GettyImages-1071775348
Deviza

Itt a trendforduló a forintnál?

Portfolio
A csütörtöki kereskedés során egyértelműen áttörte a forint a 9 hónapos gyengülő trendvonalat az euróval szemben, ez pedig úgy tűnik, hogy megnyitott az utat a további forinterősödés előtt. Közben viszont a dollárral szemben még nem törte át a másfél éves gyengülő trendvonalat a forint, sőt ma inkább visszagyengült. Nem egyértelmű tehát a technikai elemzési kép abban, hogy a forint rövid távon merre felé tart. Az előrehozott brit választások ma éjjeltől várható eredménye akár el is döntheti a kérdést, ha az a feltörekvő piaci devizák széles körére is kihatna a piaci hangulatváltozáson keresztül.

A 330-331 körüli zóna erős támasz volt az EURHUF árfolyamban, hiszen itt húzódott a 100 napos mozgóátlag (kék vonal) és egy 9 hónapos emelkedő trendvonal. Napok óta ennek közelében toporgott az árfolyam, a mai mozgással pedig látványosan letörte azt, hiszen 329,3-nál öthetes forintcsúcsról beszélhetünk. Ezzel elvileg jelentős tér nyílna meg a forint erősödése útjában, de közben láthatjuk, hogy 328 körül egy újabb erős támasz látszik az árfolyamban, másrészt ha hosszabb távot nézünk, akkor még mindig egy gyengülő trendben van a forint (két piros egyenes 318 körül és 337 körül jelöli ki az elmúlt évtized mozgásából adódó "mozgásteret").

Amennyiben az USDHUF árfolyamot nézzük: ott éppen ma tesztelte újra a másfél éves emelkedő trendvonalat az árfolyam és átmenetileg, napközben 295 körülig is leszúrt, de onnan nap végére 296,3-ig visszaemelkedett az árfolyam. Ez arra utal, hogy itt egyelőre kifulladt a forint erősödése és még él a gyengülő trend, így elvileg a 296 körüli zónából elrugaszkodhat a következő napokban felfelé az USDHUF (forintgyengülés).

Az EURHUF és USDHUF árfolyama alapján tehát most nem egyértelmű a kép, mert az egyik azt jelzi, hogy rövid távon további forinterősödés jöhet, míg a másik inkább az ellenkezőjét. A ma éjjel 11 órától érkező brit választási eredmények (előbb exit pollok, aztán majd éjjel 1-2 felé az egyre több konkrét választókörzeti eredmény) akár el is dönthetik a kérdést. A szavazási forgatókönyvekről és azok várható piaci hatásairól ebben a cikkünkben írtunk:

Címlapkép forrása: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forint200117