tizezer forint bankjegy
Deviza

Harmadszorra is elakadt a forint erősödési kísérlete

Portfolio
Kis erősödéssel kezdett péntek reggel a forint az euróval szemben, így harmadszorra is megpróbálta letörni a 356,5 körüli támasz szintet az euróval szemben, de ez nem sikerült, így továbbra is 357 felett jár a kereskedés. Az angol fontot tegnap nagyon megviselték a megállapodás nélküli Brexit megemelkedő esélyét jelentő fejlemények, azóta nincs további gyengülés. Az euró közben próbál talpra állni a nagy esésből, amit végül elszenvedett a dollárral szemben a tegnapi EKB-üzenetek után.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Harmadszorra is elakadt a forint erősödési kísérlete

A reggeli forinterősödési kísérlet ismét elakadt a 356,5 körüli támasz szinten, és gyorsan visszagyengült a magyar fizetőeszköz 357 fölé az euróval szemben. Közben az euró próbál talpra állni abból a nagy esésből, amit a dollárral szemben tegnap délután-estefelé elszenvedett az EKB-s üzenetek mellett. A font a no-deal Brexit megnövekvő esélye miatt tegnap 1,6%-kal esett a dollárral szemben, azóta ma nincs további esés, mert a piac végülis is bízik, hogy valahogy csak sikerül megállapodnia a feleknek. Mai összefoglalónkban négy olyan tényezőre is rámutattunk, ami miatt az EU egyelőre nem állt fel az asztaltól, hanem folytatódnak az egyeztetések.

Brexit: akkor most összedőlt minden, vagy van még remény az EU-s megegyezésre?

Könnyen lehet, hogy utólag visszanézve a szeptember 10-i dátum úgy vonul majd be a történelemkönyvekbe, mint az a nap, amikor valójában eldőlt, hogy átfogó kereskedelmi megállapodás nélkül zuhan ki az Egyesült Királyság 2021. január elsején az EU-ból. Azért még nincs minden veszve, van esély a megegyezésre, de egyre kevesebb, mert a brit kormány tegnap kimondta, hogy a belső piaci törvényjavaslatot az EU ultimátuma ellenére sem akarja visszavonni szeptember végéig, sőt egy újabb bizalomromboló törvényjavaslatot is készít, így mindezekre hivatkozva október eleje-közepe körül bemutathatja a piros lapot az EU a briteknek. A brit kormányt közben felbátoríthatja, hogy haladjon tovább a no-deal Brexit útján, mert az első nagy kereskedelmi partnerként ma délelőtt sikerült összehoznia a brit-japán kereskedelmi alku elvi kereteit.

Tovább a cikkhez

Erősödni próbál a forint

Péntek reggel 357,13 körül kezdi a napot a forint az euróval szemben, ez 0,1 százalékos erősödést jelent a magyar deviza szempontjából tegnap estéhez képest. Vagyis továbbra is úgy tűnik, hogy próbál 360 alatt maradni a magyar deviza, illetve minél jobban eltávolodni ettől a lélektani határtól. A dollárral szemben most 301,75-nél járunk, míg az angol font 386,8 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Egyelőre főleg a nemzetközi hangulat mozgatja a forint árfolyamát, a régiós devizák hasonló teljesítményt mutatnak, a lengyel zloty és a cseh korona is kicsit erősödni tudott az euróval szemben. A feltörekvő piacon a török líra 0,1 százalékkal gyengült a dollár ellenében, míg a dél-afrikai rand fél százalékos erősödésben van.

Az euró-dollár árfolyamban tegnap az EKB kamatdöntő ülése hozott kilengéseket, a vártnak megfelelő lépésekre némi meglepetésre komoly erősödésbe kapcsolt az euró, azonban estére ez kifulladt. Így a ma reggeli 1,1835 körüli jegyzés szinte hajszálra megegyezik az egy nappal ezelőttivel. A japán jen minimális gyengüléssel kezdett a dollárral szemben, míg az angol font 0,1 százalékkal erősödött.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

charles michel európai tanács elnök
lovrencsics ferencváros fradi foci
bika3
koronavírus kamera maszk covid-19
putyin shutter
koronavirus_strand_maszk_beach_jarvany
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
tőzsde, grafikon, elemzés