tőzsde, grafikon, elemzés
Deviza

Történelmi mélypontja közelében hullámzik a forint

Portfolio
Alig 1%-ra, 365,5 körül ingadozik a forint az euróval szemben a kedd esti kereskedésben a bankközi piacon, miután a délutáni órákban intenzíven erősödött, majd visszagyengült. A jelek szerint a lengyel zloty erősödése csak ideig-óráig tudja támogatni a forintot, miközben a török líra mai új történelmi mélypontja inkább a forintot is a gyengülés felé húzza.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Mivel a szerdai kormányülésen szükségállapotot vezethet be a cseh kormány a fellángoló járvány fékezése érdekében, így a cseh korona ma stagnált az euróval szemben. Közben viszont a lengyel zloty jelentősen, 1,4%-kal erősödött és a mozgás szinte reggel óta folyamatosan kitartott. Ebben szerepe lehet annak, hogy a hétfői kormányülés után este a lengyel miniszterelnök azt mondta: 3,5%-osnál kisebb lehet a lengyel recesszió (kedden aztán az egészségügyi miniszter helyi szinten újabb szigorításokról határozott a járvány kordában tartása érdekében).

Emellett a német soros elnökség által közzétett jogállamisági és EU-s kifizetési javaslatcsomag végülis csak hosszadalmas procedúra végigjárása után javasolja az EU-pénzek felfüggesztését, vagy vágását, és ez a kilátás is bizakodással tölthetett el egyes befektetőket. Ezzel párhuzamosan a török líra az azeri-örmény háború és az örmény-török katonai összecsapások miatt ma is új történelmi mélypontra bukott a dollárral szemben.

regreldu200929

Ebben a külső környezetben a forint reggel még 366 felett kezdett, aztán délután a zloty nyomába eredet, erősödni kezdett 364 közelébe, majd késő délután visszaesett 365,5-ig.

hufdu200929

Amint látszik, ezzel alig 1%-os távolságra ingadozik a forint attól a szinttől, ahol tavasszal 369,5-nél történelmi mélypontra bukott.

eurhufdutexh200929

A dollár délután esni kezdett, az euró erőre kapott, 1,1680-ról 1,1750-ig, így a dollár/forint jegyzések süllyedni tudtak a reggeli 314 közeli szintről 311,3-ig a bankközi piacon.

usdhufeste200929

Címlapkép forrása: Getty Images

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
forintka191126getty