Deviza

Hirtelen löktek nagyot a forinton

Portfolio
Az Európai Központi Bank jövő hétfőn induló eszközvásárlási programja, a görög államcsőddel kapcsolatos félelmek és az amerikai gazdaság lendülete együttesen új 11 éves mélypontra küldte pénteken az eurót a dollárral szemben 1,10 alatt. A zöldhasú ereje a forinttal szemben is kiütközött, hiszen 12 éves mélypont körül mozog a magyar fizetőeszköz. Közben az euró ellenében egészen jól tartja magát a forint, sőt ma délelőtt a jó GDP-adat után hirtelen lendületbe is jött. A délutáni átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentés igen jóra sikeredett, így a dollár újabb lendületet vett, hiszen a munkaerőpiaci adatok idővel kamatemelésre késztetheti a Fed-et.

Hirtelen löktek a forinton

Az amerikai munkaerőpiaci adatok megjelenése után megszédült a forint, az euróval szembeni árfolyam a 305,50-es szintig emelkedett, vagyis a reggel óta tartó fokozatos erősödés már a múlté.


A dollárral szembeni kurzus 280 fölé emelkedett, így 12 éves csúcsról beszélhetünk.


A dollár ereje minden főbb devizával szemben megjelent a vártnál jobb munkaerőpiaci adat hatására, az euróval szemben az 1,09-es szint alá kerültek a jegyzések, amire legutóbb 2003 őszén volt példa.


Szárnyal a dollár a kiváló amerikai adatokra

A vártnál ismét jóval kedvezőbb lett az amerikai új munkahelyek számáról szóló adat, ami hullámszerű további dollár-erösédést váltott ki a főbb devizákkal szemben. Az euró ellenében 1,0980-ról 1,0880-ig erősödött a zöldhasú, a japán jennel szemben 119,80-ról 120,7-ig kapaszkodott.


A remek amerikai adatok növeli az esélyét, hogy a Fed-nek előbb, mint utóbb kamatot kell emelnie, ez pedig összességében nem túl biztató kilátás a sérülékenyebb feltörekvő piaci devizáknak. Ez látszik abban, hogy a forint is gyengülni kezdett az amerikai adatok hatására: 303,5-ről 304,7-ig ugrott az árfolyam. Mindezek hatására a dollár/forint kurzus elérte a 280-as szintet és így új 12 éves forintmélypont alakult ki.


Minden várakozást felülmúltak az amerikai munkapiaci adatok!

Kiváló munkaerő-piaci adatok érkeztek a tengerentúlról: a vártnál 55 ezerrel több, 295 ezer új nem-mezőgazdasági munkahely jött létre februárban az Egyesült Államokban. A februári munkanélküliségi ráta pedig ezzel 5,5 százalékra csökkent az előző havi 5,7 százalékról, ami 0,1 százalékponttal jobb a várakozásoknál. Tovább a cikkhez

Száguld az amerikai dollár

Az euró a tegnapi EKB-döntés után folytatta szenvedését a dollárral szemben, a jegyzések már az 1,0940-es szint alatt is jártak.


Ez továbbra is 11 éves eurómélypontot jelent a dollár ellenében.


A dollár elmúlt napokban mutatott ereje érzékelhető a forint piacán is. A kurzus 277 fölé emelkedett, közel a január végén látott szintekhez.


Meglódult a forint, esik az euró

Délelőtt hirtelen erősödni kezdett a forint a kitartóan jó nemzetközi befektetői hangulat mellett és az euró folytatódó esése (a dollár folytatódó erősödése) mellett. Az EKB jövő hétfőn induló eszközvásárlási programja és a lendületben lévő amerikai gazdaság együttes hatására az euró/dollár kurzus már 1,10 alatt, 1,0970-nél jár (11 éves mélypont).


Közben a forint meglódult az euróval szemben: 305,5-ről 304-ig erősödött, így egyre közelebb a 9 havi csúcs, amelyet néhány napja állított fel 302,5 körül. A forint a dollárral szemben nem teljesít ilyen jól hiszen a 277 körüli árfolyam egy 1-2 egységre marad el attól, hogy újabb 12 éves forintmélypontról beszélhessünk.


Évtizedes csúcson ragadt a dollár

Az EKB tegnap délutáni sajtótájékoztatóján elhangzott üzenetek után új 11 éves mélypontra bukott az euró a dollárral szemben, a jegyzések átmenetileg benéztek az 1,10-es határ alá is és ma reggel is ennek közelében járnak. Ez azt jelenti, hogy amióta tavaly májusban Mario Draghi EKB-elnök először pendítette meg, hogy komolyabb lazító lépéseket is tehet a jegybank az eurózóna élénkítése és inflációs folyamatainak feltornászása érdekében, azóta 3000 pippel esett az euró/dollár kurzus.

A ma délután fél hármas átfogó munkaerőpiaci adatok a Fed kamatpolitikájára gyakorolt potenciális hatáson keresztül újabb jelentős kilengéseket okozhatnak az árfolyamban.Évtizedes csúcson ragadt a dollár

A forintot tegnap nem rángatta meg az EKB bejelentése, a jegyzések az euróval szemben 305-305,5 körül ragadtak és ebben azóta sincs változás, azaz továbbra sem járunk messze a minap elért 9 hónapos forintcsúcstól. A svájci frankkal szembeni jegyzések ma reggel 285 körül járnak.Évtizedes csúcson ragadt a dollár

A dollár erősödése miatt a dollár/forint kurzus újra megközelítette a 12 éves forintmélypontot jelentő 277 körüli szintet. Mindezt tehát úgy, hogy a forint viszonylag erős az euróval szemben, hiszen az elmúlt egy év 303-328 közötti kereskedési sávjának alsó szélén jár az árfolyam.Évtizedes csúcson ragadt a dollár


Évtizedes csúcson ragadt a dollár
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forint191231