tizezer forint bankjegy
Deviza

Lépett az MNB, fordult a forint

Portfolio
Erősödéssel kezdett a forint kedd reggel az euróval szemben, így 360 alatt járt a jegyzés. Délelőtt aztán megint a gyengülés felé mozdult a magyar deviza, amit azonban az MNB bejelentése megfordított: a jegybank devizaswap eszközének bevezetése forinterősítő volt.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az MNB segített a forinterősödésben

A jegybank ma bejelentett új eszköze (lásd itt) új csatornát kínál a gazdasági szereplők devizaigényének kielégítésére. Ez jelen helyzetben azért is érdekes, mert a harmadik negyedév vége előtt tehermentesítheti a spot devizapiacot a deviza iránti kereslet egy részétől. A negyedévek vége ugyanis bizonyos pozíciózárások miatt hagyományosan a szezonálisan nagyobb devizaigényről szólnak. A forint árfolyamát éppen ezért jótékonyan befolyásolhatja az új eszköz megjelenése, ami nem elhanyagolható, figyelembe véve, hogy az elmúlt hetekben a forint újra gyengülő pályára állt. Ezek alapján a jegybank mai bejelentése egy forinterősítő intézkedésnek tekinthető.

Új eszközzel harcol az MNB, hogy elérje a céljait

A monetáris transzmisszió hatékonyságát növelő és a jegybanki eszköztár egyszerűsítését szolgáló lépésekről döntött kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB), közölte a jegybank. Az MNB devizalikviditást nyújtó swap eszköz meghirdetésével biztosítja, hogy a hazai FX swap piaci hozamok negyedév végi volatilitása érdemben csökkenjen, a hozamok összhangban legyenek a Monetáris Tanács által meghatározott rövid oldali kamatszinttel. Emellett a Monetáris Tanács egyéb, a kötelező tartalékot és a fedezett hiteleszközt érintő technikai változtatásokról is döntött.

Tovább a cikkhez

Hirtelen kaptak rá a forintra

Délután erősödésbe váltott a forint, most 359,3 körül jár az euró jegyzése, ami 0,2%-os erősödést jelent tegnaphoz képest a forint szempontjából, vagyis percek alatt a teljes korábbi esését ledolgozta a magyar deviza. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Tovább esik a forint

Már 361,3-nál jár az euró jegyzése, ami 0,4%-kal magasabb a tegnapinál. A forint ezzel ma is enyhén alulteljesítő a lengyel zloty 0,25%-os és a cseh korona 0,15%-os gyengülése mellett. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Kezd elpattanni a forint

Reggel óta már 0,3%-kal gyengült a forint, így a 361-es szintet közelíti az euró jegyzése. A dollár most 306,1-nél jár, az angol font pedig 399,32 forintba kerül. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

360 alatt kezdi a napot a forint – Sikerül is megvetnie a lábát?

Kedd reggel 359,5 körül jár a forint az euróval szemben, ez 0,1 százalékos erősödést jelent tegnaphoz képest. A múlt hét végén öt hónap után gyengült 360 fölé a forint az euróval szemben, majd onnan indult egy kis korrekció. A következő időszakban a holnap reggel megjelenő inflációs adat lehet elsősorban hatással a forintra, a váratlan júliusi megugrás után a befektetők árgus szemekkel figyelik az augusztusi áremelkedési ütemet. A dollárral szemben most 304,12-nél jár a forint, míg az angol font jegyzése 399,78-nál jár.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint régiós versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdték a napot. Közben a feltörekvő piacokon a török líra 0,1 százalékkal gyengült a dollárral szemben, a dél-afrikai rand pedig 0,2 százalékos erősödéssel kezdett.

Az euró-dollár árfolyam alig mozdult kedd reggel, 1,18 felett látszik egyelőre kifulladni az euró erősödése. Az unalom azonban várhatóan nem tart sokáig, hiszen csütörtökön az EKB, jövő szerdán pedig a Fed kamatdöntése érkezik, melyek érdemben meghatározhatják a devizapár sorsát. A japán jen kedd reggel stagnálással kezdett, míg az angol font a Brexit-kockázatok erősödése mellett 0,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

charles michel európai tanács elnök
lovrencsics ferencváros fradi foci
bika3
koronavírus kamera maszk covid-19
putyin shutter
koronavirus_strand_maszk_beach_jarvany
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
tőzsde, grafikon, elemzés