Deviza

Estére megtalálták a forintot is

Portfolio
A szerdai és a csütörtöki kereskedésben látott forintgyengülés, majd gyors visszaerõsödés pénteken is megismétlõdött. Most viszont eleve kisebb volt a gyengülés, aztán viszont olyannyira erõre kapott a forint, hogy "rögtön" új öthetes csúcsra ugrott 294 körül az euróval szemben. Ezzel egyébként megtört a forint négy hónapja élõ gyengülõ tendje is, amelynek lehetõségére már napok óta felhívtuk a figyelmet. Az állampapírok másodpiacán főként a kötvényeknél intenzív hozamcsökkenés mutatkozott, a 10 éves forintalapú kötvényhozam csaknem 8 éves mélypontra bukott a globális "hozamvadászat" nyomán. Mindeközben külföldön a hétközbeni nagy (deviza)piaci mozgások részleges korrekciója következett be óvatosság miatt, a hétvégéhez közeledve. A pozíciózárásokat az is motiválhatta, hogy az észak-koreai fenyegetés még továbbra sem múlt el, illetve az is, hogy nem (volt) teljesen tiszta a ciprusi mentõocsmag keretösszege, feltételei, ez pedig zavart szült a piacokon.

Fontosabb részletek
  • Négy fontosabb ok áll a forint utóbbi 2-3 hétben látott jelentõs, 10-15 egységnyi erõsödése mögött
  • Egyrészt az MNB által bejelentett növekedésélénkítõ elemek nem alapozták meg a piacon korábban terjedõ félelmeket, Másrészt sok kockázat kiárazódása a forint gyengülésére irányuló pozíciók tömeges zárását hozta, ami erõsítõ a magyar fizetõeszközt
  • Harmadrészt a japán jegybank által múlt csütörtökön bejelentett agresszív élénkítõ program alapvetõen javította a globális kockázati étvágyat
  • Negyedrészt az MNB új vezetése hangsúlyozta, hogy a kamatvágások csak óvatosak, fokozatosak lesznek, ha a piaci és inflációs kondíciók megengedik azokat

A forint is elgyengült

Estére a forint árfolyama is feljebb került, miután az amerikai tőzsdéken látványos eladói nyomás bontakozott ki. Az euróval szembeni jegyzések a 295-ös szint fölé emelkedtek.


Közel 8 éves mélyponton járt a 10 éves kötvényhozamunk

A forint erősödésével párhuzamosan, a további jegybanki kamatcsökkentési várakozások, illetve esetlegesen a Japán felől tőkebeáramlás együttes hatásaként ma délután átmenetileg 5,60%-ig süllyedt az állampapírok másodpiacán a 10 éves magyar forintalapú államkötvény hozama. Ez 2005 szeptembere óta a legalacsonyabbnak számít. Az ÁKK referenciahozama ennél kissé magasabb szintet mutat, de a trend egyértelmű.


A régiós országok 10 éves kötvényhozamai is süllyedtek a magyarral együtt, igaz ez inkább az eleve magasabb hozamot kínáló lengyel papírra érvényes.


Visszagyengült öthetes csúcsáról a forint

A forint 294 körül érte el öthetes csúcsát az euróval szemben, majd nap végére 295 fölé visszagyengült. Közben külföldön a kedvezõtlen amerikai makroadatok, illetve az amerikai részvénypiaci profitrealizálás is süllyesztette az indexeket. Az euró viszont a napközbeni gyengélkedésbõl erõre kapott délutánra, az euró/dollár kurzus újra 1,31-nél jár (1,3040 után). A dollár újbóli gyengülése miatt kora este a dollár/forint jegyzéskek 225,5 körül mozogtak, míg a svájci frank/forint jegyzések 242,5 körül jártak a bankközi piacon.


A forint késõ délutáni kis visszagyengülése mellett a román lej kivételével a többi régiós deviza is gyengült valamelyest az euróval szemben. Az utóbbi két hét alapján azonban a forint még mindig a legjobban teljesítõ devizának számít (igaz addig alulteljesítõ volt).


Szépen vették a külföldiek a magyar kötvényeket

A március 26-án kialakult öthavi mélypontról (4777 milliárd forint) mintegy 160 milliárd forinttal 4930 milliárd forintra nõtt most szerdáig a külföldi befektetõk magyar állampapír állománya (ez a legfrissebb adat). Ez jelentõs növekedésnek számít két hét leforgása alatt, és amint mai cikkünkben összefoglaltuk: részben a Magyarországgal kapcsolatban enyhülõ piaci kockázatoknak, részben a további jegybanki kamatcsökkentéseknek, részben pedig a japán élénkítés piaci hatásainak is köszönhetõ.


Intenzív hozamcsökkenés a kötvényeknél

A forint mai határozott (közel 1%-os erõsödésével) párhuzamosan az állampapírok másodpiacán a hosszabb futamidejû papíroknál 10-15 bázispontos hozamcsökkenés látszik, míg a rövidebbek lényegében nem változtak tegnaphoz képest - jelezte egy állampapírpiaci kereskedõ. Tájékoztatása szerint jelenleg a 3 éves referenciakötvélny indikatív hozamjegyzései 4,72% körül, az 5 évesé 5,20% körül, a 10 évesé pedig 5,60% körül mozog. Ezek nagyjából azon szinteket jelentik, amelyek mellett az ÁKK kora délután megállapította a referenciahozamokat.


