mnb epulet
Deviza

Mit léphet az MNB márciusban? A piac már kamatemelést áraz

Portfolio
Egyelőre nehéz megjósolni, mit léphet márciusban az MNB azt követően, hogy a héten Nagy Márton arról beszélt, hogy minden eszközt készek bevetni az infláció ellen. A Raiffeisen Bank elemzői szerint ugyan a piacon már kamatemelést áraznak, könnyen lehet, hogy a jegybank kitart még az utolsó pillanatig, csak megpróbálja elhitetni a közelgő szigorítást.

A héten megjelent vártnál magasabb inflációs adat után az MNB hangsúlyozta, hogy a jelenlegi emelkedő trendért felelős hatások februártól ismét csökkenni fognak, ezzel márciusra már újfent a toleranciasávban lesz az infláció, és egyébként is mindent megtesz annak érdekében, hogy azt a célon tartsa, például az FX-swap állomány további csökkentésével – kommentálta az utóbbi napok történéseit heti elemzésében a Raiffeisen Bank. Hozzátették, hogy a szóbeli intervenció eredményes volt, komoly korrekciót láttunk a forint piacán az utóbbi két napban. A bank szakemberei szerint 2020-2021-ben átlag 3,8%-os inflációval számolhatunk, az indirekt adók nélküli maginfláció pedig ezalatt 3,4% körül alakulhat.

A fentiek alapján egyáltalán nem egyértelmű, hogy a márciusi kamatdöntő ülésen változtat-e az irányadó kamatokon a jegybank

 - olvasható az elemzésben.

Az is lehet, hogy a Monetáris Tanács még márciusban is csak a likviditás további szűkítését jelenti be, miután addigra már ismert lesz a februári inflációs adat, amely előreláthatólag addigra némileg lehűti az inflációval kapcsolatos piaci félelmeket.

Kereskedés EUR/HUF devizapárral az Alfa Traderen! Start

Jelenleg egyébként az EUR/HUF FX-swapokból számolt implikál forinthozamok és az FRA-k nagyjából 25 bázispontos kamatemelést áraznak márciusra, ami persze addig csökkenhet – teszik hozzá a Raiffeisen szakemberei. A bankközi kamatok mindenesetre még feljebb mozdulhatnak a következő hetekben, ami annak az ára lehet, hogy pusztán az FX-swap állomány további vágásával elkerülhető legyen egy tényleges kamatemelés, amely a fenti inflációs pálya mellett akár a hitelesség rovására is mehetne.

Összességében az elemzők szerint az MNB, amíg nem bizonyos a fordulat az inflációs trendekben, megpróbálja elhitetni a piacon az esetleges kamatemelést, amelyre a korábbi hasonló és többnyire egyébként sikeres taktikázások alapján utólag nem feltétlenül kerít majd sort.

Koronavírus
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
dollár shutter