GulyasGergelyKormanyinfo1500
Deviza

Történelmi mélyponton a forint, megint megszólalt a kormány

Portfolio
„A legcsekélyebb mértékben sem” aggódom a forint árfolyama miatt – így reagált a mai Kormányinfón Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy ő aggódik-e a forint árfolyama miatt, amely a minap újabb történelmi mélypontra bukott az euróval szemben 336-nál, illetve ma 306-nál új 18 éves mélypontra a dollárral szemben.
A forint és a magyar monetáris politika, illetve a gazdaság kilátásairól részletesen szó lesz a Portfolio október 16-i Uniós Források konferenciáján. További részletek:

Egy újságírói kérdés előbb arra vonatkozott, hogy tart-e Gulyás attól, hogy elszabadul idehaza a benzinár a szaúdi dróntámadás miatti olajár-ugrás hatására, a Miniszterelnökség vezetője úgy reagált:

Remélem, hogy nem kerül erre sor. Látjuk a világpiaci árak és a benzinárak közötti összefüggést, és azt, hogy a benzinár az olajáraktól függ. Az olajárat még sajnos nem tudjuk meghatározni.

A második kérdés arra vonatkozott, hogy a forintárfolyam kapcsán mit mond a kormány, jó-e a stabilitása és van-e árfolyamcélja a kormánynak, Gulyás úgy reagált:

Ha az árfolyamnak van valamilyen stabilitása, tehát nem hektikus, az jót tesz, a túlzott nagy kilengések nem jók.

Azt is hozzátette:

A kormánynak nincs árfolyamcélja, nem is lehet, mert a monetáris politika az a jegybankhoz tartozik. Ennek a függetlenségnek a garantálása a jegybank részére alapvető gazdaságpolitikai elvárás.

Ezután jött az az újságírói kérdés, hogy Gulyás aggódik-e az elmúlt napokban történelmi mélypontra bukott forint láttán és erre a miniszter úgy reagált:

A legcsekélyebb mértékben sem.

Egy másik újságírói kérdésre később Gulyás úgy reagált:

A kormánynak semmi dolga nincs a forintárfolyam ügyében.

Gulyást kérdést kapott arra, hogy tervezi-e a kormány azt, hogy a szuperállampapír, vagy más lakossági állampapírok értékesítéséből kizárják a bankokat, határozott nemmel felelt. Arra pedig nem tudott konkrét és érdemi információt mondani, hogy mi várható a Budapest Bank értékesítése, annak tervezett menetrendje kapcsán (idén el kellene adni egy korábbi vállalás alapján). Azt megjegyezte, hogy várhatóan novemberben fizetik majd ki a nyugdíjasoknak a tervezettnél magasabb infláció miatti kompenzációt, illetve azt a plusz összeget, amit tavaly is a gazdasági növekedés miatt novemberben fizettek ki. A kormány egyelőre egyébként nem tárgyalta még az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kidolgozott kkv-stratégiát, a javaslat még nem került a kormány asztalára.

Címlapkép forrása: MTI Fotó Bruzák Noémi

wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
barcelona katalán tüntetés rendőrség
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
500 forint ötszázas bankjegy