D__AS20150115005 (1)
Deviza

Esés után 330 körül stabilizálódott a forint

Portfolio
A hétfőn tesztelt 328-as technikai akadályról látványosan lepattant a kedd délelőtti eséssel a forint, hiszen átmenetileg 331-ig ugrott az euró a romló külpiaci hangulatban és az MNB monetáris politikai bejelentéseire várva. Aztán a délutáni kereskedés során a kilengések mértéke csillapodott a forint piacán és az euróval szemben 330 körül stabilizálódott az árfolyam.

330 körül stabilizálódott az árfolyam

A délelőtti forintesés 331-nél állt meg, azaz visszatesztelte a forint az euróval szemben a néhány napja letört emelkedő trendvonalat a negatív piaci hangulatban (2020 végi no-deal Brexit esélye nőtt, az MNB délutáni kamatdöntése előtt élénkült a piaci spekuláció). Aztán erről a 331-es szintről szintén látványosan lepattant az EURHUF, azaz erősödni kezdett a forint és a délután 2-es MNB kamatdöntés (nem hozott meglepetést) után átmenetileg 329,5-nél járt az árfolyam. A 3-kor megjelent kamatdöntés és a 450 milliárd forintra megemelt kötvényprogram hatására a forint 330 körül stabilizálódott a délután második felében az euróval szemben.

Amint az MNB-bejelentésekről szóló hírfolyamunk véleményében összefoglaltuk: „Összességében az MNB mai döntése és a kommunikációja alapján azt mondhatjuk, hogy a jegybank elmozdult az ultra laza monetáris politikai irányvonalról a laza felé, miután most már „szimmetrikus” inflációs kilátásokat látnak a korábbi „aszimmetrikus” (lefelé mutató) helyett. Ez azt jelenti, hogy a következő időszakban monetáris lazítást nem várhatunk az MNB-től, de továbbra is támogató, laza politikát folytatnak majd.”

A forint a dollárral szemben 296 körül stabilizálódott a bankközi piacon.

Megszólalt Nagy Márton az MNB kamatdöntése után

Az MNB szinten tartott a kamatokat, viszont megemelte a Növekedési Kötvényprogram keretösszegét és a korábbi aszimmetrikus inflációs kilátások helyett szimmetrikusnak látja a kockázatokat Magyarországon. Nagy Márton, a jegybank alelnöke a kamatdöntést követő háttérbeszélgetésen közölte, hogy az infláció átmenetileg lesz csak magasabb a 3%-os célnál, de a jövő év végére a célszint közelébe süllyed. Szerinte a MÁP+ fontos gazdaságpolitikai eszköz, amelynek hatására devizakötvényeket lehet kiváltani és csökkenteni lehet az intézményi befektetőknek szánt kínálatot. Az alelnök kérdésre válaszolva közölte, hogy elégedettek az inflációs célkövetés rendszerével, eloszlatva az ezzel kapcsolatos spekulációkat.

Tovább a cikkhez

Itt vannak a jegybank friss előrejelzései!

A szeptemberi 3,3 százalékról 3,7 százalékra javította 2020-as növekedési előrejelzését az MNB, de a jegybank szerint utána is 3,5 százalékkal bővülhet a gazdaság. Közben az infláció fokozatosan csökken 3 százalékra az előrejelzési horizont végéig.

Tovább a cikkhez

Itt a bejelentés: megemeli programjának keretösszegét az MNB

Az eddigi 300 milliárd forintról 450 milliárdra emeli a Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretösszegét az MNB – jelentette be a jegybank kedden. A közlemény másik fontos újdonsága, hogy a jegybank szerint szimmetrikus kockázatok vannak az inflációban.

Tovább a cikkhez

Itt az MNB idei utolsó kamatdöntése!

A várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a kamatkondíciókat kedden az MNB Monetáris Tanácsa. Délután jöhetnek még izgalmak, hiszen a közlemény után sajtótájékoztatót tart Nagy Márton, a jegybank alelnöke.

Tovább a cikkhez

Kezd magára találni a forint

Visszakapaszkodott 330 alá a forint az euróval szemben, de még így is 0,2%-os gyengülésben van tegnaphoz képest. 

