Ritkán látunk olyat a dollárnál, amit éjjel művelt
Deviza

Ritkán látunk olyat a dollárnál, amit éjjel művelt

Portfolio
Előbb csütörtök este meredeken esni kezdett, majd éjfél után röviddel hirtelen szárnyalt, a hajnali órákban pedig megint fokozatosan gyengült a dollár főként az euróval szemben, így ritkán látott volatilitás alakult ki a világ legfontosabb devizapárjában az éjszakai órákban. A magyarázat is szokatlan: előbb két befolyásos Fed jegybankár fűtötte a július végi agresszív kamatvágás esélyeit, majd a New York-i Fed szóvivője "tette helyre" főnökét egy nyilatkozatban.
A New York-i Fed elnöke, John Williams egy monetáris politikai témákkal foglalkozó szakmai konferencián csütörtökön magyar idő szerint este 8 óra után többek között azt mondta, hogy a kedvezőtlen gazdasági kilátások melletti gyors kamatvágás és a kamatok tartósan alacsonyan tartása védelmezheti a gazdaságot a még nagyobb problémától, a túlzottan alacsony inflációtól. Összességében arra utalt, hogy jobb mihamarabb lépni, mint megvárni, amíg a gazdaság a kereskedelmi háborús következmények és a feldolgozóipar világszintű gyengélkedése miatt elkezd jelentősen lassulni.

"Jobb megelőző lépéseket tenni, mint várni, hogy bekövetkezzen a katasztrófa" - mondta, majd a beszéde másik részében a történelmi átlagnál alacsonyabb, 2,25-2,50%-os alapkamatra utalva úgy fogalmazott a Reuters tudósítása szerint, hogy

ha csak ennyi mozgástér áll rendelkezésünkre, akkor jobb gyorsan csökkenteni a kamatokat, mint megvárni a gazdasági problémák első jelét.

Csütörtök este egyébként a Fox Business Networknek adott interjúban a Fed Kormányzótanácsának másik tagja és elnökhelyettese, Richard Clarida is hasonló üzenetet fogalmazott meg, amikor azt mondta: érdemes gyorsan gazdaságélénkítő (monetáris politikai) lépést tenni, ami egyfajta biztosítás lehet a növekvő kockázatokkal szemben.

Nem kell várni addig, amíg a dolgok olyan rosszra fordulnak, hogy kamatvágások drámai sorozatát kell végrehajtani

- fogalmazott, majd azt is hozzátette: ha van mozgástér, akkor nem kell megvárni azt a helyzetet, amikor az adatok már egyértelműen mutatják a gyengélkedést.

A befektetők úgy értelmezték a két befolyásos Fed jegybankár szavait, hogy nemcsak a július 31-i 25 bázispontos kamatvágást készítik elő, mint amit a Fed elnöke, Jerome Powell is megtett már minapi parlamenti meghallgatásain, hanem egyenesen egy agresszív, 50 bázispontos kamatvágást lengettek be. A határidős kamatpiacon így 70% fölé ugrott annak esélye az árazások alapján, hogy a Fed már most a hónap végén rögtön 50 bázispontos vágást hajt végre, noha ennek esélyét szerda este még csak 34%-ra tették a befektetők. Ez a kilátás pedig érthetően elkezdte nyomasztani a dollárt, így az euróval szemben 1,1240 körülről gyors ütemben 1,1280-ig esett, miközben a záráshoz közeledve az amerikai részvénypiacok erősödni kezdtek.

Aztán magyar idő szerint röviddel éjfél után a New York-i Fed szóvivője finoman "helyre tette" saját főnökét azzal, hogy Williams csak a 20 éves kutatási tapasztalatai alapján mondta azt, amit mondott, és a beszéde "nem potenciális monetáris politikai lépésről" szólt a július 30-31-i kétnapos Fed-ülésen. Erre a dollár azonnal visszaugrott 1,1240-ig (majd hajnalban visszagyengült 1,1260-ig), a határidős kamatpiacon gyorsan süllyedni kezdett az 50 bázispontos vágás esélye, igaz még mindig magas ennek esélye. Jelenleg már "csak" 48%-os esélyűre árazza a kamatpiac a hó végi 50 bázispontos vágás esélyét. Ez lényegében azt jelenti, hogy szinte fele-fele az esélye annak, hogy vagy 25, vagy 50 bázispontos lesz az enyhítés mértéke.

Ritkán látunk olyat a dollárnál, amit éjjel művelt
Címlapkép forrása: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
500 forint shutter