törökország erdogan
Deviza

Épp most végzik ki a török lírát – Ezen már csak a jegybank segíthetne

Portfolio
Az utóbbi napokban megint komoly eladói nyomás alá került a török líra, egyszerre több dolog is sújtja a devizát. Szerda reggelre 8,2 fölé emelkedett a dollárral szembeni árfolyam, és egyelőre nem látni, hol állhat meg az intenzív gyengülés. A Commerzbank szakemberei szerint csak egy újabb jelentős kamatemeléssel tudná stabilizálni a helyzetet a török jegybank.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Egyelőre mindenki csak bámulja a török árfolyamválságot, nehéz megmondani, hol lehet a vége a líra zuhanásának. A török deviza szerda reggel márt 8,2 felett járt a dollárral szemben, ezzel az utóbbi egy hétben több mint 5%-kal gyengült. Az év eleje óta már 38%-kal, tavaly október óta pedig 43%-kal értékelődött le a líra a dollárral szemben.

Több oka van egyszerre a török deviza megállíthatatlan zuhanásának:

  • Az utóbbi napokban a török-francia viszony elmérgesedése aggasztja a befektetőket. Erdogan elnök a francia termékek bojkottjára szólított fel a párizsi bírálat után.
  • Az EU-val való viszonyt rontja a földközi-tengeri gázmezőkért folyó vita Ciprus és Törökország között. Ankara egyelőre nem hajlandó felhagyni a kutatófúrásokkal a vitatott fennhatóságú vizeken.
  • Törökország Azerbajdzsán oldalán beszállt a hegyi karabahi fegyveres konfliktusba is Örményországgal szemben, Erdogan kijelentette, hogy szükség esetén fegyveres segítséget is készek nyújtani.
  • A török jegybank továbbra is vonakodik kamatot emelni, szakértők szerint már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna tennie a líra védelme érdekében a szigorítást, de nagy a politikai nyomás a jegybankon.

Az utóbbi napokban a Törökországgal foglalkozó elemzők sorra kapják meg a kérdést, meddig eshet még a líra – kezdi szerda reggeli elemzését Tatha Ghose, a Commerzbank szakembere. Szerint a kérdés azt feltételezi, hogy van egy egyensúlyi árfolyam, ahonnan nem esik tovább a líra. A másik álláspont szerint létezik egy olyan fájdalomküszöb, ahol a török jegybank „bedobja a törölközőt”. Ghose szerint azonban nehéz meghatározni ezt a pontot. Részben emiatt említette a közelmúltban Berat Albayrak török pénzügyminiszter a líra leértékelődésének pozitív oldalait, szerinte ugyanis a zuhanás új beruházásokat hoz Törökországba. A miniszter emellett elutasított a tőkekorlátozások bevezetését.

A Commerzbank elemzője szerint nehéz, már-már lehetetlen előre jelezni a dollár-líra árfolyam alakulását,

jelenleg nincs ok arra, miért ne eshetne akár 9-ig a török deviza a következő hetekben.

Ugyan a török jegybank esetleges kamatemelése hosszútávon már nem hiteles lépés, rövidtávon viszont egy jelentős rendkívüli szigorítás állíthatná meg a deviza zuhanását – véli Tatha Ghose. Emellett részleges tőkekorlátozások vethetnének véget legalább átmenetileg a török deviza vesszőfutásának, középtávon azonban sokkal komplikáltabb a helyzet, hiszen a török vezetés egyelőre a probléma létét sem ismeri el.

Címlapkép: Shutterstock

szerbia
eu vétó magyar vétó jogállamiság
boris johnson brexit no deal
merkely bela koronavirus jarvany
jakabferenc
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

pf_forint_10000_768x434px_getty-20200823