forintdevizaárfolyam
Deviza

Sokadszorra is megpróbálkozik a fallal a forint

Portfolio
A múlt héten többször és még ma délelőtt is megpróbálkozott a 356,5 körüli technikai akadályon átjutva erősödni a forint az euróval szemben, de ez ma sem sikerült, így újra esett és átmenetileg 358 fölé lendültek a jegyzések a romló külpiaci hangulat mellett. Aztán délután vissza tudott erősödni délután a magyar fizetőeszköz és újra elkezdte tesztelni a fontos technikai akadályt.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Sokadszorra is megpróbálkozik a fallal a forint

A délutáni-kora esti forinterősödés során ismét 357-ig jutott a magyar fizetőeszköz, de itt elakadt a lendülete, most 357,3 körül jár a bankközi piacon. Ez arra utal, hogy ismét megpróbálkozik az említett 356,5-357 közötti támasz zóna tesztelésével. A dollárral szembeni jegyzések 301,2-nél álldogálnak a bankközi piacon.

Visszaerősödött a forint

A délelőtti forintgyengülést délután erősödés váltotta fel, az euróval szembeni jegyzések így visszasüllyedtek 357,6 körülig, ahol reggel is járt az árfolyam. Az euró/dollár 1,1880-nál álldogál, így a dollár/forint 301-ig ereszkedett vissza. A font közben határozottan erősödik a Brexit-félelmek mellett is, a dollárral szemben 0,8%-kal 1,29 közelébe kapaszkodott.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nem bírt átmenni a falon a forint, ezért megint esett

Múlt héten napokig a 356,5-358 közötti szűk tartományban hullámzott a forint az euróval szemben, mert az MNB felőli jelzés (swappiaci lépéssel forintlikviditást szív ki a bankrendszerből) erősíteni kezdte a forintot, de közben a 356,5-ös támasz megállította a menetelést. Ez a „küzdelem” az alábbi mintázathoz vezetett az utóbbi napokban, ahonnan most lépett ki felfelé az árfolyam a romló külpiaci hangulatban. A jegyzések 358,6-ig ugrottak, majd visszasüllyedtek 358 közelébe.

Ha tovább gyengülne a forint és a 360-as szintet is átlépnék újra a jegyzések, akkor a múlt héten kétszer is megjárt 361,5-ös szintet kell figyelni. Az erős ellenállásnak számít. Lefelé pedig a 356,5-ös szint lényeges támasz.

Az utóbbi egy hónapot nézve a forint mérsékelten alulteljesítő az euróval szemben: a zloty és a korona 1-1,5% közötti mértékben gyengült, míg a forint 3,6%-kal. Ebben az augusztus közepi vártnál jóval gyengébb magyar GDP-adatnak volt fontos szerepe, ami a további monetáris és fiskális lazítással kapcsolatos piaci várakozásokat táplálta és amelyek egy része azóta meg is történt (az MNB további növelte kötvényvásárlási programját, a kormány pedig 7-9% közé emelte a GDP-arányos deficitet és növelte saját recessziós előrejelzését 5,1%-ra az egész évet tekintve).ú

Érdemes megnézni a fő devizapár, az euró/dollár mozgását, mert éppen az emelkedő trendvonalat tesztelve rugaszkodott el újra az emelkedés irányába, és közelít újra 1,19 felé. A dollár tehát tartós nyomás alatt van, nem volt érdemi visszakorrekció a nyári euró meglódulás után.

A dollár tartós gyengélkedése fontos volt abban, hogy a dollár/forint jegyzések alulról csak visszatesztelték a berajzolt emelkedő trendvonalat 306-306,5 körül, de felfelé nem tudták áttörni azóta sem. Ma reggel a dollár gyengülése és a forint gyengülése együtt azt eredményezte, hogy 301,5 körül mozog az árfolyam.

A megállapodás nélküli Brexit esélyeinek növekedése mellett a font múlt héten jelentősen gyengült mindkét fő devizával szemben, ebben ma egy kis korrekció látszik. Ma kezdik el tárgyalni a brit alsóházban a problémás belső piaci törvényt, amelynek kimenetele alapvetően befolyásolja azt, hogy végül lesz-e kereskedelmi megállapodás az EU és az Egyesült Királyság között, vagy sem. További részletek:

Címlapkép forrása: Getty Images

charles michel európai tanács elnök
lovrencsics ferencváros fradi foci
bika3
koronavírus kamera maszk covid-19
putyin shutter
koronavirus_strand_maszk_beach_jarvany
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
tőzsde, grafikon, elemzés