forint200124
Deviza

Megmutatjuk, miért került megint veszélybe a forint – Akár új történelmi mélypont is jöhet?

Az utóbbi hetekben átmenetileg többször került a 360-as lélektani szint fölé a forint árfolyama, így veszélyes közelségbe került a március végén látott 370 körüli történelmi mélypont. Ennek egyik oka, hogy az utóbbi hónapokban emelkedő magyar infláció mellett ma a teljes feltörekvő piacon nehezen találni a mienknél alacsonyabb reálkamatot. Vagyis visszatért a válság előtti piaci helyzet, amikor a rekordalacsony reálkamat helyezett nyomást a forintra. Persze így sem biztos, hogy zuhanás jön a magyar deviza piacán, a javuló gazdasági kilátások ellensúlyozhatják a kockázatot a befektetők szemében.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Régóta nyomást helyez a forintra a reálkamat

A koronavírus-járvány kitörése előtt a forint gyengülése mellett folyamatosan egy erős érvet lehetett hallani: a magyar volt a világon az egyik legalacsonyabb reálkamat. Márpedig a feltörekvő piacokon ez sokat nyomott a befektetők szemében, hiszen az alacsony rövid kamatok azt jelentik, hogy olcsó „shortolni” az adott devizát, vagyis az esésére fogadni, emellett az infláció viszonylag magas. Elvileg a reálkamatnak nem kellene, hogy fontos szerepe legyen a devizapiacon, hiszen a legtöbb szereplőt a hazai infláció nem érinti. ugyanakkor a reálkamat mégis hagyományosan erős indikátor még a külföldiek számára is. emögött leginkább az a megfontolás áll, hogy az alacsony reálkamat a monetáris politika szigorúságának egyfajta fokmérője.

A fenti grafikonon látszik, hogy 2016 óta negatív a magyar reálkamat, ami két dolognak köszönhető:

  • az infláció emelkedésének és
  • a jegybanki alapkamat csökkentésének.

A mélypontot idén januárban érte el a magyar reálkamat mínusz 3,8%-on, majd tavasszal a járvány első hatásaként csökkent az infláció, ami miatt hirtelen kétéves csúcsra emelkedett a reálkamatunk. Nyáron azonban megint emelkedésnek indult a drágulás üteme, főleg a júliusi megugrás volt váratlan, így ismét az MNB célsávjának tetejéhez került az infláció. Közben a jegybank még egy kicsit tovább vágta a kamatot 0,6%-ra, így mínusz 3,3%-ra csökkent a magyar reálkamat.

Nagyítóval kell keresni a magyarnál alacsonyabb adatot

Az utóbbi hónapok esése után megnéztük, mi a helyzet most a magyar reálkamattal nemzetközi összehasonlításban. Ugyanis nem önmagában az alacsony reálkamat a probléma, hanem az, ha kilógunk a sorból. A feltörekvő országokat megvizsgálva nincs jó hírünk: alig találni a magyarnál alacsonyabb reálkamatot:

Sok országban egyelőre csak júliusi inflációs adat jelent meg, viszont a grafikonon is látszik, hogy a sorból nagyon kilóg Irán, ahol 30 százalékos infláció mellett 18 százalék az alapkamat. Mellettük csak a szaúdi és a török reálkamat alacsonyabb a magyarnál.

Érdekesség, hogy a törökök 3,55%-os értéke alig marad el a magyartól, miközben a líra komoly zuhanáson van már túl, bár ott elsősorban a devizatartalékkal kapcsolatos aggodalmak mozgatták mostanában a befektetőket.

Régiós összevetésben a magyar reálkamat a legalacsonyabb, ami szintén fontos érv lehet a forint ellenében a befektetők szemében.

Csehországban kicsivel marad el a magyartól a fontos mutató, a lengyel viszont már mínusz 2,8%, a román pedig mínusz 1,2 százalék, ami jóval magasabb a miénknél.

