani a rendelkezésre álló korlátozott lehetőségek, illetve eszközök miatt.

Mint ismert, tegnap jelentette be az MKB Bank, hogy bizonytalan időre leállítja az új devizaalapú hitelkérelmek befogadását, illetve a Portfolio.hu információi szerint hasonló lépésre, illetve az új devizahitel-kiáramlás visszafogására más kereskedelmi bank is készül (pontosabban már jelenleg is zajlik). Az ok elsősorban az, hogy a hazai bankrendszer (is) súlyos devizalikviditás-hiányban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés