Deviza

Gyors MNB kamatcsökkentés: elkezdett hinni benne a piac

Portfolio
A forint május eleji és közepi, euróval szembeni négyhavi csúcsa jó hivatkozási alapot teremtett a gyors jegybanki kamatcsökkentésben bízók számára és ez a piaci várakozásokban is megjelent - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által tegnap közzétett ábragyűjteményből. A piaci árazások szerint idén év végére 8.25-8.50%-ig mérséklődhet a jegybanki alapkamat, ami összhangban van a múlt héten végzett elemzői felmérésünk eredményével.
Az április végi MNB kamatdöntést közvetlenül megelőzően (300-as EUR/HUF árfolyam mellett) a piac még nem hitt abban, hogy a következő három hónapon belül sor kerülhet kamatcsökkentésre. Azóta a forint jelentős erősödése nyomán a múlt héten már megjelentek a rövid távon bekövetkező kamatcsökkentésre vonatkozó várakozások.

Ezt mutatja az alábbi ábra is, amelynek oszlopai az 1,2, illetve 3 hónap múlva induló 3 hónapos határidős kamatláb-megállapodásokban (FRA-kben) rögzített kamattartalmat jelzik. Múlt héten a 3 hónap múlva induló 3 hónapos FRA már 50 bázispontos kamatcsökkentés beárazottságát tükrözte, azaz azt a piaci várakozást, miszerint augusztusig 9.00%-ra mérséklődhet a jegybanki alapkamat. Múlt heti elemzői felmérésünk augusztusra tette az első lehetséges monetáris enyhítés időpontját:

Klikk a képre!
Az év hátralévő részében a bankközi hozamokból számított friss jegybanki alapkamat-pálya azt tükrözi, hogy 8.25-8.50%-ig mérséklődhet decemberre az alapkamat. Egy hónapja még csak 9% körülig süllyedést árazott a piac.

Amennyiben a jegybanki kamatláb későbbi időpontokra szóló, bankközi hozamokból levezetett árazását vizsgáljuk, másfél év múlva (2010. végén) 7.75% körüli szintet "képzel" el a piac, szemben a Portfolio.hu múlt heti elemzői konszenzusában adódott 7.00%-os szinttel.

Klikk a képre!
Amennyiben a két nagy fejlett piaci jegybank irányadó kamatlábaira vonatkozó piaci árazásokat is megvizsgáljuk, az láthatjuk, hogy az amerikai szövetségi jegybank vezető intézménye, a New York-i Fed jövő tavasz körül hajthatja végre az első óvatos kamatemelést, míg az Európai Központi Bank nyáron még 25-50 bázispontos kamatcsökkentést léphet meg a súlyos recesszió hatásainak tompítása érdekében. Az EKB első kamatemelése a határidős piaci árazások alapján valamikor az idén őszi-téli hónapokban következhet be.

Klikk a képre!


Klikk a képre!
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
500 forint shutter