sosem volt meg ilyen gyenge a forint meddig zuhanhat meg
Deviza

Sosem volt ennyire gyenge a forint - meddig zuhanhat még?

Portfolio
Azzal, hogy múlt pénteken meggyőzően áttörte a forint az euróval szemben a 11 éves trendvonalat, jelentős tér nyílt ki felfelé az EURHUF előtt és amint akkor előrevetítettük: pusztán technikai elemzési alapon könnyen elképzelhető 1-2 hetes távon a 350 körüli euró. Természetesen ezt a kilátást alapvetően átírná az, ha a következő hónapok inflációs adatai, vagy a márciusban megjelenő inflációs jelentés következtései lépésre késztetnék a Magyar Nemzeti Bankot, azaz elmozdulna a monetáris szigorítás felé.

Már hónapok óta "készülődött" az árfolyam

Múlt heti technikai elemzésünkben már előrevetítettük: azzal, hogy 339-ig esett a forint, kinyílt egy nagyobb tér felfelé és akár a 350-es zóna is elérhetőnek tűnik 1-2 hetes távon pusztán technikai elemzési alapon.

Ennek az a háttere, hogy hónapok óta az alábbi ábrán berajzolt emelkedő trendvonal tartotta vissza forintot a nagyobb gyengülési hullámoktól. Ahogy telt az idő, ez a vonal előbb 336-nál, majd 337-nél, végül 338 körülről fordította vissza az erősödés irányába a magyar fizetőeszközt.

Ezek az erősödési hullámok előbb a 328-as szintnél, majd 329-nél kifulladtak. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 9-10 egységnyi tartományt járt be az EURHUF azután, hogy a trendvonalról lepattant. Ez adott némi fogódzót ahhoz, hogy megmondhassuk: mekkora mozgásra van kilátás az emelkedő trendvonal felfelé áttörése után. A 338-as szinthez képest, ahonnan múlt pénteken felfelé kitört az árfolyam, hozzáadva ezt a 9-10 egységet, máris 347-348-as árfolyam adódik, így viszont a „kerek” 350-es szint is a képbe kerül pszichológiai okok miatt (a kerek szintek jellemzően vonzzák az árfolyamot, illetve gyakran jelentenek megállót egy-egy hullámszerű mozgás során).

Ahogy tehát rámutattunk:

a múlt pénteki kitöréssel jelentőssé vált annak az esélye, hogy akár 10-12 egységgel is meglódul majd felfelé az árfolyam. Azóta ennek a kibontakozását látjuk.

A forint visszaerősödési kísérlete során természetesen a 337-338 körüli zóna nagyon erős támasznak számít majd, azaz első körben azon kellene átjutnia a magyar fizetőeszköznek ahhoz, hogy további nagyobb erősödési hullám tudjon kibontakozni.

Teljesen átírhatná a képet az MNB

Azt, hogy felfelé néz ki az EURHUF árfolyama technikai elemzési alapon, teljesen átírhatja az a fundamentális fejlemény, ha az inflációs helyzet és kilátások megszólalásra, illetve konkrét monetáris szigorító lépésre késztetnék a Magyar Nemzeti Bankot.

Amint minapi és mai cikkünkben is rámutattunk: extrém alacsony az összes feltörekvő piaci deviza között a forint reálkamata és ez a kamatkülönbözetre játszó carry trade ügyletek kedvelt finanszírozó devizájává tette a forintot. Olcsó forint forrásból (a forint eladásával) vesznek tehát a piaci szereplők magasabb kamatozású más devizákat, főként akkor, amikor egyébként is jó a kockázati étvágy a világban és ez is gyengíti a forintot.

Ha tehát az MNB olyan jelzéseket küldene a piacnak, hogy ez az extrém laza monetáris politikai környezet nem marad fent tartósan (eddig azt üzente, hogy igen), mert a közép és hosszabb távú inflációs kilátások is a 3%-os cél feletti inflációt vetítenek előre, amiben a gyenge forintnak is van szerepe, akkor bizony a forint hirtelen nagyot erősödhet. Részben éppen az említett carry trade pozíciók tömeges zárása miatt (forint visszavételekkel jár).

Az elmúlt hónapok magyar inflációs adatai után a holnap reggeli adat tehát kulcsfontosságú lehet (a Portfolio elemzői konszenzusa 4,4%-ig, azaz a toleranciasávon kívülre gyorsuló adatot vetít előre), illetve az, ha a márciusi inflációs jelentést készítve az MNB szakértői úgy ítélik meg: jelezni kell a piacnak a monetáris kondíciók változtatásával kapcsolatos eltökélt szándékot.

Címlapkép forrása: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Koronavírus
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
dollár shutter