Deviza

Miért gyengül a forint az újabb mentőcsomag hallatán?

Portfolio
Eddig kevés konkrétum látott napvilágot a kormány által belebegtetett újabb devizahiteles mentőcsomagról és részben a bizonytalanság, részben a jegybanki devizatartalékokhoz való állítólagos "hozzányúlás" okozza a forint gyengülését, az ugyanis rossz érzéseket kelt a piacban - mondták el a Portfolio.hu gyors körkérdésére piaci szakértők. Egyelőre távolról sem beszélhetünk nagy forintesésről, illetve komolyabb forgalomról a piacon.
A gyengülés mozgatórugói

Amint a reggeli lapértesülések alapján összefoglaltuk: a végtörlesztéshez, illetve még inkább a tavaly nyári (forintosítási és részleges tartozás-elengedési) programhoz hasonlít az a keretrendszer, ami az eddigi információk alapján körvonalazódik az új devizahiteles mentőcsomag alapján. Ez egyúttal azt is jelentené, hogy a jegybank nyújtaná (valamilyen mértékben és program keretében) a devizaadósság visszafizetéséhez szükséges devizát, ez pedig akár szükségtelenné is tehetné, hogy a kereskedelmi bankoknak az azonnali piacon kelljen majd beszerezni a devizát, így (elméletileg) nem ez a hatás gyengíti most a forintot.

Szijjártó Péter tegnap esti nyilatkozata szerint a kormány nem törekszik a forint gyengítésére az exportőrök megsegítése érdekében, igaz a piacon kezdtek terjedni az ilyen meglátások a devizaadósság rendszerből való "kivétele" után.A fentiek helyett a bizonytalanság, illetve az a félelem állhat a forint gyengülése mögött, hogy ha "nagy tételben csinálják" (a devizaadósság leváltását), akkor túl nagyot csökkenne a devizatartalék - fejtette ki az első benyomások alapján véleményét a Portfolio.hu-nak Ambrus Gábor. A 4Cast szófiai stratégája szerint egyébként úgy gondolja, hogy a piac még csak csekély mértékben árazhatta be azt, hogy a jegybanki tartalékokhoz "hozzányúlhatnak".

Miért gyengül a forint az újabb mentőcsomag hallatán?
"A bizonytalanság nagy probléma mindig" és "ha a devizatartalékot is a szájára veszi bárki, az rögtön rossz érzéseket kelt a piacban" - értett egyet Ambrussal Ruzsonyi Ákos. A Commerzbank devizakereskedője bár nyomás alatt van a forint és látványosan elvált a régiós devizáktól, de egyelőre nincsenek hektikus mozgások. Az elmúlt napok mozgása alapján megjegyezte: vannak ugyan kisebb forinterősödési hullámok, de aztán mindig visszagyengül a magyar fizetőeszköz.

Az árfolyam fokozatos felfelé araszolását Kolba Miklós, az ING Bank devizakereskedője is megjegyezte, ahogy azt is, hogy nincs nagy euróvételi roham a piacon, azaz nincs nagy hatalmas forgalom sem a mozgás mögött.

300-as árfolyam?

Mind Kolba, mind Ruzsonyi úgy gondolja, hogy rövidesen "megnézhetjük" a 300-as árfolyamot (a körkérdés még 299 alatti árfolyamnál készült), de mindketten inkább a forint visszaerősödését tartják valószínűbbnek erről a szintről nagyon rövid távon. Kolba szerint 299,50 fölött már "opciós harcra is lehet számítani", azaz a 300-as szintet védeni fogják az opciósok. Ruzsonyi szerint csak akkor megy tartósan 300 fölé az áőrfolyam, ha a gazdaságpolitikai döntéshozók "valami olyat mondanak, ami nagyon nem a piac szája íze szerint van".

Jöhet-e jegybanki intervenció?

Ambrus Gábor szerint nem egyértelmű, hogy beléphet-e a forint erősítése érdekében mostanában a Magyar Nemzeti Bank intervencióval a devizapiacra. Szerinte ha lassan csúszva jutunk el hónapok alatt például a 320-as szintig, akkor nem lesz intervenció, de ha 3 nap alatt, akkor lehet, hogy a 320-as szint körül belép a jegybank. Meglátása szerint "akkor kellene interveniálni, ha a piacok alaptalan félelme és a tömegpszichózis mozgatná a forintot".

Kolba szerint jelenpiaci viszonyok között 350-es árfolyam alatt nem fog "bejönni" a piacra az MNB, igaz megjegyezte, hogy fokozottan bizonytalan az új vezetés alatt a jegybank reakciója (a kamatvágások forintgyengülés melletti folytatása és az esetleges devizapiaci beavatkozás ügyében).
kína
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forint200117