Még izmosabb a forint - Itt az új csúcs

Az amerikai részvénypiacok nyitásához közeledve újabb forinterõsödési hullám alakult ki, amelynek nyomán az euró jegyzései egészen 294-ig estek. Itt utoljára március elején járt a kereskedés.


Délután a cseh korona kivételével a forint nyomába eredtek a régiós devizák is, azaz szintén intenzív erõsödést mutatnak az euróval szemben.


Kitartóan erős a forint

Bár a vártnál összességében gyengébbek lettek a most megjelent amerikai makroadatok (tovább rontotta a hangulatot), a forint kitartóan erősebb szinten, 294,5 körül ragadt az euróval szemben. Ez új öthetes csúcs. A dollár kurzusa 225,7 körül, a svájci franké 242,5 körül ingadozik.


Csalódást okoztak az amerikai adatok

Márciusban a várt stagnálással ellentétben 0,7 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az Egyesült Államokban - jelentette a kereskedelmi minisztérium. A fogyasztási hajlandóság csökkenését az adóemelések és a kedvezőtlen munkaerőpiaci fejlemények indokolhatták. Tovább a cikkhez

Miért tudott ekkorát erősödni a forint?

Sokaknak igencsak meglepő lehet, hogy 2-3 hét leforgása alatt bő 10 egységgel erősödött a forint a vezető devizákkal szemben, és így öthavi csúcsra ugrott. A szép teljesítmény mögött számos tényező meghúzódik, mi az alábbiakban a négy legfontosabbat foglaljuk össze: Tovább a cikkhez

Megállt a forinterősödés

Amint azt valószínűsítettük, 294,5 körül kifulladt a forint erősödési hulláma, az euróval szembeni jegyszések 295 körül hullámoznak jelenleg.


295 alá bukott az euró

A 296-296,5 körüli erõs technikai támasz szint letörése után gyors forinterõsödés alakult ki, amelynek során az euró jegyzései 295 alá buktak.


A 294,5-295 körüli zóna is erõs támasznak számít, amely elsõre megfoghatja a forint szárnyalását. A 100 napos mozgóátlag 294 körül húzódik, majd 293,5 körül található a tavaly november végétõl idén március közepéig bekövetkezett mozgás 50%-os Fibonacci korrekciós szintje. Amennyiben ezen szintek is elesnének ma, vagy a jövõ héten, akkor a 290-es kerek (pszichológiai) szint kerülne célkeresztbe, illetve alatta a 288 körüli támasz zóna.


A forint hullámszerû erõsödését más régiós devizák csak sokkal kisebb mértékben követték most kora délután. Amennyiben csak az utóbbi két hetet vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy a forint egyértelmûen felülteljesítõ volt a 3%-os euróval szembeni erõsödésével, míg a lemaradó a cseh korona volt, amely kissé még gyengült is az említett idõszakban.


Új csúcson a forint! - Megtört a trend

Amint külföldön is fordult a hangulat (javulni kezdett) úgy a forint is erõre kapott, méghozzá olyannyira, hogy rögtön új öthetes csúcsra ugrott a vezetõ devizákkal szemben. Az euró jegyzései 295-höz közelítenek és ezzel megtört az a forintgyengülési trend, amely már tavaly december eleje óta érvényben volt. Ennek lehetőségére már napok óta felhívtuk a figyelmet (és nőtt az esélye azzall, hogy nem tudott tartósan gyengülni a forint 296,5-ről).
Ma is gyorsan visszaerősödött a forint

A szerdai és csütörtökinél is gyorsabban, fél óra alatt visszaerõsödött a forint a kezdeti szintjére az euróval szemben, a jegyzések így újra 296-296,5 körül járnak, lényegében fillérekre az új öthetes forintcsúcstól. Közben külföldön is megállt a hangulat romlása, de nagy javulásról még nem beszélhetünk. Az esés megállásában segíthetett, hogy legalább tisztult a kép a ciprusi mentőcsomag ügyében: az EU/IMF nem hajlandó 10 milliárd eurónál (az egyébként is rögzítettnél) több segítséget adni, így elvileg Ciprusra marad, hogy az eredetileg gondolt 7 helyett 13 milliárd eurónyi forrást előteremtsen (bankbetétek sarcolása, költségvetési megszorítások, privatizáció, esetleg aranytartalékok eladása, stb. segítségével)


Ismét Ciprus a fókuszban - Gyengül a magyar piac

A vezető nyugat-európai indexek kivétel nélkül esnek a nyitás óta, a csökkenés hátterében az elmúlt napok szárnyalását követő profitrealizálások, valamint a Ciprussal kapcsolatos legújabb fejlemények állhatnak. A legnagyobb esés a német piacon tapasztalható, a DAX 1,2 százalékot veszített az értékéből. A magyar tőzsde is a csütörtöki zárószintje alatt kezdte a pénteki kereskedést, a déli órákig tovább gyengült a hazai piac. Tovább a cikkhez