Elakadt a forint esése

Egészen 331-ig esett a forint az euróval szemben a délelőtti kereskedés során, aztán itt hirtelen véget ért a folyamat, most pedig már 330,5-nél jár az árfolyam. Nem véletlen, hogy éppen 331-ig tartott a forint esése, itt húzódik ugyanis az az emelkedő trendvonal, amelyek most tesztelt vissza alulról az euró/forint árfolyam.

Már 331-nél az euró

Tegnaphoz képest már 0,6%-ot gyengült a forint az euróval szemben, így 331 közelében jár a jegyzés. A nap második felében az MNB kamatdöntése hozhat mozgásokat, a gyengülésre ráerősített az a hír is, hogy délután sajtótájékoztatót tart a jegybank alelnöke. 

Megszólal az MNB a mai kamatdöntés után

Háttérbeszélgetést tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a mai kamatdöntés után a "Monetáris politika aktuális kérdései" címmel.

Tovább a cikkhez

Esésbe váltott a forint, miután nekiment falnak

A reggeli kis gyengülés után az utóbbi percekben már esésbe váltott a forint és így az euróval szembeni jegyzések újra 330 felett járnak, jelenleg 330,3 körül. Könnyen lehet, hogy rövidesen alulról teszteli majd az árfolyam azt az emelkedő trendvonalat, amelyet néhány napja tört le 331 közelében. A délelőtti forintesésben a forinttal kapcsolatos technikai tényezők mellett annak is szerepe lehet, hogy az MNB a mai kamatdöntés és inflációs jelentés kapcsán sajtótájékoztatót is meghirdetett a "Monetáris politika aktuális kérdései" címmel. Emellett Boris Johnson brit kormányfő módosítani akarja a brit kilépési törvényt, ami növeli a 2020 végi, kereskedelmi megállapodás nélküli Brexit esélyét, mert az átmeneti időszakot semmilyen körülmények között nem engedné meghosszabbítani.

Johnson bekeményített, rögtön megütötték a fontot

Boris Johnson brit kormányfő felülvizsgálná a Brexit-megállapodást, belefoglalná, hogy semmiképp se lehessen meghosszabbítani az átmeneti időszakot, 2020 végéig mindenképp meg kellene szakítani az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatát. Ez ismét növeli az esetleges megállapodás nélküli kilépés esélyét, hiszen alig egy év lenne arra, hogy a felek megegyezzenek a jövőbeli kapcsolatokról. Erre reagálva az angol font egy százalék feletti zuhanást mutatott kedd reggel.

Tovább a cikkhez

Látványos ezekben a napokban az euró/dollár napos technikai grafikonja, hiszen múlt pénteken a 200 napos mozgóátlag fölé ugrott az árfolyam, ahol utoljára nyáron járt néhány napig, de aztán napon belül vissza is süllyedt alá és azóta is 1,1150 közelében toporog az árfolyam. Az euró tehát „gyűjti az erőt” a felfelé kitöréshez.

Az euró ereje a forint kapcsán is lényeges, mert ha látványosan tovább erősödne az euró a világpiacon, akkor az a forintra is visszahatna. Márpedig a forint is kulcsfontosságú szint közelébe araszolt tegnapra: a 328-as szint közelébe, 328,10-ig jutott az euróval szemben, aztán visszapattant erről 329 fölé és ma reggel ennek közelében jár.

Amint az alábbi grafikonon látjuk: az emelkedő trendvonal 330 körüli letörésével a 328-as támasz szint a következő fontos akadály a forint további erősödése útjában az euróval szemben. Egyelőre tehát erről a szintről lepattant az árfolyam és egyébként a napos RSI 30 közeli szintje is afelé mutat, hogy lassan kifulladhat a forint erősödési hulláma. Ma délután az MNB kamatdöntése várhatóan tartást jelent, de 3-kor majd a közlemény mellett a friss inflációs jelentés főbb számait is megismerjük, így ezek piaci értelmezése akár a forintot is megmozgathatja.

A dollárral szembeni forintárfolyam technikai képe nem egyértelmű, mert a berajzolt sokhavi emelkedő trendvonalat le tudta törni a forint (erősödés), de azóta nincs további érdemi erősödés. Ettől az is visszatarthatja, hogy 293 közelében van a 200 napos mozgóátlag, azzal közel járunk már ehhez.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Kovács Tamás

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forint200117