Öldöklő harc várható - Mindenki Magyarországot akarja pénzelni
Deviza

Öldöklő harc várható - Mindenki Magyarországot akarja pénzelni

Akár komolyabb tőke is megindulhat a magyar kötvénypiac felé azt követően, hogy a Fitch után múlt pénteken az S&P is befektetésre ajánlotta az országot. Ráadásul a hasonló európai országokkal összehasonlítva a magyar állampapírok még mindig érzékelhető hozamot tudnak biztosítani, ami szintén felkeltheti az érintett befektetők érdeklődését. Sőt, nem csak az övéket: a magyar állam épp csökkenti a kibocsátást és mesterségesen növeli a keresletet a jegybank segítségével, ez pedig még lejjebb szoríthatja a hozamokat, hiszen a kevés felkínált papírért komoly roham indulhat a külföldiek és a hazai bankok között.

Ránk szakad a világ pénze?

Többször foglalkoztunk már azzal, milyen hatása lehet annak, ha Magyarország két nagy hitelminősítőnél visszakerül a befektetésre ajánlott kategóriába. Erre az eseményre hamarabb sor került, mint ahogy arra a piaci szereplők számítottak, hiszen az S&P meglepetésre felminősítette hazánkat múlt pénteken.

A lépésnek azért van jelentősége, mert továbbra is vannak olyan konzervatív befektetők, elsősorban biztosítók, nyugdíjpénztárak, akik csak befektetésre ajánlott papírokba fektethetnek. Februárban írtunk arról, hogy a JP Morgan benchmarkja szerint a devizakötvények esetében két nagy hitelminősítőnél kell befektetésre ajánlottnak lennie az országnak, ezt most sikerült teljesíteni, ami indokolhatta a magyar dollárkötvények hétfői szárnyalását.

A múlt héten a Citigroup elemzői közöltek egy konkrét számítást is a passzív, szabálykövető portfóliók adatai alapján: eszerint a második felminősítéssel akár 850 millió dolláros tőke is megmozdulhat a magyar devizakötvénypiac felé. Ez az összeg tovább növekedhet a lehetséges novemberi harmadik felminősítéssel, amikor a forintkötvények felé is áramolhat a friss pénz. A JP Morgan szakemberei hasonló becslésükben azt írták, hogy 1-1,5 milliárd dolláros tőkét mozgathat meg a globális kötvényalapok átsúlyozása.

Novemberben lerohanják a forintpiacot?

A fenti benchmark alapján a forintkötvények esetében kicsit más a szabály: mindhárom cégnél el kell érnünk a mostani státuszt, erre november 4-én kerülhet sor, amikor meglepő lenne, ha a Moody's nem követné le a másik két cég lépését. Vagyis a forintkötvények esetében látott hétfői hozamcsökkenés még csak azt jelenti, hogy beárazták az ország felminősítését, az új befektetők friss tőkéje leghamarabb másfél hónap múlva jelenhet meg a magyar piacon.

Az év elején úgy számoltunk, hogy a JP Morgan benchmarkja alapján befektető alapokban mintegy 44,3 milliárd dolláros tőkét kezelnek, a becsült magyar súly alapján ebből akár 2,5 milliárd is megmozdulhat a magyar piac felé. Sok múlik azonban azon, hogy az egyes befektetők a benchmarkhoz képest hogyan pozícionálják magukat. Ez a pozícionáltság lehet alul-, felül- vagy egyenlő súlyozás, ettől függ majd, hogy az egyes befektetők mennyi magyar állampapírt vesznek.

A fentiekből is látszik, hogy az elmúlt hónapokban mindenki próbálta megbecsülni a felminősítések gyakorlati hasznát, azt, hogy mekkora tőke indulhat el Magyarország felé. Ezzel kapcsolatban a Morgan Stanley készítette el a legátfogóbb elemzést a napokban, szerintük a második felminősítéssel 200 milliárd forint friss tőke mozdulhat meg a forintkötvények felé. A cég szerint ugyanis az egyes benchmarkokba való bekerülés az alábbiakhoz kötött:

Jól látszik, hogy az egyes benchmarkok bekerülési kritériuma nem egységes, jelenleg az S&P pénteki lépése után egy fő indexnél felel meg a feltételeknek Magyarország, ami 140 milliárd forintnyi friss tőkét jelenthet. Ha novemberben megtörténik a harmadik felminősítés, akkor ezt még 50 milliárd forinttal lehet megfejelni. Az amerikai befektetési bank szakemberei szerint a közel 200 milliárdos friss tőke alapvetően pozitív hatással lehet a magyar kötvénypiacra, de a rövidtávú hatás korlátozott lesz.

