kormányinfó szentkirályi gulyás gergely
Deviza

Mit szól a 340-es forinthoz a kormány? Itt a válasz!

Portfolio
A csütörtöki Kormányinfón természetesen előkerült a rekordgyenge forint is. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a kormány aktuális álláspontját.

Árfolyamkérdésekben továbbra is a jegybank az illetékes. Miután kiszabadultunk a társadalmi devizacsapdából, így ez a kérdés kevesebbeket érint. Amikor mi kormányra kerültünk, akkor 1 millió felett volt a devizahitel szerződések száma, mára már csak ennek a töredéke maradt - fejtette ki a miniszter arra a kérdésre, hogy kommentálja-e a kormány a forint zuhanását és nem érzik-e, hogy indokolt most már beavatkozni. Emlékezetes, szerdán a forint euróval szembeni árfolyama először a történelemben átlépte a 340-es szintetA jegybank csütörtöki megszólalása után viszont erősödésnek indult a forint.

Az árfolyamkockázattól amilyen mértékben csak lehetett, mentesítettük a magyar polgárokat. Így kevésbé központi kérdés ez. És az államadósság esetében is csökkent a deviza jelentősége, itt is sokkal jobban állunk - mondta.

Viszont az árfolyam a nemzeti bankhoz tartozik - hangoztatta.

A költségvetésnek legalább annyi előnye származik a gyenge forintból, mint amennyi hátránya

- utalt a kormány szakértőinek tájékoztatására Gulyás Gergely. 

Kereskedés EUR/HUF devizapárral az Alfa Traderen! Start

Olyan közvetlenül már nem érinti a magyar családokat a forint gyengülése most, mint akkor, amikor devizahitelek tömegei voltak a családoknál - válaszolta egy másik kérdésre.

Egy következő kérdésre kifejtette, hogy Matolcsy György jegybankelnök élvezi a kormány bizalmát a jelenlegi környezetben is.

Még több információ, adat és ábra a forint árfolyamának mozgásáról, ide kattintva. Euró-forint árfolyamoldalunkon folyamatosan frissülnek az információk, hírek, elemzések, nem csak az árfolyam.

Magas infláció

Relatív, hogy mi a magas infláció, mert a rendszerváltás idején 30% feletti infláció volt és az előző szocialista kormányok idején is volt 5-6% körüli. Ezek a mostani adatok érdemben alacsonyabbak és az év hátralévő részében alacsonyabb lehet az infláció, 3-3,5%. Nehezen tudom elképzelni, hogy éves szinten 4,7% legyen az infláció - válaszolta Gulyás Gergely és megemlítette, hogy ha a tervnél magasabb lesz az infláció, akkor az érintetteket, pl. nyugdíjasokat kompenzálják. 

Címlapkép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő érkezik a Kormányinfó sajtótájékoztatóra a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 13-án. Forrás: MTI/Illyés Tibor

koronavírus coronavirus virus
koronavírus vírus maszk
Goldman: 10% az esélye egy 2020-as recessziónak
piramis
kézmosás
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudjuk fordítani.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forint200124