Elengedték a cseh koronát!
Deviza

Elengedték a cseh koronát!

Portfolio
Csütörtökön délután 12:30-kor elengedte az árfolyamküszöböt a cseh jegybank, azaz mostantól engedi, hogy a korona az euróval szemben a 27-es szint alá tudjon jönni, azaz erősödhessen. A bejelentés hatására első reakcióként a korona 26,80-ig jutott, majd 26,9-ig visszajött. A jegybank 14:15-kor tart sajtótájékoztatót a helyzetről.

Mi lesz most?

Az elengedést követő közvetlen piaci reakció sokkal visszafogottabb volt annál, mint amire számítani lehetett. Korábban voltak olyan félelmek, miszerint az elengedés után az okozhat óriási volatilitást az árfolyamban, hogy sokan azonnal ki akarnak majd szállni, a túlzsúfolt pozíciók miatt viszont nem lesz olyan szereplő, aki megvegye tőlük a koronát. Ehhez képest a korona volatilitása egészen kicsi, amit három tényező magyarázhat:
  • a befektetők előre tudták, hogy a küszöb eltörlése után egyirányú utcába kerülnek, ezért nem is nagyon terveztek azonnal nyereséget realizálni;
  • ezt támogathatja az a fundamentális vélekedés, hogy az egyensúlyi árfolyam erősebb szinten van, ezért a befektetők nyugodtan kivárják az erősödést;
  • a jegybank bent lehet a piacon, és próbálhatja tompítani az ingadozást.


Elengedték a cseh koronát!
A forint is megérezte a korona mozgását, de a hatás szintén visszafogott volt: az euróval szemben 310,5-ről 309,5-re erősödött az árfolyam.

Elengedték a cseh koronát!
Az elemzők többsége úgy véli, hogy a cseh korona jelenleg alulértékelt, ezért középtávon erősödésre számítanak. A JP Morgan számításai szerint például az euró-korona egyensúlyi árfolyam jelenleg 5-10%-kal lejjebb van (vagyis ennyivel erősebb korona lenne indokolt).

A háttérről

A cseh jegybank 2013 őszén vezette be az árfolyamküszöböt 27-nél, mert az erős korona deflációs veszélyt erősítő hatását akarta ezzel enyhíteni. Ezt követően az árfolyam egész 2014-ben jóval a 27,00-es szint felett mozgott, majd 2015 nyarától folyamatosan a küszöbhöz tapadt. Ahogy javultak az inflációs kilátások Csehországban és visszatért a cseh infláció a jegybanki cél közelébe, úgy erősödött fel a piaci spekuláció, hogy el fogja törölni az árfolyamküszöböt a jegybank.

Az idén március végi monetáris tanácsi ülés után azt tette világossá a jegybank, hogy mostantól bármikor bekövetkezhet ez a lépés, így tehát a mai fejlemény már senkinek sem lehet meglepetés (ellentétben a svácji árfolyamküszöb feladásával), inkább csak a tényleges időzítésben volt bizonytalanság.

Az is a mielőbbi árfolyamküszöb feladás mellett szólt, hogy az utóbbi hetekben már igen nagy volumenű, havi szinten 5-10 milliárd eurónyi pozíciót építettek ki a befektetők (korona vétel, euró eladás), amelyet a küszöb fenntartásáig intervencióval kellett ellensúlyoznia a jegybanknak. Ezzel masszívan, 100 milliárd euró közelébe híztak a tartalékai, amelyen később, a korona felértékelődése esetén jókora veszteséget lesz kénytelen elszenvedni a jegybank.

Elengedték a cseh koronát!
A korona erősödése a forintot is picit megmozgatta, a jegyzések 310,40-ről 309,8-ig süllyedtek az euróval szemben.

Elengedték a cseh koronát!

Nem mozdulnak a cseh részvények

A hírre a cseh korona megmozdult, de a részvénypiacokon egyelőre nincs jelentősebb hatása. A cseh PX index 0,2 százalékot csökkent, amivel a régiós tőzsdéknek megfelelő teljesítményt mutat. A fontosabb papírok közül a bankok többnyire esnek, az Erste és a Komercni árfolyama is csökken, az Unipetrol olajcég viszont 1 százalék feletti erősödésnél jár.

Elengedték a cseh koronát!

Nincs tervben egy újabb küszöb védelme

Jiøí Rusnok, a cseh jegybank elnök a döntés után nem sokkal sajtótájékoztatót tartott, amelyen ismertette a döntés körülményeit:

  • A küszöb elengedésének szükségességét az inflációs folyamatokkal magyarázta.
  • Jelenleg nincs újabb kitűzött árfolyamcélja a jegybanknak, rövid távon pedig hajlandó nagyobb kilengéseket is tolerálni az árfolyamban, túlzott kapkodás esetén azonban fenntartja magának a jogot a jegybank, hogy a mozgások kisimítása érdekében beavatkozzon. Erre azonban az elnök szerint nem valószínű, hogy szükség lesz.
  • A küszöb eltörlése ellenére a cseh korona árfolyama nem lesz teljesen szabadon lebegő, egyfajta irányított lebegtetésre kell számítani, ezzel kapcsolatban azonban bővebb információt nem árult el.
  • A jegybank jövőbeli lépéseit, így például hogy mikor kerülhet sor egy kamatemelésre, attól tette függővé, hogy a korona árfolyama hogyan reagál a következő hetekben a küszöb elengedésére.
  • A májusi kamatemelés lehetőségével kapcsolatban úgy fogalmazott Rusnok, hogy "egyelőre nehéz mondani, mikor kell majd a kamatoknak emelkednie".
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1488477983 (1)