Öldöklő harc várható - Mindenki Magyarországot akarja pénzelni
A Morgan Stanley szerint a 200 milliárd forint körüli friss tőke fél-egy éven belül rohanhatja meg a magyar piacot, vagyis a felminősítéseknek nem lesz azonnali hatása. Az elemzők szerint az ÁKK kéthetente tartandó aukcióit fogják felhasználni a befektetők arra, hogy növeljék magyar kitettségüket. Az adósságkezelő jelenleg minden aukción 45 milliárd forintnyi kötvényt értékesít, vagyis a 200 milliárd körüli mennyiséget két és fél hónap alatt tudják megvenni a befektetők, bár valószínűleg lesznek más szereplők is az aukciókon. Az elemzők szerint a realitás az, hogy a felkínált mennyiség felét tudják megvenni a külföldiek, így 4-5 hónapig tarthat, mire a szükséges mennyiséget beszerzik.

A fenti csak a forintkötvényekre gyakorolt hatás volt, ezen felül a magyar devizakötvények iránt is megindulhat egy új befektetői tőke, ami lényegesen nagyobb lehet. A Morgan Stanley becslései szerint ezzel további 0,7-2,1 milliárd dollár jelenhet meg a magyar eszközök piacán. Emiatt egyébként megfon tolandó lehet egy devizakötvény-kibocsátás is, hiszen a "kényszervásárlások" miatt olcsóbban lehetne most ilyen papírt eladni. Varga Mihály az S&P pénteki lépése után úgy nyilatkozott, hogy nem zárja ki egy euró- vagy dollárkötvény piacra dobását 2017-ben. Ugyanakkor többször elhangzott, hogy fő cél a deviza részarány további csökkentése, emiatt a Morgan Stanley szerint csak minimális vagy nulla kibocsátás várható.

Csak Európában biztosít jó hozamot a magyar piac

Ahhoz, hogy a befektetők eldöntsék, mekkora tőkét hoznak a magyar piacra, természetesen figyelembe veszik, hogy hol lehet még érdemi hozamot elérni. Ebből a szempontból Magyarország látszólag még jó helyzetben van, hiszen Nyugat-Európában már nem ritkák a nulla körüli vagy akár negatív hozamok, melyekhez képest a 2,8 százalékos tízéves magyar hozam még mindig vonzó lehet. Ez azonban nem csak Magyarországra igaz, hanem szinte az egész régióra, hiszen nagyon hasonló a lengyel és a román hozamszint. Sőt, a románoknál a 3 százalék feletti tízéves hozam még jobban felkeltheti a befektetők érdeklődését. Európában a régióval csak az 5,1%-os izlandi tízéves hozam tudja felvenni a versenyt a befektetési ajánlású országok közül, míg Törökországban elsősorban a politikai kockázatok indokolják a 9,55%-os hozamot.

Öldöklő harc várható - Mindenki Magyarországot akarja pénzelni
Ugyanakkor Magyarországnak nem csak az európai országokkal kell versenyezni, a globális versenyben pedig már nem állunk ilyen jól. Latin-Amerikában ugyanis a befektetésre javasolt országok nem ritkán tudnak 5-7 százalékos éves hozamot felmutatni, amit főleg a politikai és stabilitási kockázatok indokolnak például Peru, Mexikó vagy Kolumbia esetében. Az ázsiai feltörekvő országokat vizsgálva is az látszik, hogy a magyar kötvényhozam már nem versenyképes, hiszen a befektetésre ajánlott országok közül csak Szingapúr és Thaiföld esetében alacsonyabb a hozam. A mindhárom nagy hitelminősítőnél már befektetésre ajánlott Malajzia például 3,6%-os tízéves hozamot biztosít a befektetőknek, míg Indonézia esetében a 7 százalékot is meghaladja a hozam. Az ábrát elnézve nem véletlen, hogy például a kimondottan kockázatvállaló befektetőként ismert Franklin Templeton éppen Indonéziában, Mexikóban és Malajziában lát fantáziát. Ezek az országok ugyanis kivétel nélkül befektetésre javasoltak a hitelminősítőknél, viszont a 6-7 százalékos mexikói és indonéz hozamban bőven van még tér a csökkenésre.

Megugró kereslet - alacsony kínálat

A várhatóan emelkedő kereslet vélhetően visszafogott kínálattal fog találkozni.
Komolyabb devizakötvényt 2014 óta nem bocsátottunk ki (és vélhetően a jövőben sem igazán akarunk), másrészt az év végéhez közeledve már látszik, hogy biztos lábakon áll a magyar állam finanszírozása, így egyre kisebb kibocsátásra lesz szükség. Ráadásul a jegybank az irányadó eszköz korlátozásával tovább akarja a kötvénypiac felé terelni a hazai bankokat is.

