Előfizetői tartalom

Féléves hozamcsúcsok a mai kötvényaukciókon (2.)

Portfolio
Az Államadósság Kezelő Központ által mára meghirdetett 3 államkötvény sorozat aukcióján továbbra is visszafogott vételi érdeklődés volt a jellemző, és bár még emellett is az összes meghirdetettél több kötvényt adott el, de a kialakult átlaghozamok nagyjából fél éve a legmagasabbak lettek. Ezek az eredmények is mutatják egyrészt a Fed eszközvásárlási programja által is hajtott fejlett piaci hozamemelkedés negatív következményeit, másrészt azt, hogy a magyar jegybanki kamatcsökkentések és az alacsony rövid futamidejű hozamkörnyezet egyre inkább növeli a bizonytalanságot az állampapírpiacon, így visszafogja a vételi étvágyat is.

Az ÁKK a 3 kötvénysorozatból összesen 37 milliárd forintnyi papír eladását hirdette meg és bár erre 78 milliárd forintnyi összes vételi ajánlat érkezett (2,1-szeres átlagos lefedettség), emögött jelentős különbségek vannak. A 3 és különösen a 10 éves papírnál ugyanis gyenge vételi érdeklődés mutatkozott, emiatt utóbbi sorozatból terv alatti eladás valósult meg....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés