Megjelent a rettegett halálkereszt az euró-forint felett - Nagyon rég nem láttunk ilyet
Deviza

Megjelent a rettegett halálkereszt az euró-forint felett - Nagyon rég nem láttunk ilyet

Portfolio
A forint múlt heti hirtelen erősödésének, illetve a több hónapja tartó erősödő trendnek köszönhetően a mai napon megjelent a halálkereszt az euró-forint árfolyam felett. Ez önmagában növeli a hazai fizetőeszköz további erősödésének esélyét, azonban nem jelent garanciát a jövőbeli árfolyammozgásra nézve. Igaz, a legutóbbi két alkalommal, amikor bekövetkezett, másfél-két hónap alatt mintegy 3%-ot tudott erősödni a forint az euróval szemben.
Múlt héten három nap alatt több mint 2%-ot erősödött a forint az euróval szemben, amivel új hét hónapos csúcsra került az árfolyam. Bár ez a 2%-os elmozdulás nem tűnik elsőre olyan nagynak, az elmúlt hónapok mozgását elnézve kiemelkedő volt.A hazai fizetőeszköz hirtelen erősödését Nagy Márton MNB-alelnök múlt hét szerdai nyilatkozata váltotta ki, amelyben gyakorlatilag megágyazott a monetáris politika rövid időn belül elkezdődő normalizációjának.A múlt heti lendület azonban elfogyott, legalábbis ezen a héten nem tudott tovább menni a forint, a kurzust megfogta a 317,5-ös szint környéke.

Megjelent a rettegett halálkereszt az euró-forint felett - Nagyon rég nem láttunk ilyet
Ebben fontos szerepet játszhatott az, hogy a hazai fizetőeszköz hirtelen és jelentős erősödése miatt az RSI momentumindikátor értéke a napos grafikonon nagyon megközelítette a forint szempontjából túlvettséget jelző tartományt, ami önmagában növeli egy rövid távú korrekció esélyét. A múltbéli tapasztalatok azt mutatják, hogy amikor ilyen alacsonyra esett az RSI értéke, akkor utána gyengülés következett, vagy legalábbis rövid távon nem tudott tovább menetelni a forint.

Megjelent a rettegett halálkereszt az euró-forint felett - Nagyon rég nem láttunk ilyet
Az RSI persze önmagában nem garancia arra, hogy vége a forint menetelésének, két okból sem.

  • Egyrészt egy erős fundamentális támogatást kapott a múlt heti Nagy Márton-nyilatkozattal. Amennyiben a jegybank jól látja az erősödő inflációs folyamatokat, és elkötelezett a célja fenntartása mellett, ezzel összhangban pedig rövid időn belül elkezdi szigorítani a monetáris kondíciókat, az tovább segítheti a hazai fizetőeszköz felértékelődését.
  • Másrészt az RSI értéke anélkül is lassan eltávolodna a túlvettséget jelző szinttől, hogy jelentősen gyengülnie kéne a forintnak. Elég egy rövid ideig tartó oldalazás - ha úgy tetszik, egy kis "pihenés", hogy javuljon a forint erősödése szempontjából a technikai kép.

Ma még egy fontos támogatást kaphatott ma a forint: a tavaly július óta tartó erősödő trend, illetve a hirtelen múlt heti felértékelődés következtében az 50 napos mozgóátlag a mai napon felülről metszette a 200 napos mozgóátlagot, vagyis megjelent a széles körben figyelt halálkereszt az euró-forint grafikon felett.Megjelent a rettegett halálkereszt az euró-forint felett - Nagyon rég nem láttunk ilyet
Ez a forint erősödése szempontjából támogató lehet, ugyanis a legutóbbi két alkalommal, amikor ilyen történt, a hazai deviza több hetes felértékelődése következett.

  • 2017. június végén szintén felülről metszette az 50 napos mozgóátlag a 200 napost, ezt követően szűk két hónap alatt mintegy 3%-os erősödött a forint az euróval szemben.
  • Ezt megelőzően 2016. augusztus végén ütötte fel fejét hasonló technikai jelenség az euró-forint kurzusban, akkor szűk másfél hónap alatt szintén nagyjából 3%-ot tudott erősödni a hazai deviza.


Meg kell jegyezni, hogy nagyobb devizapárok esetében fontosabb indikátor a halálkereszt, ráadásul egyébként sem garancia a jövőbeli mozgásokra. Ugyanakkor tény, hogy sokak által figyelt alakzatról van szó, így érdemes nyomon követni. Ha szabad neki hinni, akkor nincs még vége a forint (rövid távú) menetelésének.
(Címlapkép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)
brexit0115
bitcoin automata shutter
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1488477983 (1)