Így pedig akár komoly verseny is kialakulhat a befektetők között a magyar állampapírokért, ami tovább szoríthatja lefelé a hozamokat. Az előre látható hozamesés az árfolyamnyereségben megmutatkozva rövidtávon vonzó lehet a befektetők számára.

Lehet még tér lefelé a hozamokban

A közép-európai helyi devizás kötvényeknél tapasztalt rally felveti azt a kérdést, hogy nincsenek-e már túlárazva ezek a papírok - emelték ki a közelmúltban az Unicredit elemzői. A régiós piacon az egyik komoly kockázat az infláció emelkedése lehet, azonban a bank szakértői szerint 2017 végéig a jegybanki célokon belül maradhat a pénzromlás üteme. Ennek köszönhetően pedig a jegybankok továbbra is a jelenlegi alacsony szinten tarthatják a kamatokat, ami miatt a kötvénypiacon is kiárazódhat a potenciális kamatemelés lehetősége a következő évekre. Ez pedig a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a hosszú kötvényeknek további terük lehet az erősödésre, különösen akkor, ha az eurózónában is alacsonyan maradnak a hozamok.

Az Unicreditnél arra számítanak, hogy a hozamgörbék laposodása nem lesz egyenletes a régióban. Ha a várakozásoknak megfelelően a Fed kénytelen lesz előbb-utóbb kamatot emelni, akkor a kockázatkerülés miatt az negatív hatással lehet a feltörekvő kötvénypiacokra is. Elsősorban a dolláralapú befektetések mehetnek ki a piacról ebben az esetben, ami a régióban a magyar és a lengyel kötvényeket is érintheti, ez a negatív hatás azonban lényegesen kisebb lehet, mint az Európán kívüli feltörekvő országoknál, melyek erősebben kapcsolódnak a dollárhoz például latin-Amerikában vagy Ázsiában.

Az Unicredit elemzői kiemelik, hogy a közép-európai kötvények árfolyama szempontjából továbbra is az EKB kamatpolitikája lehet meghatározó, mivel az erősebb gazdasági integráció miatt a piac is erősebben kapcsolódik az eurózónához. Sok európai befektető pedig úgy látja, hogy a régiós kötvényeken keresztül le lehet kereskedni a német gazdaság állapotát is, hiszen a lengyel és a magyar gazdaság is erősen kapcsolódik Németországhoz.

A költségvetési hiány vártnál kedvezőbb alakulása és a lakossági kötvények tervezettnél erősebb értékesítése azt jelentheti, hogy a nettó kibocsátás nagyon alacsony, vagy akár negatív is lehet az év hátralevő részében

- emelte ki a múlt héten egy elemzésben Gárgyán Eszter, a Citibank elemzője. Ráadásul szerint az ÁKK-nak még arra is lehet forrása, hogy az év vége előtt például visszavásárlásokkal elősegítse az adósság csökkentését.

A fenti várható folyamatok azt jelentik, hogy a Citi szakembere szerint a jegybankból kiszoruló forintlikviditás a negatív kamatozású egynapos betétben találhat helyet, emellett tovább csökkenhetnek a hozamok a görbe rövid oldalán.

Az Erste Bank legfrissebb elemzése azt emeli ki, hogy már a harmadik negyedévben komoly hozamcsökkenést látszott a közép-európai helyi devizás kötvényeknél, a legnagyobb erősödést a román és a horvát papírok mutatták. Eközben a német tízéves kötvények hozama ismét a pozitív tartományba emelkedett, vagyis jelentősen szűkültek a régiós felárak a Bundokhoz képest. Az osztrák bank szakértői is azt emelik ki, hogy a magyar piac a további felminősítésekből profitálhat.

Számszerűsítve arra számítanak az elemzők, hogy a jelenlegi 2,82%-ról az év végére 2,75 százalékig csökken majd a tízéves magyar hozam, majd jövő szeptemberig fokozatosan 2,5 százalékig olvad majd a referenciaérték.

A Bank of America-Merrill Lynch hétfői elemzése szerint már beárazta a piac, hogy Magyarország a második hitelminősítőnél is visszakerül a befektetésre ajánlott kategóriába, éppen ezért a pénteki lépés csak rövidtávú további erősödést hoz majd a magyar kötvénypiacon. Így az amerikai befektetési bank továbbra is a forint gyengülésére számít a lengyel zlotyval szemben és alulsúlyozza a magyar devizakötvényeket.
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forintdevizaárfolyam