Egy pénzváltó üzlet valutaárfolyamait jelzõ tábla Sydneyben 2016. június 23-án, a brit EU-tagságról tartott népszavazás napján. (MTI/EPA/Dan Himbrechts)
Deviza

Kapaszkodik tovább a forint, 353-nál az euró

Portfolio
A kedd délután bejelentett váratlan MNB-kamatvágás óta csaknem folyamatos a forint gyengülése és ezzel egyre látványosabban kilóg a régiós devizák mezőnyéből – ma kora délután már 355-ig drágult az euró jegyzése, amire öt hete nem volt példa. A jelek szerint a piacon vannak olyan szereplők is, akik nem hiszik el az egyszerinek mondott MNB-vágást, és ezt a várakozást az is táplálhatja, hogy az MNB még mindig elkerülhetőnek mondja idénre a recessziót, míg a kormány éppen ma erősítette meg saját 3%-os recessziós előrejelzését. A forint az elmúlt 3 nap vesszőfutásával egyre jobban kilóg s régiós devizák mezőnyéből.

Erősödik a forint

A délutáni órákban tovább folytatódott a forint óvatos erősödése, az euróval szembeni jegyzések a 353-as szintet közelítik.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

3 nap után megállt az esés

72 órával azután, hogy az MNB bejelentette a váratlan kamatvágását, a jelek szerint megállt a forintesés -igaz óvatosan érdemes fogalmazni, hiszen ez csak az elmúlt 1 óra alapján látszik. A jegyzések s 354,5-ös szint körül stabilizálódtak, azután, hogy még 355,2-ig felszúrt az árfolyam. A dollár kurzusa 316,5 körül ingadozik a bankközi piacon.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

355 felett is járt az euró, majd lefordult

Amint azt jeleztük: a 355-ös szint mutatkozik egy erősebb ellenállásnak az EURHUF-ban, így ha azt eléri, akkor esélyes, hogy lefordul onnan az árfolyam és ez az elmúlt fél órában meg is történt. Előbb 355,2-ig felszúrt az árfolyam, majd mostanra 354,5 körülig lefordult. Láttunk már ilyen lefordulást ma többször is, ahonnan újra lendületbe jötte az euróvevők, igaz akkor nem volt érdemi technikai szint a lefordulás során, most viszont van. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Itt a 355-ös euró

Még tovább ütöttek az elmúlt percekben a forinton, így az euró jegyzései elérték a bankközi piacon a 355-ös szintet is. Ez május 18. óta a leggyengébb forintot jelenti, de ha csak pár fillérrel feljebb megy az euró, máris kéthavi forintmélypontról beszélhetünk. Mai technikai elemzésünkben arra mutattunk rá, hogy ez a 355-ös lehet az első olyan szint, ami megállíthatja a forint esését, de a további technikai szinteket is körbejártuk. A dollárral szembeni forintjegyzések 316,5-ig emelkedtek, ami azt jelenti, hogy ebben a devizapárban is szintén tesztel egy fontos technikai szintet az árfolyam. Összességében az elmúlt három nap nagy lendületével túladottá kezd válni a forint (a napos RSI grafikon ezt jelzi), így bármikor benne lehet egy korrekció a pakliban.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Új napi mélyponton a forint, 355 fele araszol az euró

Nincs megnyugvás a forint piacán: az utóbbi percekben 354,3-ig esett az euróval szemben, azaz napi és egyúttal új öthetes mélypontról beszélhetünk. Közben a zloty stagnál az euróval szemben, a korona pedig mindössze 0,1%-kal gyengült. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Már megint 354 felett az euró

Újra esik a forint, most már 354,1-nél járnak az euróval szembeni jegyzések, azaz nincs továbbra sem megnyugvás. Szerda estéhez képest 0,7%-os, a keddi kamatvágás bejelentéséhez képest 1,5%-os az esés mértéke. közben a cseh korona ma csak 0,1%-os gyengült, a zloty ennyit erősödött, kedd kora délutánhoz képest pedig a korona 0,5%-ot, a zloty 0,3%-os esett, így tehát tényleg kilóg a forint.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
regrelkeddmnb2100625

Még mindig nagyon optimista az MNB, de sokat rontott a magyar gazdaság kilátásain

Az idén 0,3-2,0%-kal növekedhet a magyar gazdaság, jövőre pedig 3,8-5,1%-os lehet a GDP-bővülés - áll az MNB friss inflációs jelentésében. Bár a jegybanki optimizmus még mindig nagyon kilóg a nemzetközi szervezetek és a piaci intézmények előrejelzései közül, a részletes számokból így is kiviláglik, hogy március óta nagyon sokat romlott az MNB világképe.

Tovább a cikkhez

Megállt a forintesés

Az utóbbi egy órában sem csillapodik a volatilitás a forint piacán, hiszen 354,25-ről egy egységgel esett az árfolyam, majd azóta ismét 353,7-nél jár a kereskedés. Az viszont látszik, hogy megtört a forint a forint hirtelen esési hulláma, igaz még így is 0,6%-os az esés tegnap estéhez képest, miközben a zloty stagnál, a korona 0,1%-kal gyengült csak az euróhoz képest. Éppen most közöltünk egy technikai elemzést arról, hogy látva az elmúlt napok esési hullámát, meddig gyengülhet még a magyar fizetőeszköz.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Meddig eshet még a forint a váratlan kamatvágás után?

Sorozatban harmadik kereskedési napja esik a forint azután, hogy kedden váratlanul kamatvágást jelentett be a Magyar Nemzeti Bank. A forint ma délelőtt az euróval szemben 354 felett is járt, ilyen gyenge forintra öt hete nem volt példa. Megnéztük emiatt, hogy mit üzen a technikai elemzés, azaz meddig eshet még a forint az euróval és a dollárral szemben.

Tovább a cikkhez

Hogyan értékeljük megfelelően a monetáris politika tűzerejét?

Cikkemben a Portfolio 2020. június 8-án megjelent, Magyarországnak már a válság kezdetén üres volt a fegyvertára című írására reagálok. A cikk a tágabb kontextusból kiragadva, több helyen tévesen vagy hiányosan értékeli a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáját. Nem tesz említést a jegybank több korábbi és a koronavírus válság alatt meghozott intézkedéséről sem, amelyek bemutatása elengedhetetlen a jelenlegi helyzet objektív értékeléséhez. Alábbiakban arra kívánok rávilágítani, hogy az eredeti cikk címében szereplő állítással szemben: volt és jelenleg is van bőven puskapor az MNB fegyvertárában és a hazai monetáris politika kellő mozgástérrel rendelkezik a jelenlegi válság kezelésére.

Tovább a cikkhez

Gulyás Gergely: szükség esetén értékesíthetők a beszerzett lélegeztetőgépek

A mai kormányinfón Gulyás Gergely elárulta, hogy a kata szabályozásai rövid távon nem változnak, de a későbbiekben módosítani fogják azt a visszaeélések elkerülésé miatt. A beszerzett lélegeztetőgépekkel kapcsolatban elmondta, hogy a felesleges gépeket értékesíteni lehet, mert a világban még egyelőre gyorsan terjed a járvány, így erre van kereslet, 9 ezer gépet viszont mindenképpen megtartunk. A kormány kitart a 3%-os recesszió mellett. Elárulta azt is, hogy a fővárosi parkolási díjak emelését nem, Kósa Lajos söripart érintő javaslatát viszont támogatja a kormány.

