Hat éve nem láttunk ilyet az eurónál - Ma rosszul járhatnak a spekulánsok
Deviza

Hat éve nem láttunk ilyet az eurónál - Ma rosszul járhatnak a spekulánsok

Portfolio
Nagyon nehéz kommunikációs feladat előtt áll Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke: ma délután úgy kell szóban egy lépést tennie a monetáris szigorításnak való megágyazás felé, hogy közben a piaci szereplőkkel nem szalad el a ló, mint ahogy az a június végi beszéde után történt. Nem kizárt, hogy az elmúlt hetek euróerősödése és a kötvényhozamok emelkedése miatt Draghi kicsit visszakozni fog, ami érdemi változást hozhat az elmúlt hetek intenzív euróerősödésében, tekintve, hogy a spekulatív tőke mostanra annyira beleszeretett a közös devizába, hogy az már lassan korrekcióért kiált.
Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke június végén egy konferencián azt mondta, hogy az euróövezet gazdasági kilátásainak javulása mellett a deflációs erőket reflációs erők váltották fel, a lassú inflációs dinamika pedig főként átmeneti tényezőkre vezethető vissza. A befektetők úgy értelmezték, hogy az elnök egyértelműen elkezdett megágyazni a jelenleg havi 60 milliárd eurós keretösszeggel futó eszközvásárlási program leépítésének.

Másnap hiába érkeztek olyan reakciók névtelenül nyilatkozó EKB-s forrásoktól, hogy Draghi szavait igazából féreértette a piac, a szóbeli intervenció sikertelennek bizonyult, hiszen az eurózónás kötvényhozamok, illetve az euró árfolyama tovább emelkedett. Ezek a források később úgy fogalmaztak, hogy a heves reakció miatt több eurózónás tagállam jegybankelnöke is aggodalommal szemléli a történéseket, ezért óvatosnak kell lenni a július 20-ai, azaz mai kamatdöntő ülésen. Ennek fényében izgalmasnak ígérkezik a ma délutáni EKB kamatdöntő ülés.

Mi várható ma?

Mario Draghinak nincs könnyű dolga, ugyanis elő kell készítenie a terepet a szeptemberi ülésnek, ahol várhatóan bejelenti majd az eszközvásárlási program kivezetésének (jövő januártól kezdődő) első lépcsőjét, ugyanakkor vigyáznia kell, hogy a piac ne lásson bele többet a monetáris szigorítási sztoriba, mint amennyi valóban benne van (valójában csak a pénznyomtatás ütemét fognák vissza, nem tényleges monetáris szigorításról beszélhetünk).

Nem véletlenül nem akarják az eurózónás jegybankárok, hogy túlzottan előre szaladjon a piac: az éves inflációs ütem még mindig alig haladja meg az 1%-ot, az euró túlzott erősödése ráadásul rontja az inflációs kilátásokat. Arról nem is beszélve, hogy a kötvényhozamok hirtelen emelkedése felszínre hozhatja a perifériás országok (például Olaszország) adósságproblémáit, tovább rontva ezzel a helyzetükön.

Az aggodalmak ellenére sokan arra számítanak, hogy az EKB-ülést követő közleményből kikerülhet az a rész, ami az eszközvásárlási program időbeli meghosszabbítására, illetve a havi keretösszeg szükség esetén történő megnövelésére utal.

Ha ez megtörténik, azzal gyakorlatilag igazolást nyer az a reakció, amit Draghi június végi beszéde óta a piacon láthattunk. Ha viszont elmarad ez a lépés, illetve más módon "puhább" üzenetet közvetít az elnök, az nagyon könnyen kihúzhatja a talajt az elmúlt hetekben tapasztalt, intenzív euróerősödés lába alól.

Figyelj az euróra!

Egyre több jel utal arra, hogy a befektetők kicsit előreszaladtak idén az euróval (és úgy összességében a kontinens gazdaságával) kapcsolatos optimizmusukkal, ezért egy finom Draghi-jelzés (átmenetileg) gyengülő pályára állíthatja a közös fizetőeszköz árfolyamát.
Az első figyelmeztető jel: túlzott optimizmus
Az euró-dollár árfolyamra vonatkozó határidős pozícionáltsági adatok alapján 2011 májusa óta nem vártak ilyen sokan euróerősödést, legalábbis ez olvasható ki a nettó határidős euróvételi (long) kontraktusok számából. A szélsőséges pozícionáltság miatt fokozottan fennáll a veszély, hogy egy fudamentális esemény hatására hirtelen nagy mennyiségű long pozíciót zárnak be a spekulánsok, ami jelentősen gyengítené az árfolyamot. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy a nettó long pozícionáltság alakulása mennyire intenzíven szétvált magától az alapterméktől, azaz az euró/dollár árfolyam emelkedésétől.

