Visszaugrott a magyar államadósság
Deviza

Nagy tételben lapátolja be az állam a forrásokat a kötvényaukciókon

Portfolio
MTI
Mivel a vírusválság miatt megugrik az állam költségvetési hiánya, így a csütörtök délelőttönkénti  államkötvény aukciókon sorozatosan a meghirdetettnél  30 milliárd forinttal több forrást von be az Államadósság Kezelő Központ, ma éppen 80 helyett 110 milliárd forintért, de szerencsére ez a megemelkedő forrásszükséglet nem járt eddig a érdemben dráguló forrásszerzéssel. Ebben, azaz a hozamok tartós leszorításában nyilván segít a háttérben az MNB megemelt kötvényvásárlási programja is.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az ÁKK ma is 3 kötvénysorozatból (3, 5 és 10 év) tartott délelőtt aukciókat, amelyeken rendre 20, 30 és 30 milliárd forintnyi mennyiséget hirdetett meg értékesítésre, de a beérkező bőséges ajánlatok és a viszonylag alacsony hozamelvárások miatt az 5 és 10 éves papírnál 15-15 milliárddal megemelte az elfogadott mennyiséget. Így lett a tervezett 80 milliárd forintos kibocsátásból 110, és erre még rárakódik majd a délutáni nem-kompetitív tendereken eladott papírok volumene.

És mindezt az ÁKK hetente lebonyolítja, azaz a korábbi években megszokottnál érdemben magasabb az állam forrásszükséglete ezekben a hónapokban, amit az MNB háttérsegítsége és a viszonylag jó magyar gazdasági fundamentumok miatt különösebb gond nélkül meg tudja oldani az állam, igaz az eladósodása folyamatosan emelkedik.

A ma délelőtti 3 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 62,5 milliárd forint ajánlatából 20 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 2 bázisponttal magasabb, 1,22 százalékos átlaghozamon. Ez a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál 1 bázisponttal alacsonyabb.

Az 5 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 113,2 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 45 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 2 bázisponttal alacsonyabb, 1,73 százalékos átlaghozamon, ami megegyezik a tegnapi másodpiaci referenciahozammal.

A 10 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók által ajánlott 83,5 milliárd forintból, megemelt értékesítéssel, 45 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 2,41 százalék volt, 3 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál, de 2 bázisponttal magasabb, mint a tegnapi 10 éves másodpiaci referenciahozam.

Címlapkép forrása: Portfolio

egészségügy kórház beavatkozás műtét mentés
spanyol_shutterstock
horvatorszagvihar_shutter
samsunghajtogathatotelefon
robert koch berlin
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
forintka191126getty