forint191120
Deviza

Úgy gyengült 350-ig a forint, hogy igazán még meg sem támadták a spekulánsok

Alig változott a forint piacán a pozícionáltság az utóbbi hetekben, vagyis a gyengülést nem lehet a külföldi spekulánsok támadásával magyarázni – derül ki az MNB kedden megjelent friss ábrakészletéből. Az utóbbi egy hónapban minimálisan még csökkent is a forint gyengülésére fogadó pozíciók állománya, ez is azt támasztja alá, hogy most nem a pozíciók, hanem a nemzetközi hangulat lökték új mélypontra a magyar devizát.

Mélypontot mélypontra halmozott a forint

Az utóbbi hetekben gyakorlatilag naponta esett új mélypontra a forint az euróval szemben, korábban elképzelhetetlen szinteket vitt át az árfolyam, előbb a 350-es lélektani határ fölé kúszott, majd a múlt héten volt olyan pillanat, amikor a 360-at is megközelítette. Azt többször kiemeltük, hogy ezúttal nem volt szó a forint alulteljesítéséről, minden feltörekvő piaci deviza eladói nyomás alatt volt, sőt a régióban még viszonylag jól teljesített a magyar fizetőeszköz.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az elmúlt egy hónapban a forint 4,2%-kal gyengült az euróval szemben, miközben ugyanebben az időszakban a lengyel zloty 6,3 százalékkal, a cseh korona pedig 9,1%-kal értékelődött le.

Ebből is látszik, hogy most nem „a forintról szól a sztori”, minden kockázatosnak számító eszköz lejtőre került az általánosan romló hangulatban. Emellett a pénzpiacokon megfigyelhető volt a dollár dominanciája az utóbbi hetekben, mindenki az amerikai devizába menekült, aki tudott, ezért kellett a Fednek is belépnie dollárlikviditás biztosításával.

Most nem támadtak a spekulánsok tömegei

Korábban, amikor hónapokon keresztül alulteljesítő volt a forint többször írtunk arról, hogy részben a külföldiek forint elleni spekulatív pozíciói gyengítették a magyar devizát. Vagyis egyre többen fogadtak a forint gyengülésére, aminek egyik oka az volt, hogy az úgynevezett carry trade ügyletekben finanszírozó devizaként szerepelt, vagyis az alacsony magyar kamaton vettek fel sokan hitelt, hogy azt magasabb kamatozású piacokon befektessék.

Az utóbbi egy hónapban annyiban változott a helyzet, hogy már nem kimondottan a forintra utaztak a spekulánsok. Ezt támasztja alá az MNB friss ábrakészlete is, melyben az látszik a napi pozícionáltságot illetően, hogy a hónap első felében részben elkezdtek zárulni a forint elleni ügyletek, ami az árfolyamon is meglátszott, majd az utóbbi napokban kicsit megint emelkedett a külföldiek short pozíciója, de ennek mértéke nem volt kirívó.

mnbábrak200325egy

Ugyanezt támasztja alá a másik ábra is, mely a külföldiek spekulatív forint elleni pozícióit kumuláltan jelzi, látható, hogy a sötétkék vonal tavaly ősz óta alig került lejjebb.

Az ábra alapján 2019 januárja és novembere között szinte megduplázódott a forint elleni spekulatív pozíciók állománya, nagyjából 1500 milliárd forintról 3000 milliárd közelébe. Ez okozta a magyar deviza tavalyi alulteljesítését. Azóta viszont alig változott az állomány.

A jegybanki ábrakészletben található táblázat szerint a legfrissebb adatok szerint 2880 milliárd forinton állt a forint elleni spekulatív pozíciók állománya, egy hónapja ez 2924 milliárd forint volt, vagyis gyakorlatilag stagnált. Érdekesség, hogy közben a belföldi szereplők forward (forint melletti) állománya 2000 milliárd forintról 1700 milliárdra csökkent, de az ábra piros vonala alapján ebben jóval nagyobbak a kilengések.

Merre tovább forint?

Az utóbbi napokban több cikkben foglalkoztunk a forint további sorsával, a szakemberek szerint gyakorlatilag megjósolhatatlan, merre megy tovább az árfolyam. Van olyan elemző, aki a 400-as euróárfolyamot sem tartja irreálisnak. Abban viszont a többség egyetért, hogy a mostani átmeneti meglódulást követően az év végére 340 környékére kapaszkodhat vissza a magyar deviza.

A hét elején jelent meg az OTP Bank friss technikai elemzése, melyben kiemelik, hogy az emelkedő háromszögből kitörve közelítette meg a 360-at az euró-forint árfolyam. A technikai kép alapján nem valószínű, hogy egyhamar 343,75 alá erősödne a forint, ott egy fontos ellenállás van, felfelé viszont akár korábban elképzelhetetlen szintek is megnyílhatnak, a 375-ös szint elérése sem zárható ki.

Összességében az elemzés alapján most nem érdemes a forint erősödésére fogadni, fennáll a veszélye a további gyengülésnek.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
forint200212