Hat éve nem láttunk ilyet az eurónál - Ma rosszul járhatnak a spekulánsok

Határidős pozícionáltság A határidős, de úgy általánosságában véve az egész devizapiacon kereskedési motiváció alapján két fajta piaci szereplőt különböztetünk meg. Egyrészt vannak, akik mindennapi gazdasági tevékenységükből kifolyólag, illetve kockázatkezelés céljából kereskednek a piacon, ők azok, akik működésükből fakadó szükségleteiket elégítik ki a különböző tranzakciókkal. Ezzel szemben van egy másik csoport, akik az árfolyam jövőbeli mozgására spekulálva, profitszerzési céllal köt ügyleteket. A határidős piaci pozícionáltság vizsgálatakor ez utóbbi csoportba tartozó szereplők aggregált piaci pozíciójában bekövetkező változást, illetve ennek nettó értékét vizsgáljuk. A nettó pozícionáltság a spekulatív célú határidős vételi (long) és eladási (short) pozíciók ellentétes előjelű összegéből adódik. Amikor egy deviza megítélése romlik a spekuláns szereplők körében, akkor a nettó pozícionáltság értéke csökken, majd negatív előjelűvé válik (többségbe kerülnek a short kontraktusok), ez pedig minden egyéb tényező változatlansága mellett az adott fizetőeszköz gyengülését segíti. A pozícionáltság változásának iránya tehát jó indikátor lehet az árfolyam jövője szempontjából, szélsőséges esetekben azonban könnyen kontraindikátorrá válhat, hiszen minél szélsőségesebb a nettó pozíció, annál "túlfeszítettebb" a határidős piac, annál kevesebb olyan szereplő van, aki potenciális új shortolóként megjelenhet, egy fundamentális hírre pedig könnyen elpattanhat az árfolyam felfelé, hiszen hirtelen mindenki igyekszik zárni a short pozícióját. Ugyanez igaz akkor is, ha a spekulatív szereplők túlzottan optimisták egy devizával kapcsolatban, vagyis a nettó pozíció szélsőségesen long, ekkor megnő egy negatív irányú korrekcióra a kockázat.

Második jel: a hozamkülönbség nem szűkül
Egy keresztárfolyamban történő tartós elmozdulás általában összefügg a két deviza mögötti ország rövid lejáratú állampapírpiaci hozamai közötti különbség alakulásával. Minél nagyobb a különbség az egyik fizetőeszköz javára, relatíve annál vonzóbbak a benne denominált eszközök, ami növeli iránta a keresletet, erősítve ezáltal az árfolyamot. Idén az euró-dollár árfolyamának alakulása és a 2 éves amerikai-német hozamkülönbözet látványosan elszakadt egymástól.

Hat éve nem láttunk ilyet az eurónál - Ma rosszul járhatnak a spekulánsok

Harmadik jel: kritikus tartomány közelében az árfolyam

Miután 2014-ben beszakadt az euró-dollár árfolyam, összesen kétszer került az 1,16-os szint közelébe, illetve kicsit fölé, mindkét esetben azonban visszafordult erről a szintről a kurzus. Elnézve, hogy milyen intenzív volt az idei emelkedés, egyelőre nagyon nehéz dolga lenne az eurónak megküzdenie ezzel a szinttel.

Hat éve nem láttunk ilyet az eurónál - Ma rosszul járhatnak a spekulánsok
Összegezve tehát, Mario Draghinak megint óvatosan kell egyensúlyoznia a monetáris szigorítás felé tartó kötélen, mindezt úgy, hogy közben ne fűtse túl a várakozásokat. Ha az elmúlt hetek euróerősödése, illetve a kötvényhozamok emelkedése miatt netán óvatosabb hangnemet üt meg az elnök, az rövid távon érdemi korrekciót hozhat az euró árfolyamában.(Címlapkép forrása: Jacques Demarthon / AFP)
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forint200212