A szárnyalás után stabil a forint
Deviza

A szárnyalás után stabil a forint

Portfolio
Reggel még egyhavi mélypontra ütötték a forintot a tegnapi inflációs adat hatására, délelőtt azonban az MNB alelnökének jelzésére hirtelen erősödni kezdett, ami aztán szárnyalásba váltott. Nagy Márton ugyanis azt érzékeltette, hogy monetáris szigorítás határára ért a jegybank. Közben a Brexit-ügyben a tegnap esti szavazási eredmény hatására nagyot ugrott a font (bizakodik a piac egy része, hogy tovább marad az EU-ban Nagy-Britannia), de azóta kivárás látszik a ma este 8-kor megjelenő bizalmatlansági indítvány eredményéig.

Erős szinteken maradt a forint

A délelőtti szárnyalást követően a forint euróval szembeni árfolyama stabil maradt.


Gyakorlatilag ezzel a tegnapi gyengülését dolgozta le a hazai fizetőeszköz.


Nincs megállás: szárnyal a forint az MNB jelzésére

Tényleg nincs megállás: már 321,8-nál jár a forint a reggeli 324,4-es lokális tető és a Nagy-Márton-jelzéskor látott 323,5-ös szinthez képest. Napon belül tehát már 1%-közeli a forint erősödése. A dollár árfolyama 282,2-nél jár.


Teljesen visszaerősödött a forint

A tegnap délben indult forintesést máris ledolgozta a magyar fizetőeszköz a Nagy Márton által elmondott üzenetek hatására. Az euró jegyzései már 322 körül járnak, a dolláré 282,3 körül.


Megy tovább a forint

Már 322,5-nél jár a forint az euróval szemben, azaz 1 egységet erősödött Nagy Márton röviddel ezelőtt megjelent szavaira. A küszöbön álló monetáris szigorítás híre segíti a forintot a tegnapi és mai esés után, amely az inflációs adatok utáni piaci elbizonytalanodásból alakult ki. A dollárral szembeni forintjegyzések már 282,7-nél járnak a reggeli 284 feletti jegyzésekhez képest.


Amint ma már jeleztük, az utóbbi napokban kezdett relatív alulteljesítővé válni a forint a többi régiós devizával szemben, de a mai fejlemény hatására elkezdett ismét felzárkózni a többiekhez.


Az MNB alelnöke megszólalt, küszöbön a szigorítás

Nagy Márton, az MNB alelnöke egy bécsi konferencián elmondta, hogy amennyiben az éves maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3%-ot, az a jegybank számára elegendő bizonyíték lesz arra, hogy meg kell kezdeni a monetáris politika szigorítását. Nagy szerint ez már az idei első negyedévben bekövetkezhet, de először meg akarják várni, hogy valóban sor kerül-e rá. Ez elég erős üzenet az MNB részéről, hogy hamarosan elkezdenek szigorítani. Tovább a cikkhez

Ugrik a forint az MNB jelzésére

Nagy Márton MNB-alelnök egy bécsi konferencián többek között azt érzékjeltette a Reuters tudósítása szerint, hogy 3% fölé emelkedhet a releváns inflációs mutató a következő hónapokban és így az MNB-nek ezt nagyon komolyan kell vennie és el kell kezdenie a monetáris politikája normalizálását. Erre a jelzése a forint azonnal tovább erősödött 323,5-ről 322,8-ig.


Ütés után próbál talpra állni a forint

Az utóbbi fél órában kicsit erősödni tudott a forint az euróval szemben 323,6-ig, azaz csak percekre járt reggel 324 felett az árfolyam. A dollárral szembeni jegyzések 283,4-ig ereszkedtek a reggeli 284-ről.


Abban, hogy a forint gyorsan visszaerősödött 324 alá, szerepe lehet az alábbi emelkedő trendvonalnak, amelybe alulról beleütközött most az árfolyam és ez egyelőre megfogta a forint esését.


Tovább ütik a forintot, itt az új egyhavi mélypont

Folytatódik a forint vesszőfutása, hiszen ma reggel 323,5-ről 324,3-ig esett a forint az euróval szemben, azaz új egyhavi mélypontról beszélhetünk. A gyors gyengülés után egy kis visszahúzás látszik 323,7 körülig. A jelek szerint a tegnapi magyar inflációs adatok (2,7% év/év, de az alap inflációs folyamatok fokozódó árnyomásra utaltak) rontották a forint megítélését, mert az MNB közben várhatóan kitart az extrém laza monetáris politikája mellett és ennek a kettőnek együtt szerepe lehet a forint mélyrepülésében.Tovább ütik a forintot, itt az új egyhavi mélypont

Ekkora arányú (230 fős) vereség váratlan volt a brit alsóházban a tegnap esti Brexit-szavazáskor, ami azt mutatta, hogy Theresa May konzervatív pártjából is sokan ellene szavaztak (118 fő), míg kevesen szavaztak át a Munkáspártból (4 fő). Amint azt már beharangozó elemzésünkben jeleztük, a vereség hírére a font erősödéssel reagálhat és meg is történt (1,27-ről 1,29 közelébe szárnyalt a dollárral szemben, azóta 1,2870 körül ragadt), mivel a piaci szereplők egy része azt látja bele a kimenetelbe, hogy Nagy-Britannia akár tovább maradhat az EU-ban (a kilépési intervallum kinyújtása miatt, esetleg elmarad a Brexit). Közben viszont a tegnapi esemény a megállapodás nélküli kizuhanás forgatókönyvének esélyét is növelte.

Ma a Theresa May kormányával szembeni bizalmatlansági indítvány kimenetele lesz izgalmas, az esti órákban ismét nagy kilengések várhatók (8 óra körül várható a szavazás), mert eldől, hogy a jelenlegi Brexit-megállapodás "farigcsálása" (újratárgyalása) felé vezet inkább az út (ha marad a May-kormány), vagy egy előrehozott választás felé (ha bukik a kormány). Utóbbi nyomán egy új parlamenti felhatalmazással egyébként szintén az EU-val kötött megállapodás újratárgyalása felé haladhat majd a brit kormány, csak időben később jutunk majd el ide.Tovább ütik a forintot, itt az új egyhavi mélypont

Brexit-szavazás előtti órákban az euró határozottan gyengült az euróval szemben, a jegyzések 1,1470-ről 1,1380-ig buktak, így a dollár a jelek szerint újra erőre kapott.Tovább ütik a forintot, itt az új egyhavi mélypont

A forint tegnapi esése és a dollár erősödése együtt a dollár/forint jegyzések 280 közeléből 284-ig ugrását támogatták és ma reggel is itt jár a kereskedés.Tovább ütik a forintot, itt az új egyhavi mélypont

Címlapkép forrása: Shutterstock

foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
500 forint ötszázas bankjegy