pf_forint_10000_768x434px_getty-20200823
Deviza

Itt a 360-as euró - Öt hónapja nem láttunk ilyet

Portfolio
Az utóbbi napok gyengülése után már 360 közelében kezdte a pénteki napot a forint az euróval szemben. Az amerikai tőzsdék tegnapi zuhanása nem túl jó előjel a piaci hangulatot illetően, így akár a 360-as lélektani határt is megugorhatja az árfolyam.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

360-nál sem állt meg a forint esése

A 360-as szint áttörése után tovább gyengült a forint, már 361 felett jár az euró jegyzése, ami 0,6%-kal magasabb a tegnapinál. A dollár most 306,17-nél jár. 

Ezzel a teljesítménnyel egyébként a magyar deviza nem kirívóan alulteljesítő, a lengyel zloty is hasonló mértékben gyengült, illetve a cseh korona is 0,3%-os esésben van. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Megvan a 360

Délután az amerikai piacok nyitásával párhuzamosan kezdett ismét gyengülni a forint, már 360,12-nél jár a jegyzés, ami 0,3%-kal magasabb a tegnapinál. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

360 közelében az euró

35 fillérre megközelítette az imént a bankközi devizapiacon a forint euróval szembeni árfolyam a 360-as szintet. Ez 0,2%-os mai újabb forintgyengülés és arra utal, hogy a 359,4 körüli technikai szint nem tart ki, a 360-as lélektani szint így akár órákon belül tesztelésre kerülhet. Fél háromkor jön az átfogó amerikai munkaerőpiaci adat, az nagyobb mozgásokat válthat ki világszerte a pénz- és tőkepiacokon. Az euró/dollár erre várva 1,1850 körül, a dollár/forint 303,5 körül stabilizálódott.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az ötödik legnagyobb esést a forint szenvedte el idén Európában

Mivel ma már 360 közelében toporog a forint az euróval szemben, azaz 3%-ra járt a tavasszal kialakult történelmi mélyponttól, megnéztük gyorsan, hogy az idei évet tekintve ez a 8,5% körüli forintesés hol áll az európai rangsorban.

Tovább a cikkhez

Esik tovább a forint, 360 közelében az euró

A reggeli stabil, 359 körüli kezdés után fél egységgel tovább gyengült a forint, így az imént már 359,5-nél járt a kereskedés a bankközi piacon. Ez új öthavi forintmélypontot jelent és annak a technikai szintnek a tesztelését, amire két napja már felhívtuk a figyelmet. Felette a kerek 360-as szint pszichológiai szempontból lényeges, de technikailag nem számít erős akadálynak. Ha ezen is átjutna felfelé az árfolyam, akkor a tavasszal megjárt forint történelmi mélypont kerülne a befektetők fókuszába, ami 369,8 körül volt - mutattunk rá minapi technikai elemzésünkben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Ma már a 360 fenyegeti a forintot vagy fellélegezhet?

Péntek reggel 359-nél kezdi a napot a forint az euróval szemben, ez egyelőre megegyezik a csütörtök esti árfolyammal. Ezzel április eleje óta először van reális veszélye a 360 feletti euróárfolyamnak az utóbbi napok gyengülése után. Ráadásul az amerikai tőzsdék tegnapi zuhanása arra utal, hogy egyelőre nem optimisták a befektetők, ismét felerősödhet a kockázatkerülés, ami további csapást jelenthet a forintnak. A dollárral szemben reggel 303,24-nél jár a forint, míg az angol font 402,44 forintba került.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A régiós versenytársak közül a lengyel zloty 0,1 százalékos gyengüléssel, míg a cseh korona stagnálással kezdett az euróval szemben. A feltörekvő piacon a török líra 0,2 százalékot veszített a dollárral szemben, a dél-afrikai rand pedig 0,3 százalékkal gyengült.

Az euró utóbbi hetekben látott erősödése után kis pihenőt tart, pedig már majdnem elérte az 1,20-as lélektani határt a dollárral szembeni jegyzés, onnan fordult vissza az utóbbi napokban. A péntek reggeli 1,1839 körüli árfolyam 0,1 százalékos dollárerősödést jelentett. Közben a japán jen és az angol font alig mozdult az amerikai devizával szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

charles michel európai tanács elnök
lovrencsics ferencváros fradi foci
bika3
koronavírus kamera maszk covid-19
putyin shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
tőzsde, grafikon, elemzés