pf_forint_10000_768x434px_getty-20200823
Deviza

Esik tovább a forint, 361 felett az euró

Portfolio
Hajnalban már volt egy kis forintgyengülés, aztán a délelőtti és kora délutáni kereskedésben ez folytatódott, az euróval szembeni jegyzések így 361 fölé emelkedtek a borongós nemzetközi befektetői hangulatban, a Fed tegnap esti kamatdöntése után meglóduló dollár mellett. 361,6 felett már bő öthavi forintmélypontról beszélhetnénk.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

361 felett az euró

Folytatódik a forint fokozatos gyengülése a borongós nemzetközi befektetői hangulatban, a vezető európai és amerikai (határidős) részvényindexek esnek, a dollár erős, ezek a menedékkeresés jelei, ami gyengíti a forintot is a többi régiós deviza mellett. Az euróval szembeni jegyzések röviddel ezelőtt 361 fölé lendültek, most 361,2 körül jár a kereskedés és ha 361,6 fölé menne, akkor újabb közel öthavi forintmélypontról beszélhetnénk.

Amennyiben az elmúlt egy hónapot nézzük az euróval szemben, akkor a forint kissé alulteljesítőnek mondható a cseh koronához és a lengyel zlotyhoz képest a maga 4,3%-os esésével. Utóbbi két deviza rendre 2,6%-ot, illetve 1,2%-ot gyengült. A forint alulteljesítésében a továbbra is extrém laza magyar monetáris politika és az Európa-csúcsot jelentő magyar infláció együtt játszik szerepet a járvány második hullámának gyors felfutásával árazott romló befektetői megítélés mellett. A feltörekvő piacokon is az egyik legalacsonyabb negatív reálkamatról és ennek forintpiaci hatásairól éppen tegnap írtunk elemzést.

Esik tovább a forint, itt a 361-es euró

Folytatódott a délelőtti kereskedésben a forint gyengülése: az imént mát 361 közelében jár a kereskedés, így közelítünk a két hete megjárt 361,5-ös tartományhoz. de közben 361,1-nél a csökkenő trendvonalba is beleütközhet az árfolyam, ami elvileg az erősödés felé tolná el a magyar fizetőeszközt. Ha viszont a 361,5 feletti tartományba lendülne az árfolyam, akkor a tavasszal megjárt 370-es forint történelmi mélypont kerülne célkeresztbe. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A borongós nemzetközi befektetői környezetben, a Fed tegnap esti üzenetei mellett a dollár meglódult, az euróval szemben hajnalban 1,1750 körül is járt, így a gyengülő forint és az erősebb dollár együtt 306-os dollár/forint árfolyamot okozott, és ezzel újra visszateszteli az árfolyam a berajzolt hosszú távú emelkedő trendvonalat.

Átment a 360-on az euró

Az utóbbi percekben 360,6-ig gyengült a forint az euróval szemben, de még jelenleg is 360 felett jár, ami már 0,3%-os gyengülést jelent a magyar deviza szempontjából. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Veszélyesen közel kezdi a napot a forint a 360-as lélektani határhoz

Csütörtök reggel 359,6-nál kezd a forint az euróval szemben, ez 0,1 százalékkal haladta meg a szerda esti árfolyamot. A kora reggeli órákban 359,8-nál is járt a jegyzés, vagyis hajszálra volt a 360-as lélektani határtól az euró-forint árfolyam. Utoljára a múlt héten járt a lélektani határ felett a jegyzés, most ide térhet vissza. A dollárral szemben 305,77-nél járunk, míg az angol font 395,4 forintba kerül jelenleg.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A régiós devizák is gyengüléssel kezdték a napot, a lengyel zloty 0,2 százalékkal, a cseh korona pedig 0,1 százalékkal esett vissza az euróval szemben. A feltörekvő piacokon a török líra 0,1 százalékkal gyengült a dollárral szemben, míg a dél-afrikai rand 1,1%-os eséssel kezdte a napot.

A forint és a versenytársak gyengülése elsősorban a dollár erősödésével függ össze. A szerda esti Fed-döntés után kapcsolt erősödésbe az amerikai deviza, jelenleg 1,176 körül jár az euró-dollár jegyzés, ami fél százalékkal alacsonyabb a tegnap estinél. A japán jen stagnálással, az angol font pedig 0,2 százalékos gyengüléssel kezdte a napot.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

parlament sötét
unhappy_2
aig
amerikai elnökválasztás trump biden usa
mvm
koronavirus jarvany halaos aldozat
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
tőzsde, grafikon, trend,