Előfizetői tartalom

Újra divatba jön az euró - két ország csatlakozhat az övezethez

Zsoldos Ákos
Bulgária és Horvátország bejelentette, hogy még idén csatlakoznak az ERM2-höz, és már 2023-ban bevezetnék az eurót, az EKB pedig ehhez zöld utat adott. A közös pénz átvételének sok feltétele van az árfolyamstabilitás mellett, amelynek a két ország nagyészt megfelel, így jó esélyekkel fordulnak rá a kétéves "próbaidőre", de a koronavírus sok bizonytalanságot hozott. Az euróövezetnek azonban pozitív üzenet ez, az eddig kimaradó tagállamokra - köztük Magyarországra - pedig nyomást helyezhet az esetleges bolgár és horvát csatlakozás.

Két újabb taggal bővülhet az eurózóna, miután Bulgária és Horvátország az EKB bejelentése szerint teljesítette az ERM2 belépési feltételeit, és a folyamat akár még idén lezárulhat. A két országnak ezután két évet kell eltölteniük az ERM2-ben, mielőtt bevezethetik az eurót, így (idei ERM2-t feltételezve) arra leghamarabb 2023-ban kerülhet sor. A belépés mellett mindkét...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái