Deviza

Milyen előnyökkel járhat a mai kínai-magyar megállapodás?

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank és a People's Bank of China (PBC, a Kínai Népköztársaság jegybankja) között ma megkötött 10 milliárd jüan névértékű bilaterális devizaswap (devizacsere) keretmegállapodás Magyarország számára két szempontból lehet különösen előnyös: egyrészt elősegítheti a két ország közötti kereskedelem további fejlődését, másrészt a pénzügyi stabilitási kockázatok mérséklődéséhez is hozzájárulhat - írja a megállapodásról készített háttéranyagban Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. Az anyagból az alábbiakban néhány hangsúlyosabb részt emelünk ki.
Az elsők egyike vagyunk

Palotai az összefoglaló elején emlékeztet arra, hogy a világ jegybankjai a 2008-as válság kitörését követően egyre gyakrabban éltek az egymással kötött devizaswap-megállapodások eszközével. Ennek célja sokrétű lehet: likviditási problémák kezelése, a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok támogatása vagy stabilitási megfontolások is előtérbe kerülhetnek. A keleti gazdaságok, elsősorban Kína erősödésével a megállapodások résztvevőinek száma érdemben bővült. A PBC az utóbbi években egyre több, a magyarhoz hasonló megállapodást kötött olyan országokkal, akikkel a kereskedelmi, pénzügyi, stratégiai együttműködést meg kívánta erősíteni. Hazánk esetében e fontos eredmény is jelzi a kétoldalú kapcsolatok fejlődését, amit az a tény is megerősít, hogy jelen megállapodással hazánk egy szűk nemzetközi körbe került be, mivel európai jegybankok közül az elsők között sikerült devizacsere megállapodást kötni a kínai féllel - hívja fel a figyelmet a jegybanki szakértő.

A régió és Kína egyre szorosabb kapcsolata

Az anyag további részében a szerző bemutatja Kína egyre inkább megkerülhetetlen jellegét a globális gazdasági és pénzügyi rendszerben, illetve arra emlékeztet, hogy a Kínai Népköztársaság 2010 óta új alapokra helyezte kapcsolatrendszerét a közép-európai térség államaival. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a kínai fél egy 12 pontból álló intézkedési csomagot tett közzé a térséggel való együttműködés irányai tekintetében. A Kína által felvázolt főbb lépések magukba foglaltak többek között egy tíz milliárd dolláros befektetési hitel biztosítását, egy 500 millió dollár keretű befektetési együttműködési alap létrehozását, illetve kereskedelemfejlesztő és befektetés ösztönző missziók telepítését a közép-kelet-európai térség országaiba. Ezen kívül a hatékonyabb pénzügyi együttműködési lehetőségek megvizsgálását is célul tűzték ki.

A Kínai Kereskedelmi Minisztérium 2012-es adatai szerint Kína és a Kelet-Közép-Európa régió közötti kereskedelemben az elmúlt években jelentős növekedés volt megfigyelhető. 2011-ben az import 16%-os, az export pedig 37%-os növekedést mutatott a megelőző évhez képest. A jelenleg 50 milliárd dollárt meghaladó forgalmat a felek 2015-ig a duplájára kívánják emelni.

A kínai-magyar kapcsolatokról röviden

Magyarország Kína egyik elismert partnere a kelet-közép-európai régióban, illetve az EU új tagállamai között - jegyzi meg Palotai. A két ország között nincsenek alapvető érdekütközések, a kapcsolatépítés és párbeszéd a kölcsönös előnyökre, a belügyekbe való be nem avatkozásra és baráti együttműködési partnerségre épül - teszi hozzá. Az új kínai stratégia illeszkedik a jelenlegi kormányzat keleti nyitást célzó gazdaságpolitikai koncepciójához, ennek keretében hazánk több ázsiai partnerrel - közülük kiemelten Kínával - kívánja elmélyíteni gazdasági kapcsolatait, mind a külkereskedelem, mind a közvetlen tőkebefektetések, mind pedig egyéb pénzügyi együttműködések terén.

A Kína és Magyarország közötti külkereskedelem a világgazdasági válság ellenére folyamatosan bővült az utóbbi években. Az elmúlt 10 évben a Kína és Magyarország közötti termékforgalom közel hatszorosára emelkedett, ezen belül az export több mint a tízszeresére, míg az import nagyságrendileg az ötszörösére növekedett, így csökkent a két ország közötti külkereskedelmi hiány. 2012-ben a külkereskedelmi forgalom elérte a 7,22 milliárd dollárt, melyből közel 1,8 milliárd dollár volt export és 5,4 milliárd dollár import. A Kínából származó import legnagyobb részét a gép és szállítóeszköz termékkör adja, ezen belül is híradás-technikai, hangrögzítő és lejátszó készülékek termékkör rendelkezik a legnagyobb súllyal. A Kínába irányuló exportunkban szintén a gép- és szállítóeszköz termékkör részesül legnagyobb mértékben, ezen belül pedig az energiafejlesztő gép és berendezés termékkör rendelkezik a legnagyobb súllyal.

