törökország erdogan
Deviza

Épp most végzik ki a török lírát – Ezen már csak a jegybank segíthetne

Portfolio
Az utóbbi napokban megint komoly eladói nyomás alá került a török líra, egyszerre több dolog is sújtja a devizát. Szerda reggelre 8,2 fölé emelkedett a dollárral szembeni árfolyam, és egyelőre nem látni, hol állhat meg az intenzív gyengülés. A Commerzbank szakemberei szerint csak egy újabb jelentős kamatemeléssel tudná stabilizálni a helyzetet a török jegybank.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Egyelőre mindenki csak bámulja a török árfolyamválságot, nehéz megmondani, hol lehet a vége a líra zuhanásának. A török deviza szerda reggel márt 8,2 felett járt a dollárral szemben, ezzel az utóbbi egy hétben több mint 5%-kal gyengült. Az év eleje óta már 38%-kal, tavaly október óta pedig 43%-kal értékelődött le a líra a dollárral szemben.

Több oka van egyszerre a török deviza megállíthatatlan zuhanásának:

  • Az utóbbi napokban a török-francia viszony elmérgesedése aggasztja a befektetőket. Erdogan elnök a francia termékek bojkottjára szólított fel a párizsi bírálat után.
  • Az EU-val való viszonyt rontja a földközi-tengeri gázmezőkért folyó vita Ciprus és Törökország között. Ankara egyelőre nem hajlandó felhagyni a kutatófúrásokkal a vitatott fennhatóságú vizeken.
  • Törökország Azerbajdzsán oldalán beszállt a hegyi karabahi fegyveres konfliktusba is Örményországgal szemben, Erdogan kijelentette, hogy szükség esetén fegyveres segítséget is készek nyújtani.
  • A török jegybank továbbra is vonakodik kamatot emelni, szakértők szerint már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna tennie a líra védelme érdekében a szigorítást, de nagy a politikai nyomás a jegybankon.

Az utóbbi napokban a Törökországgal foglalkozó elemzők sorra kapják meg a kérdést, meddig eshet még a líra – kezdi szerda reggeli elemzését Tatha Ghose, a Commerzbank szakembere. Szerint a kérdés azt feltételezi, hogy van egy egyensúlyi árfolyam, ahonnan nem esik tovább a líra. A másik álláspont szerint létezik egy olyan fájdalomküszöb, ahol a török jegybank „bedobja a törölközőt”. Ghose szerint azonban nehéz meghatározni ezt a pontot. Részben emiatt említette a közelmúltban Berat Albayrak török pénzügyminiszter a líra leértékelődésének pozitív oldalait, szerinte ugyanis a zuhanás új beruházásokat hoz Törökországba. A miniszter emellett elutasított a tőkekorlátozások bevezetését.

A Commerzbank elemzője szerint nehéz, már-már lehetetlen előre jelezni a dollár-líra árfolyam alakulását,

jelenleg nincs ok arra, miért ne eshetne akár 9-ig a török deviza a következő hetekben.

Ugyan a török jegybank esetleges kamatemelése hosszútávon már nem hiteles lépés, rövidtávon viszont egy jelentős rendkívüli szigorítás állíthatná meg a deviza zuhanását – véli Tatha Ghose. Emellett részleges tőkekorlátozások vethetnének véget legalább átmenetileg a török deviza vesszőfutásának, középtávon azonban sokkal komplikáltabb a helyzet, hiszen a török vezetés egyelőre a probléma létét sem ismeri el.

Címlapkép: Shutterstock

qr-kód mobilapp
GettyImages-864893078
bull
cramer
GettyImages-854153614
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Olvass a grafikonban és lovagold meg a trendet!
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
forint pénz getty stock