deviza trader forint árfolyam kereskedő
Deviza

Átugrott a kulcsszinten a forint, míg tovább szakadt a líra a burkolt kamatemelés mellett is

Portfolio
A várt alatti magyar inflációs adat és az egyhetes betéti tenderen továbbra megemelt kamatszinttel elfogadott ajánlatok pénteken is erősíteni tudták a forintot, a 356,5 körüli kulcsszintig jutott az euróval szemben, aztán némi tétovázás után átugrott ezen. A régiós országokban mindenhol meredeken emelkedő koronavírusos esetszámok és az ebből eredő lezárási kockázatok mindenhol óvatosabbá teszik a befektetőket, ez is szerepet játszik az árfolyamok alakulásában. Közben a török líra továbbra is történelmi mélypontja körül mozog, noha a török jegybank ma is burkoltan jelentős kamatemelést hajtott végre.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A vártnál alacsonyabb inflációs adatot közölt tegnap itthon a KSH, ami levette a nagy nyomást az MNB-ről, hogy folytassa a burkolt kamatemelést az egyhetes betéti tenderek során. Ennek hatására tegnap reggel hirtelen erősödött a forint, a jegyzések 359-ről 357,5-ig süllyedtek az euróval szemben, aztán a nap további részében nem volt már erősödés. Az MNB a tegnapi egyhetes betéti tenderen továbbra is a megemelt, 0,75%-os kamat mellett fogadott el ajánlatokat, ez szintén stabilizálta a forintot a relatív erősebb szinten.

Mindezek után ma reggel további forinterősödés indult, a jegyzések átmenetileg 356,5-ös kulcsszintig buktak a bankközi piacon, de itt elsőre elakadt a forint menetelése, aztán kora délután 356,2-ig ugrott a forint.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az első körben elakadó forinterősödésben egy erős technikai szint mellett annak is szerepe lehet annak, hogy a régióban (és nálunk is) meredeken emelkedő koronavírusos esetszámok mindenhol óvatossá teszik a befektetőket. A cseheknél a napi esetszám nagyon magas, a lengyeleknél is negyedik napja rekordokat dönt, itthon viszont az alultesztelés miatt nem látjuk a járvány igazi kiterjedtségét (10% felett ragadó pozitivitási ráta a teszteken belül), a hirtelen megugró kórházi esetszám és lélegeztető gépen lévő emberek száma viszont nyugtalanító. Orbán Viktor kormányfő ma reggel a rádióinterjúban azonban azt mondta: 3 hétre lát előre a kormányzati tervezés ezen a téren és ilyen időtávon nem látják szükségét újabb korlátozó intézkedések bevezetésének.

A forint a fentiek miatt mindenesetre 356,5-ről előbb 357 körülig visszagyengült a mai kereskedés során, aztán hirtelen megint erőre kapott és 356,3-ig jutott. Amint látjuk, ez a 356,5 körüli zóna erős támasznak számít, itt többször fordult már korábban az árfolyam.

hufujabbkulcs201009
hufdeltech201009

A régiós devizák euróval szembeni relatív teljesítményét mutató ábránk szerint szétvált a török líra mozgása a forintétól.

regreldel201009

A líra ma újabb történelmi mélypontra bukott és erre reagálva a török jegybank 10,25%-ról 11,75%-ra, azaz 150 bázisponttal megemelte a swap tranzakcióknál alkalmazott kamatot. Ez csak átmenetileg tudta erősíteni a lírát, péntek kora délután is történelmi mélypontja közelében jár. A súlyozott átlagos jegybanki irányadó ráta 11,56% a Reuters elemzése szerint, ami a múlt heti 200 bázispontos irányadó kamatemeléssel kialakult 10,25%-os rátához képest további 125 bázispontos burkolt kamatemelésnek számít, de a jelek szerint ez sem állította meg a líra mélyrepülését.

usdtry201009
eurtry201009

A forint erősödése és a dollár mai gyengülése együtt oda vezetett, hogy a dollár/forint árfolyam már 302-ig bukott, ahol utoljára három hete járt.

usdhufdel201009

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
törökország erdogan