Részben ezzel magyarázható, hogy az utóbbi egy hónapban a forint a lengyel zlotyval szemben 2,2%-kal, a cseh korona ellenében pedig egy százalékkal gyengült.

Van két dolog, ami megmentheti a forintot

A reálkamat alapján tehát a forint akár jelentősebb gyengülése is jöhetne a közeljövőben, hiszen

amikor utoljára ilyen alacsony volt az érték, akkor esett történelmi mélypontra 370 közelébe a magyar deviza.

A különbség egyelőre annyi, hogy márciusban egy komolyabb globális piaci eladási hullám volt, ami súlyosbította a forint fundamentális problémáit. Most egyelőre a befektetők többsége bízik a gazdaság második féléves kilábalásában, a jobb kilátások pedig erősebb kockázatvállalást jelentenek. Az erősebb kockázatvállalás pedig leszorítja az elvárt hozamfelárakat, vagyis alacsonyabb kamaszintet is elfogadnak a befektetők.

A másik dolog, ami a forint mellett szólhat az euró erősödése, az utóbbi időszakban az európai deviza komolyabb szárnyalást mutatott a dollár ellenében, ami a korábbi tapasztalatok szerint kedvezhet a feltörekvő devizáknak. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Éppen ezért egyáltalán nem biztos, hogy a majdnem rekordalacsony reálkamat miatt rögtön jön a rekordgyenge forint.

Néhány napja a Commerzbank elemzői frissítették a forintra vonatkozó előrejelzésüket: szerintük az európai és a magyar gazdaság kilábalása az év végére 345-ig erősítheti a forintot az euróval szemben.

Az Erste Bank elemzői szerint egyértelműen alulteljesítő volt a forint a régióban augusztusban, aminek három oka volt:

A szakemberek szerint a fundamentumok többsége továbbra is a forint mellett szól, ugyanakkor a piac értékelése szerint egyértelműen a magyar deviza most a legsérülékenyebb Kelet-Közép-Európában.

Az Erste elemzői a közelmúltban 350-ről 355-re emelték fel év végi euró-forint várakozásukat, vagyis arra számítanak, hogy ugyan nem lesz rekord, de nem is tud érdemben erősödni a magyar deviza.

Szintén a Commerzbank szakértői hívták fel arra a figyelmet, hogy az idei második félév erősödése után 2021-ben akár ismét nyomás alá kerülhet a forint. Szerintük jövőre jó eséllyel megint látunk majd 360-as euróárfolyamot. Ugyanis azt gondolják, hogy a gazdaság kilábalása az infláció további emelkedését hozza majd, és egyelőre kétségek vannak azzal kapcsolatban a piacon, hogy az MNB mennyire gyorsan fogja ezt lereagálni esetleges szigorítással. A német bank elemzője szerint a magyar jegybank most arra állt át, hogy akár a cél fölé emelkedő infláció árán is fenntartja a gazdaság támogatásához szükséges laza monetáris kondíciókat.

Ugyanakkor látszik, hogy a jegybank - miközben kitart az alacsony kamatok politikája mellett - zavarná a forint további gyengülése. Erre utal a közelmúltban bevezetett devizaswap-eszköz, amivel az azonnali piacon várható szezonális forinteladási hullám hatását kívánja tompítani a jegybank a hamradik negyedév végéhez közeledve. Vagyis a jegybank egyszerre akar nagyon alacsony kamatot és stabil árfolyamot - de látszik, hogy az a külső környezet állapotától függően nem mindig jelent fenntartható pénzügyi kondíciókat.

Vagyis a majdnem rekord alacsony reálkamatból még nem következik, hogy 370 feletti euróárfolyam jön majd, viszont a mostani helyzetben egy komolyabb nemzetközi hangulatromlás jelentős forintgyengülést hozhatna.

Címlapkép: Getty Images

MNB épület getty
széf
maci
koronavirus
fehér ház amerika elnök fehérház
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Elmondjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni és igénybe venni a Portfolio tanácsadóit!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
deviza trader forint árfolyam kereskedő