Előfizetői tartalom

Erős kereslet és hozamugrás a mai kötvényaukciókon (2.)

Portfolio
Az Államadósság Kezelő Központ által ma megtartott 3 államkötvény aukción erőteljes vételi érdeklődés mutatkozott, de ez sem tudta elérni azt, hogy újra rendkívül alacsony átlaghozamok mellett keljenek el az értékpapírok. Az aukciós átlaghozamoknál tehát nagy emelkedés következett be, összhangban azzal, ami az elmúlt hetekben a másodlagos állampapírpiaci hozamoknál történt. Az erős kereslet miatt azonban az adósságkezelő a 38 milliárd forintnyi összes meghirdetett keret helyett 55 milliárd forintnyi értékpapírt adott el, mivel mindhárom sorozat esetén meg tudta emelni az elfogadott ajánlatok mennyiségét. Megjegyzendő, hogy ezt megelőzően mindhárom papír esetén az elmúlt hónapokra jellemzőnél alacsonyabb mennyiséget hirdetett meg. Az aukciós átlaghozamok a tegnapi másodpiaci referenciahozamoknál 10-13 bázisponttal, a legutóbbi aukciós átlaghozamokhoz képest 72-89 bázisponttal emelkedtek.

A 3 éves kötvényből (2016/D) a 18 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre összesen 51,3 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyet látva az adósságkezelő 25 milliárd forintra emelte az elfogadott ajánlatok mennyiségét. A közel háromszoros lefedettség mellett az elfogadott ajánlatok hozama 5,14% és 5,20% között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 5,18%-os...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés