Előfizetői tartalom

Felpattantak a hozamok - Mi történt nyugaton?

Kéthavi csúcs körülre emelkedett az utóbbi napokban a legfontosabb fejlett piacok 10 éves államkötvény hozama, miközben a japán hozam bő egyéves csúcsra ért. Sokrétűek az okok ezen hozamemelkedés mögött, de a hatások más piacokon csaknem egységesek: megállt, illetve vissza is fordult az a több hónapos-negyedéves hozamcsökkenési trend, amely egyrészt az eurózóna periféria országokat, másrészt például a feltörekvő kelet-közép-európai térséget jellemezte. Az eddig bekövetkezett kötvénypiaci mozgásokból messzemenő következtetéseket még nem érdemes levonni, de legalább a változások mögötti mozgatórugókat érdemes röviden bemutatni.
Az utóbbi három-négy hétben figyelemre méltó, 20-40 bázispontos hozamemelkedés következett be a főbb 10 éves fejlett államkötvényekben, amelynek jegyében az amerikai 10 éves hozam két hónap után ismét átlépte a 2%-os szintet. Ezzel párhuzamosan a német, brit és japán hosszú kötvényhozam is intenzív emelkedést mutatott, utóbbi tavaly április óta nem látott "magasságba":...

Tisztelt felhasználónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük, lépjen be az alábbi űrlapon:

 

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái