shutterstock_1457337218
Deviza

Meglódult a forint és közelít a falhoz

Portfolio
Fokozatosan erősödik a forint az MNB ma délutáni - meglepetés nélküli - kamatdöntése után és így kora estére már 329 közelébe süllyedt az euró jegyzése, amire hat hete nem volt példa. Ezzel egyébként egyre jobban megközelítette az árfolyam azt a zónát, ami technikai elemzési alapon első körben megállíthatja a forint menetelését. A dollárral szemben egyébként már el is akadt ez a menetelés, igaz ebben a megállapodás nélküli Brexit esélyének jelentős csökkenése, a dollár általános világpiaci gyengülése is szerepet játszik.

Már 329 alatt az euró

Tovább tart a forint lendülete, hiszen már 329 alatt jár az euró jegyzése a bankközi piacon. Ez másfél hónapos forintcsúcs. A dollárral szembeni forintjegyzések 295,6-nál járnak, azaz itt is közel a kéthavi csúcs. Az alábbi második ábra egyébként azt mutatja, hogy a forint a mai lendületével nem lóg ki a régiós devizák mezőnyéből.

Meglódult a forint és közelít a falhoz

Fokozatosan tovább erősödött délután a forint és így az euróval szemben már 329,4-nél jár a kereskedés, ami újabb hathetes forintcsúcsot jelent. Ezzel közelíti az árfolyam azt a zónát, ami technikai elemzési alapon már megállíthatja a forint menetelését (ld. berajzolt emelkedő trendvonal, illetve támasz szint).

A dollárral szembeni forintmenetelés ma már elakadt, legalábbis nem tudott tovább erősödni a forint. A reggeli 296,2 után most újra kissé 296 alatt jár a kereskedés. Tegnap 295,5-nél érte el kéthavi csúcsát a forint.

Hathetes csúcsra erősödött a forint az MNB döntése után

Bár a 3 órakor megjelent MNB kamatdöntési közlemény nyelvezete nem változott a múlt havihoz képest, a forint kicsit még tovább erősödött és az euróval szemben 329,7-ig araszolt, ahol utoljára hat hete járt a magyar fizetőeszköz. A dollárral szemben 296,2-nél jár a kereskedés, azaz vele szemben nem tudott ma tovább erősödni a forint.

Itt az MNB közleménye a kamatdöntés után!

A várakozásoknak megfelelően 0,9%-on tartotta irányadó kamatát mai ülésén a jegybank monetáris tanácsa. Az egynapos betéti és hitel kamatlábak sem változtak, eszerint a kamatfolyosó két széle továbbra is -0,05% és a 0,9%. Az MNB kamatdöntést követően kiadott közleményében hangsúlyozta: "a Monetáris Tanács megítélése szerint a korábban még szimmetrikus inflációs kockázatok az elmúlt negyedévben aszimmetrikussá váltak. A lassuló európai konjunktúra hatásai miatt tovább erősödtek a lefelé mutató inflációs kockázatok." Ezek az üzenetek megegyeznek az előző hónapban közöltekkel, vagyis az MNB továbbra is laza monetáris politikát folytathat.A fogyasztóiár-index értéke az év végéig – a tavalyi üzemanyagár-csökkenés bázishatása miatt – újra nő, majd fokozatos mérséklődést követően a 3 százalékos inflációs cél szintjén stabilizálódik. Az adószűrt maginfláció a következő hónapokban enyhén emelkedik, majd a külső dezinflációs hatások miatt a korábban vártnál alacsonyabb pálya mentén 3 százalékra csökken.Az MNB kiemeli, hogy "a globálisan meghatározó jegybankok lépései következtében lazábbá vált a külső monetáris politikai környezet. (...) A Monetáris Tanács a monetáris politikai döntéseinél óvatos megközelítést alkalmaz, melynek során nagyban támaszkodik a beérkező adatokra és a negyedévente megjelenő Inflációs jelentés előrejelzésére. A további lépések szükségességét az inflációs kilátások jövőbeni alakulása fogja meghatározni". Vagyis az MNB adatvezérelt üzemmódban van és nem kötelezte el magát.

Tovább a cikkhez

Kicsit tovább erősödött a forint

Minimálisan, mintegy 20 fillérrel, erősödni tudott a forint az MNB ma délutáni - meglepetés nélküli - kamatdöntése nyomán az euróval szemben 329,9-ig, azaz szeptember 9. óta nem látott erős szinten jár jelenleg a bankközi piacon. A dollárral szemben tegnap járt kéthavi csúcson a forint 295,5-nél, de azóta a dollár fordult, így a reggeli posztunkban berajzolt technikai akadály (emelkedő trendvonal) tényleg megállította a forint menetelését. A jegyzések jelenleg ugyanis 296,3-nál járnak a bankközi piacon.

Itt a jegybank kamatdöntése!

A várakozásoknak megfelelően 0,9%-on tartotta irányadó kamatát mai ülésén a jegybank monetáris tanácsa. Az egynapos betéti és hitel kamatlábak sem változtak, eszerint a kamatfolyosó két széle továbbra is -0,05% és a 0,9%.

Tovább a cikkhez

Itt a jegybank kamatdöntése!

A várakozásoknak megfelelően 0,9%-on tartotta irányadó kamatát mai ülésén a jegybank monetáris tanácsa. Az egynapos betéti és hitel kamatlábak sem változtak, eszerint a kamatfolyosó két széle továbbra is -0,05% és a 0,9%.

Tovább a cikkhez

Ma este 8 óra tájban eldől, hogy a brit kilépési törvény mellett megvan-e a parlamenti többség, vagy sem (csekély többséggel várhatóan összejön a többség) és utána rögtön az is eldől, hogy a nagyon erőltetett törvényhozási menetrend megvalósulhat-e még csütörtökig. Ha igen, akkor még teljesítheti Boris Johnson brit kormányfő azt az ígéretét, hogy október 31-ig kiviszi megállapodás mellett az országot az EU-ból, ha viszont az erőltetett menetet leszavazzák a képviselők, akkor bizony ez a célja elbukik, az EU-nak a Brexit harmadik halasztását is engedélyeznie kell és így elindulhatnak a folyamtok az előrehozott választások felé.

A font mindenesetre féléves csúcsközelben várja az esti izgalmakat a dollárral szemben 1,30 közelében és ha sikerül a megállapodás melletti kilépés, akkor jóval 1,30 fölé drágulhat a brit fizetőeszköz rövid távon.

A megállapodás nélküli hónap végi Brexit esélye mindenesetre csekély már és részben ez táplálja most a kockázati étvágyat a világban, ami a forintnak is jót tett. Az euróval szemben az elmúlt napokban fokozatosan 330-ig erősödött, ami hathetes forintcsúcsot jelent.

Amennyiben technikai elemzési alapon nézzük az EURHUF árfolyamot, azt látjuk, hogy az emelkedő trendvonal és a támaszszint a 328-328,5 körüli zónában állíthatja meg a forint erősödését első körben, azaz van még minimális tér a forint további erősödésére.

A forint a gyengélkedő dollárral szemben 295,5-ig erősödött, ami csaknem kéthavi forintcsúcsot jelent és amint látjuk: ez a szint egyúttal a berajzolt emelkedő trendvonalnál húzódik, azaz itt első körben megállhat a forint menetelése.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forint200117