Előfizetői tartalom

Mennyire szerethető most a forintunk?

Portfolio
Hetek óta az az egyik fő kérdés a magyar piacon, hogy vajon a mélybe vágott jegybanki alapkamat ad-e kellő támogató erőt a forintnak, vagy esetleg túlvágta azt az MNB. Ha ugyanis utóbbiról van szó, akkor érthető, ha a befektetők "kiszerettek belőle" és ezért is esett kétéves mélypontjára az euróval és a dollárral szemben. Az alábbi ábrák segítségével azt mutatjuk be, hogy nem olyan rossz a helyzet.

Az elmúlt hetekben többször is rámutattunk anyagainkban arra, hogy a másfél éve tartó magyar nemzeti bank kamatcsökkentési sorozattal az egyik fő támasztó erő (a rövid távú kamatkülönbség, azaz carry) kiveszett a forint mögül és ez hozzájárulhatott a forint intenzív gyengüléséhez. Amint láthatjuk: éves szintre kivetítve a forint tartása már csak mintegy 2%-os carryt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés