Deviza

Ipari Palota, Tesla - így néz ki egy kriptoesemény Prágában

Portfolio
A kriptoláz a jelentős szellemi tőkére, illetve a laza szabályozásra épülve az egész kelet-európai régióban erőssé vált. A zászlóvivő a régióban kétségtelenül Oroszország, de Észtország, Szlovénia, Ukrajna és Csehország is felzárkózóban van. Ez megmutatkozik a projektek magas számában, az ide kötődő, de akár szélesebb körben népszerűsített coin vagy token kibocsátásokban, és az ezekhez kapcsolódó egymást egyre sűrűbben követő eseményekben is.
Április 23-24-én Prága adott otthont a Crypto Affiliate & Marketing Conference 2018 nevű eseménynek (CRAC 2018) a nemrég újjáépített Ipari Palotában. Az eseményt tavaly rendezték meg először, mely több száz fős eseménnyé hízott. A résztvevők az előadók oldaláról sikeres kibocsátók, tanácsadó és affiliate cégek képviselői voltak. Az előadások, panelbeszélgetések mindegyike olyan gyakorlati tapasztalatokon alapult, amiket a szereplők saját maguk végigéltek. Bár a megjelenő kripto projektek hosszú távú életképessége számos esetben megkérdőjelezhető volt, az első lépést - ami a tőkebevonás - sikerrel vették. A zsebben levő 10-20 millió dollárból, illetve annak megfelelő kriptovalutából aztán decentralizált tőzsdék, micropayment megoldások, egyéb banki backend műveleteket kiváltó szolgáltatások fejlesztése indult.

A konferencia főszponzorának ICO-ja épp zajlott az esemény alatt, de annak képviselői már egy Tesla 3X-el érkeztek. Az autó a hype-ot, az ambíciót és a legtöbb csapat kicsit hedonista felfogását egyaránt kifejezte. Az eseményen több olyan csapat képviselőjével is beszélhettünk, ahol az egyik kolléga épp Oslóban, a másik Vilniusban volt hasonló eseményen. Az evangelizálás, a projektek széles körű ismertetése, a partnerkeresés alapvető ezen a területen az induló startupok többségének.

Ipari Palota, Tesla - így néz ki egy kriptoesemény Prágában

Míg 2017 elején a tokenkibocsátások többsége önmagában is szenzációnak számított, addig az idei évben a napi 2-3 ICO bejelentés mellett nehéz a kripto közösség figyelmét egy átlagos projekttel megragadni. A Twitteren, Telegramon kialakultak azok a csatornák, ahol a közösség az "életét" éli. A kripto témák népszerűsödése mellett a csalások, indokolatlanul nagy kockázatú projektek száma is kifejezetten magas. Emiatt történhetett, hogy a Facebook az év elején, a Google és a Twitter néhány hónapra rá bejelentette, hogy a kripto hirdetéseket a saját platformjain nem jeleníti meg (ilyen tartalmak nem hirdetés formában ettől függetlenül lehetnek). Ezek a korlátozások erősen felértékelték az affiliate partnerek szerepét az ICO marketingben és salesben. Számos iroda alakított ki külön részleget teljes ICO kampányok menedzsmentjére hirdetési és tartalomgenerálási fronton egyaránt. Ezeknek a kampányoknak a tervezése, menedzsmentje, a partneri együttműködések külön szakértelmet, ismereteket kívánnak. Általános vélemény volt, hogy 80-90 ezer eurós marketing költés alatt aggályos hozzálátni bármilyen érdemi kampánynak.

2016-ban a kibocsátott kripto coinok és tokenek értéke még nem érte el a 100 millió amerikai dollárt, míg 2017-ben hatalmasat nőtt a piac, és megközelítette a 4 milliárd dollárt. 2018-ban május elejéig már a 7 milliárd dollárt súrolta a kibocsátások értéke (ebben van egy mega ICO a Telegram részéről, ami önmagában 1,7 milliárd dollár). A statisztikák értelmezéséhez annyit mindenképp hozzá kell tenni, hogy számos kibocsátás alkalmával a coinok, tokenek ellenértékét nem ún. 'fiat currency'-ben (pl. dollárban) kell rendezni, hanem egy másik kriptovalutában. Az adatok számításánál a kibocsátások összegét bitcoinra számolják át, majd a bitcoin aktuális dollárárfolyamával számolva képződnek a fenti statisztikák.
A napi ICO bejelentések, a heti rendszerességű konferenciák és a prágai CRAC 2018 kb. 500 résztvevője is egyértelműen mutatja, hogy a kriptovilág robog, a szkepticizmus ellenére a projektek méretéhez képest jelentős szabad tőke keresi a helyét. A csalásoktól (scamek) sem mentes területen egyre több projekt kell hogy teljesítési fázisba kerüljön, és életképességet mutasson. Ezek a sikerek vagy bukások érdemben határozhatják meg a terület jövőjét.
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1277173258