eurovaltdevizaarfolyamforintshutter-20170816
Deviza

355 lehet a forint árfolyama, ha az MNB nem ül tétlenül

Portfolio
A Portfolio Private Investor Day online rendezvényének második szekciójában arra kerestük meghívott előadóinkkal a választ, merre mehet a forint árfolyama, mibe érdemes fektetni a mostani COVID-érában, és valóban jó befektetési sztori az ESG-fókuszú alap.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője előadásában egy rövid devizapiaci kitekintést osztott meg a rendezvény közönségével:

Az előadásában kitért arra is, hogy az MNB két tűz közé került: a vártánál gyengébb növekedés miatt lazítás kellene, a vártnál magasabb infláció miatt viszont szigorításra lenne szükség. A csökkenő bevételek és az emelkedő költségek miatt a vállalatok sérülékenyebbek lettek, az árfolyamváltozások fogyasztói árakba történő begyűrűződése erősödhetett. Éppen ezért az MNB-nek kiemelten figyelnie kell az árfolyamot.

A szakember szerint egy esetleges forint-vészhelyzet esetén három forgatókönyvet, illetve lépcsőfokot lehet elképzelni az MNB részéről:

  • verbális intervenció,
  • rövid hozamok emelése FX-swap segítségével, majd
  • rövid hozamok emelése 1 hetes betéti kamattal.

Úgy véli, hogy a jegybank elindult majd ezen a hármas listán, a verbális intervencióig valószínűleg el fogunk jutni, így arra számít, hogy a következő egy hónapban 355 környékén marad az EURHUF árfolyam.

A dollárra áttérve elmondta, hogy a Fednél az a cél, hogy minél rugalmasabb legyen az inflációs célkövetés rendszere, emellett ott van az is, hogy a gazdaságban mutatkozó pozitív momentum tovább növeli a tartósan negatív reálkamat elvárásokat. Ez azt is jelenti, hogy a dollár nem feltétlenül egy jó befektetés már, azzal lehet számolni, hogy tartósan negatív reálhozam-elvárások lesznek, a kiáramló tőke más piacokon keres majd magának helyet.

Nagy kérdés, mi lesz az amerikai elnökválasztás kimenetele: Biden győzelme esetén zűrös átmenettel lehet kalkulálni. Ezek a bizonytalanságok mind a dollár gyengülésének irányába hatnak. Nyomás alatt tarthatja a dollárt a Fed fiskális politikája is, ami inkább dollár-negatív lesz.

Az euróövezet kapcsán a piac hite még mindig erős. A gazdasági kilábalás azonban nem tűnik túl stabilnak, mint az Egyesült Államokban, így még nem teljes a tőkepiaci bizalom. Az Amerikából kiáramló tőke nem Európába, hanem a feltörekvő piacokra áramlik most, ezért is nem látni, hogy az európai részvénypiacok érdemben felpattantak volna. Az euró erősödését nem mindenki nézi jó szemmel, az EKB-nak várhatóan csökkentenie kell inflációs előrejelzését.

Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője szerint az idei évi átrendeződések a gazdaságban hosszabb ideig is velünk maradhatnak, a turizmus, a légi közlekedés hosszabb távon is elszenvedői lehetnek ennek a helyzetnek.

Ott vannak azonban azok a szektorok, mint az IT-és gyógyszeripari cégek, amelyek egyértelműen profitáltak ebből az új világrendből. Utóbbiak közül főként azoknál látszik elképesztő árfolyamemelkedés, amelyek beszálltak a vakcinagyártásba. Így ezeknél a cégeknél vigyázni kell a befektetésekkel,

érdemes inkább a nagyobb gyógyszeripari cégekbe beszállni.

A streaming szolgáltatók is jól teljesítenek a koronavírusos időszakban, ilyen például a Netflix. A Walt Disney is kijött az új streaming szolgáltatásával, ezzel kompenzálni tudja a filmek és a Disneylandnél látott visszaesést a látogatószámban.

Kitért az arany fellendülésére is, a szakember szerint számos ok támogatni tudja hosszabb távon is az arany árfolyamának emelkedését. Most inkább egy technikai megtorpanás látszik szerinte, de a trend továbbra is növekvő.

Az utóbbi hónapok bika piaca után várható, hogy lesznek visszaesések, korrekciók, de az az iszonyatos pénzmennyiség, amit a jegybankok a gazdaságba toltak, továbbra is ott marad, így ilyen környezetben nehéz a tőzsdeindexek összeomlásáról beszélni.

Egy-egy ilyen visszaesést kell kihasználni ahhoz, hogy egy befektető portfóliót építsen.

Kitért arra is, hogy szerinte a forint tovább tud gyengülni az euróval szemben, így a prémium eurós állampapír vásárlása jó ötlet lehet, azonban érdemes MÁP+-t is a portfólióban tartani.

Al-Hilal István, a Fidelity International igazgatója az ESG-befektetések felfutását emelte ki előadásában:

  • A Fidelitynél az ESG, mint befektetés egy paradigmaváltásként jelenik meg, ez a jövő, nem holmi hangzatos marketingeszköz.
  • A környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat összefogó ESG-t sokszor összemossák a zöld befektetésekkel, pedig nem éppen erről van szó. Sőt, az utóbbi időben az utóbbi két betűnek egyre fontosabb szerep jut.
  • A vállalatokat egyre inkább szétszedik és elemzik, azt vizsgálják, hogy hosszabb távon milyen értékeket képes nyújtani a részvényeseknek az adott cég. Fontos, hogy ne csak a vállalat, hanem a dolgozói, a fogyasztók is jól járjanak.
  • A COVID-válság miatt egyre inkább az "S" betű került előtérbe, tehát a társadalmi üzenet és szerepvállalás.
  • Azt lehet látni, hogy az utóbbi hónapokban azoknak a cégeknek az árfolyama kisebb mértékben esett, amelyek elkötelezettek az ESG-szempontok iránt, az ESG-fókuszú alapok is jobban teljesítettek.

Címlapkép: Shutterstock

traders
győr
Orban Viktor keshegyre meno vitak unios tamogatas 200703
teslashutter-20171012
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
A legfontosabb indexek, részvények élő elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
deviza trader forint árfolyam kereskedő