Tovább a cikkhez

354 felett az euró

Folytatódik a forint vesszőfutása: már 354 felett jár az euró jegyzése a bankközi piacon, azaz 1,6%-os forintesést váltott ki három kereskedési nap alatt a szimbolikus MNB kamatvágás.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Két egység hajnal óta - Csúnya

Elég ritka, hogy már hajnalban elkezd esni a forint és reggel 9 óra magasságáig már 2 egységnyi az elmozdulás, de most mégis ez következett be: az utóbbi percek mozgásával már 353,9-nél jár az euró a forinttal szemben, így újabb öthetes csúcsról beszélhetünk. A szimbolikus, 15 bázispontos, egyszerinek mondott kamatvágás tehát eddig 1,5%-os forintesést váltott ki. 355-nél van egy technikai ellenállás, az feltehetően első körben megfogja majd a forint esését (ha addig kitart a hullám). A dollár kurzusa már 315,3-nál jár. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Hajnal óta ütik tovább a forintot – Betett a kamatvágás

Egy szimbolikus jellegű és mindössze egyszerinek mondott 15 bázispontos kamatvágást hajtott végre kedden váratlanul az MNB arra hivatkozva, hogy a koronavírus-válság erős dezinflációs hatást gyakorol (igaz ezzel együtt megemelte az idei évi inflációs előrejelzését) és így a forint stabilizálódása, csökkenő volatilitása mellett van lehetőség támogatni a gazdaságot a monetáris kondíciók lazításával. A bejelentés óta (348,8-as szintnél történt) közel 1,5%-os forintesés következett be.

A jelek szerint a piaci szereplők közül többen nem hiszik el, hogy ez csak egy egyszeri kamatvágás lett volna, éppen ezt mutatta be ma reggeli piaci körképünk is

és éppen ez lehet az a fő mozgatórugó, amiért a forint folyamatosan gyengül. Hajnalban még 351,7-nél járt az euró, aztán fokozatosan esni kezdett, most már 353,5-nél jár a kereskedés.

johufregg200625

Az elmúlt egy hetet nézve látszik, hogy a forint egyre inkább kilóg a régiós devizák euróval szembeni mezőnyéből, de persze nincs drámai alulteljesítés, nem nagy egyelőre a leértékelődés.

joreggrel200625

Technikai elemzési szemszögből az látszik, hogy a csökkenő trendvonalat, illetve a 100 napos mozgóátlagot és a 348-as ellenállási zónát nagy lendülettel áttörte felfelé az EURHUF, kezd túlvetté válni a devizapár (napos RSI 70 felé közelít) és 355-nél van egy gyengébb ellenállás, az első körben megállíthatja a forint esését, ha addig egyáltalán kitart.

johufreggtech200625

A forint a dollárral szemben 314 felett jár már, ami csaknem egyhavi forintmélypontot jelent.

usdhufregg200625

Címlapkép forrása: Getty Images

GKI: akkora lehet az idei visszaesés Magyarországon, mint amekkora a világgazdasági válság során vol

A GKI a magyar gazdaság 5-7%-os idei visszaesésére számít a koronavírus-járvány miatt, amennyiben nem következik be idén a járvány második hulláma. Ez hasonló mértékű GDP-zsugorodás lenne, mint amekkorát 2009-ben (-6,7%) a világgazdasági válság során elkönyvelt a magyar gazdaság.

Tovább a cikkhez

Mikor már épp kezdtek volna visszavonulni a forint támadói, akkor lepett meg mindenkit az MNB

Az utóbbi hetekben érezhetően csökkent a forint elleni short állomány, részben ennek volt köszönhető az, hogy 340 közelébe is vissza tudott erősödni a magyar fizetőeszköz. Kedden aztán mindenkit meglepett az MNB azzal, hogy 15 bázispontos kamatcsökkentést jelentett be, az elemzők szerint ez megint megfordíthatja a hangulatot és a forint gyengülését hozhatja el.

Tovább a cikkhez

Öthetes mélypontra esett a forint a váratlan MNB-vágás után

A szerda délelőtti hirtelen gyengülés után a délutáni-esti órákban is folytatódott a forint fokozatos gyengülés és este 352-nél álldogálnak a jegyzések a bankközi piacon, ami öthetes forintmélypontot jelent. A keddi váratlan, mindössze 15 bázispontos MNB-kamatcsökkentés óta tehát összességében bő 1%-os forintesés következett be.

Tovább a cikkhez
newyork stock exchange
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
teslamodelu
kórházi ápolás műtét elektróda
Német lapértesülések szerint kész Merkel terve hatalmának megerősítésére
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
forint