18 éves mélypontra szakadt a forint
Deviza

18 éves mélypontra szakadt a forint

Portfolio
Egyértelműen az az alapforgatókönyve az Európai Bizottságnak, hogy megállapodás nélkül fog kizuhanni október végén az Egyesült Királyság az Európai Unióból, és ez, illetve az általános kockázatkerülés, továbbá az EKB-től várt további kamatvágás jókora dollárerősödést váltott ki a vezető devizákkal szemben. Emiatt a gyengélkedő forint 18 éves mélypontra bukott vele szemben ma hajnalban. Most reggel is 303 körül állnak a jegyzések a bankközi piacon.
Ezekben a napokban sok igen fontos kérdés eldől a Brexit ügyében, így például az, hogy átmegy-e a brit alsóházon a Brexit újabb halasztásával és a megállapodás nélküli kizuhanás blokkolásával kapcsolatos ellenzéki törvényjavaslat. Mindemellett Boris Johnson brit kormányfő tegnap este ígéretet tett arra, hogy ő sohase fog további Brexit-halasztást kérni és közben a Politico brüsszeli információi szerint nincs is semmiféle életképes, konkrét terve a brit kormánynak a sokat kritizált északír-ír tartalékmegállapodás helyett. Mindezek miatt az Európai Bizottság szerint tényleg az az alapforgatókönyv, hogy a brit parlament által ratifikált megállapodás nélkül fog kizuhanni az Egyesült Királyság az EU-ból október végén. Emiatt holnap, azaz szerdán egy újabb, erre a helyzetre felkészítő kommunikációs anyagot fog kiadni a Bizottság és egyúttal az EU-s költségvetés 2020-as megvágását is kilátásba helyezi.

A megállapodás nélküli Brexit egyre nagyobb esélye nagyon nyomasztja a fontot is, amely ma reggel 1,20 alá bukott a dollárral szemben és jelenleg 1,1980 körül jár, ami 3 éves fontmélypontot jelent. 2016-ban 1,1920 körül érte el Brexit utáni mélypontját a font, így tehát ahhoz egyre közelebb kerül az árfolyam. Ma reggel egyébként a 10 éves font államkötvény hozama történelmi mélypontra bukott, akárcsak az olaszé (ott ma a koalíciós kormányzást jóváhagyó elektronikus szavazás zajlik, annak esti eredményére kell várni).

18 éves mélypontra szakadt a forint
A megállapodás nélküli Brexit az eurót is nyomasztja, és ez, illetve az EKB-tól szeptemberre várt további intenzív (akár 20 bázispontos) további kamatvágás együttesen vezetett oda, hogy a dollárral szemben az 1,10-es szint alá bukott már pénteken és azóta is ott maradt. Sőt, ma reggelre 1,0940-ig tovább hanyatlott, ami új 2,5 éves dollárcsúcsot jelent.

18 éves mélypontra szakadt a forint
A forint a múlt csütörtökön az euróval szemben elért történelmi mélypont óta érdemben nem tudott visszaerősödni, továbbra is a 331-es szint felett ingadozik az árfolyam, ma reggel éppen 331,4-nél.

18 éves mélypontra szakadt a forint
A forint tartósan gyenge szintje és a dollár rendkívüli ereje együtt oda vezetett, hogy a dollár/forint jegyzések ma hajnalban 302,5 fölé lendültek, 303-ig, amire 18 éve nem volt példa.

18 éves mélypontra szakadt a forint
2001 végén a forint történelmi mélypontja a dollárral szemben 319,4-nél volt, így tehát ahhoz képest még van tér a további gyengülés irányába.

18 éves mélypontra szakadt a forint
Egyébként az angol font szenvedése és a forint gyengélkedése együtt most 362 körüli árfolyamot eredményez a bankközi piacon. Amint alább látjuk: augusztus közepén még 350 alatt is járt az árfolyam, azóta viszont a forint gyengülési hulláma 365 körülig emelkedő árfolyamhoz vezetett.

18 éves mélypontra szakadt a forint
Címlapkép forrása: Orjan F. Ellingvag/Corbis via Getty Images
BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1488477983 (1)