Milyen előnyökkel járhat a swapmegállapodás?

Palotai a fentiek után megállapítja, hogy a kereskedelmi kapcsolatok további elmélyítésére még érdemi lehetőség mutatkozik, ebben a folyamatban lehet szerepe a kínai és a magyar jegybank között megkötött swap megállapodásnak. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy - a szükséges termékfejlesztési folyamat végén - az MNB - a hazai bankrendszeren keresztül renminbiben denominált finanszírozási forráshoz jutassa a kínai partnerekkel kereskedelmi kapcsolatban álló hazai vállalatokat. Az így biztosított deviza likviditás megléte lehetővé teszi a kereskedelmi partnerek számára, hogy közvetítő deviza (pl. dollár vagy euro) beiktatása nélkül kínai renminbiben határozzák meg kereskedelmi szerződések fizetési feltételeit.

Kína teljes külkereskedelmében a renminbiben denominált tranzakciók aránya dinamikusan nő: míg 2010 első negyedévében alig érte el a teljes kínai külkereskedelmi forgalom 0,5 százalékát, addig 2013 első negyedévére ez az arány 15 százalékon állt. A leggyorsabb növekedés az ázsiai régióban volt érzékelhető, különösen azokban az országokban, amelyekkel Kína swap keretmegállapodást kötött. Bár az Ázsián kívüli országokban még elhanyagolható a renminbi részesedése, de több, Kínával jelentős kereskedelmi kapcsolatokat ápoló országban (Ausztrália, Brazília, Új Zéland) is ennek felfutását várják az elmúlt években megkötött swap megállapodástól.

Versenyelőnnyel is járhat

Nemzetközi tapasztalatok alapján a hazai szereplők számára a közvetlenül renminbiben történő kereskedés több előnnyel járhat. Egyrészt a hazai vállalatok jobb kereskedelmi feltételeket alakíthatnak ki kínai partnereikkel szemben, mert a renminbiben való szerződés felkínálása utóbbiak számára lehetővé teszi, hogy ne kelljen devizaárfolyam-kockázatot felvállalniuk. Másfelől külföldi vállalati szereplők egyre gyakrabban számolnak be arról, hogy Kína gazdasági erejének növekedésével párhuzamosan a kínai partnerek egyre inkább elvárják a renminbi használatát. Ebben a helyzetben versenyelőnyt jelent egy ország vállalatainak számára, ha a cégek könnyen tudnak olcsó deviza likviditáshoz jutni. Harmadrészt, jegybanki swap keretszerződés segítségével nyújtott swap ügyletek megkönnyítik az árfolyamkockázat kezelését a hazai vállalatok számára is. Mindehhez hozzátehető, hogy a közvetítő deviza (dollár, euro, stb.) kiiktatása önmagában csökkenti az árfolyamkockázat fedezésének költségeit, valamint mérsékli az átváltásokból származó tranzakciós költségeket is.

Erős elkötelezettséget is tükröz

A kereskedelemben tapasztalható előnyök mellett a kínai jegybankkal kötött swap megállapodás pénzügyi stabilitási szempontból is hasznos lehet Magyarország számára. A jegybankok közötti deviza swap megállapodások érdemben javíthatják egy ország kockázati megítélését. Egyrészt, mert a jegybankok piaci turbulencia esetén könnyen tudnak külföldi devizaforráshoz jutni. Másfelől talán még fontosabb, hogy a swap keretmegállapodás puszta megléte egy erős elkötelezettséget jelent a külföldi devizát nyújtó jegybank részéről, jelezve, hogy probléma esetén a másik rendelkezésére áll. Ez önmagában is piacnyugtató hatású - hívja fel a figyelmet Palotai.

A Kínával kötött swap keretszerződés minden előnye azonban akkor használható ki, ha a nemzetközi pénzügyi rendszerben betöltött szerepe jelentősen erősödik, azaz konvertibilissé válik. A Kínában zajló liberalizációs folyamat egyik deklarált célja, hogy a renminbi is a legfontosabb globális tartalékdevizák egyikévé váljon, amihez a konvertibilitás elengedhetetlen feltétel. A kínai fél hosszú ideje fokozatos lépéseket tesz ebbe az irányba, amelyek az utóbbi 1-2 évben felgyorsultak. Emellett a kínai kormányzat a közelmúltban jelezte erőteljes elkötelezettségét a folyamat folytatására. A liberalizáció végén, a renminbi teljes konvertibilitásának elérésekor az MNB swap megállapodása pénzügyi stabilitási szempontból is kiteljesedik, mert ekkortól a swap keret erejéig jelentős mennyiségű devizalikviditást tud szerezni a spot illetve derivatív piacok esetleges zavarainak enyhítésére - jegyzi meg az MNB ügyvezető igazgatója.
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1478895416