Esik az euró, a forint is megbillent

A hétközbeni nagy devizapiaci mozgások korrekciója zajlik a hétvégéhez közeledve, pozíciózárások nyomán (amint azt valószínûsítettük reggeli cikkünkben), így az euró gyengül a fõbb devizákkal szemben, a dollár és a japán jen pedig erõsödött valamelyest. Az egyre negatívabb külpiaci hangulatban a forint is gyengült kicsit. Mindebben szerepe lehet a cviprusi mentőcsomag körüli bizonytalanságnak, azaz nem lehet tudni, hogy végül mekkora anyagi terhet vállal a nemzetközi közösség és mekkorát Ciprus. Friss hírek szerint lehet, hogy Ciprus mégis az eddiginél nagyobb segítséget kérne külföldről. Az euró/dollár kurzus a regeli 1,3120-ról egészen 1,3040-ig gyengült, és mivel közben a jen short pozíciók részleges zárása is beindult (a dollár/jen kereszt 99 alá bukott), ezért az euró/jen jegyzések a reggeli 130,5-ről egészen 129-ig estek. A negatív hangulat a részvénypiacokon is jelentkezik: a német DAX-index például 7750 pontig esett a reggeli 7830-ról. A forint a negatívabb hangulatban a reggeli 296-296,5 közöttről 297-ig gyengült az euróval szemben. A dollár kurzusa 227,5-ig kapaszkodott, a svájci franké 244 közelébe.


Ismét nőtt az ipari termelés az eurózónában

Februárban 0,4 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene az eurózónában - jelentette az Eurostat. A havi adatok szerint Hollandiában és Szlovéniában volt a legnagyobb a növekedés, míg Észtországban és Máltán jelentős visszaesést tapasztaltak. Tovább a cikkhez

Profitrealizálás kezdődött az európai börzéken - A magyar piac kivár

A vezető nyugat-európai indexek kivétel nélkül esnek a nyitás óta, a csökkenés hátterében az elmúlt napok szárnyalását követő profitrealizálások állhatnak. A legnagyobb esés a német piacon tapasztalható, a DAX több mint 1 százalékot veszített az értékéből. A magyar tőzsde is a csütörtöki zárószintje alatt tartózkodik, a nyitás óta érdemi elmozdulás gyakorlatilag nem történt a hazai cégek piacán. Tovább a cikkhez

Hétfőn hallgatják meg az MNB alelnök-jelöltjét

Hétfőn hallgatja meg Gerhardt Ferencet, a Magyar Nemzeti Bank alelnökjelöltjét az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága - derül ki a parlamenti honlapon közzétett bizottsági meghívóból. Tovább a cikkhez

Újra csúcstámadásban a forint

Fontos technikai szintek közelében járnak a kiemelten figyelt pénzügyi instrumentumok (S&P500 index 1600 közelében, olasz részvényindex és euró/dollár 50 napos mozgóátlagnál, a dollár/jen a 100-as kerek szint közelében) és a hétvége közeledtével, illetve az Észak-Korea felőli fenyegetés fennmaradásával kérdéses, hogy ma további jelentős erősödést, növekvő kockázati étvágyat látunk-e.Újra csúcstámadásban a forint

A forint kapcsán mindenesetre az látszik, hogy a spekulatív jellegű euróvétel (amelyet a technikai elemzés is támogatott), nem tudott tartós momentumot kapni. Mindkét napon visszaerősödött a forint a 296,5 körüli fontos támasz szintre, illetve trendvonalra. Ma reggel ezt teszteli, illetve már kissé alá is jutott, így új öthetes csúcsról beszélhetünk.Újra csúcstámadásban a forint


Újra csúcstámadásban a forint

Amint az alábbi ábrán látszik: a forint tegnapi erősödése mellett a zloty visszagyengült valamelyest az euróval szemben, a román lej napok óta stagnál, a cseh korona pedig szerdán veszített erejéből.Újra csúcstámadásban a forint

A forint mostani öthetes csúcsa nemcsak az euróval, hanem a dollárral és a svájci frankkal szemben is igaz, illetve az is, hogy emellett mindkét devizakeresztben az 50 napos mozgóátlag közelében is jár a kereskedés.Újra csúcstámadásban a forint


Újra csúcstámadásban a forint

Ma délelőtt az eurózóna ipari termelési statisztikájára, míg délután elsősorban az amerikai kiskereskedelmi forgalmi adatra, illetve a Michigani fogyasztói hangulat index értékére figyel majd a piac. Emellett az is lényeges, hogy Dublinban az eurócsoport tagjai (pénzügyminiszterek) Ciprus, illetve Portugália mentőcsomagjai kapcsán milyen döntéseket hoznak, illetve a bankunió létrehozásának folyamatában lesz-e előrelépés.Újra csúcstámadásban a forint

Ki hibázta el a költségvetési hiányt?

Előrejelezni márpedig szükséges. És még hasznos is, főleg, ha értjük, mi célt szolgál. Tovább a cikkhez
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
forint érme