tizezer forint bankjegy
Deviza

Miért szárnyal ma a forint? Egyelőre mindenki csak találgat

Portfolio
Tovább erősödött csütörtök délig a forint az euróval szemben, már 360 alá is benézett az árfolyam, amire 3 hete nem volt példa. Az utóbbi napokban elsősorban az amerikai elnökválasztási eredmények befolyásolták a piaci hangulatot, és azon keresztül a forint árfolyamát is. Joe Biden egyre biztosabbnak tűnő győzelme azért van jótékony hatással van a forintra is, mert egyrészt erősödik a kockázati étvágy, másrészt a Biden-győzelem gyengíti a dollárt, ez pedig most is jót tesz a forintnak.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Miért tépik ennyire a forintot?

Egyelőre nincs különösebb hír, ami a magyar deviza kiugró felülteljesítését indokolná, a Portfolio piaci forrásai is csak találgatnak. Akikkel beszéltünk, azok két lehetséges okot említettek:

  1. Könnyen lehet, hogy valaki félreértelmezte a délutáni hírt az EU-források jogállamisági feltételeivel kapcsolatban, egyelőre ködös, hogy miről is szól pontosan a megállapodás. 
  2. Jelenleg nagyon "vékony a piac", vagyis alacsony a forgalom, így kisebb tétellel is nagyot lehet mozdítani az árfolyamon. Ez pedig akár az MNB-nek is lehetőséget kínálhat arra, hogy beavatkozzon a piacon. Forrásaink szerint a jegybank már a múlt heti mélypont közelében beszállhatott erősíteni a forintot, könnyen lehet, hogy ez folytatódik ma is. 

Az biztos, hogy a magyar deviza ma durván felülteljesítő ma a régióban is, ezt az alábbi grafikon jól szemlélteti:

Megállíthatatlanul megy a forint

Csütörtök délután már 357,7-nél jár az euró jegyzése, ezzel tegnaphoz képest már 

másfél százalékot ugrott a magyar deviza.

A régióban a lengyel zloty 0,6 százalékot, a cseh korona pedig 0,3%-ot javított, vagyis továbbra is jelentősen felülteljesítő a forint. A dollárral szemben most 301,9-nél járunk, ami 2,6%-kal alacsonyabb a tegnapi szintnél, míg az angol font 395,4 forintba kerül. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Már 360 alatt az euró

Tovább esett a dollár az euróval szemben a csütörtök délelőtti kereskedés során, már 1,18 felett jár a kereskedés. Amint előző posztunkban jeleztük: a dollár esése azért történik egyrészt, mert ahogy enyhül az amerikai elnökválasztások kimenetelével kapcsolatos bizonytalanság, úgy erősödik a kockázati étvágy a világban, ami eleve rendszerint dollárgyengítő. Másrészt a Biden-adminisztráció várhatóan egy jelentős koronavírus miatti gazdaságélénkítési programot, illetve egy zöld fókuszú beruházási programot is meghirdet majd, ami megemeli a költségvetési deficitet, ez pedig rontja a dollár megítélését.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A kettő hatás eredőjeként délelőtt tovább erősödött a forint az euróval szemben, a jegyzések már 360 alá buktak, ahol utoljára 3 hete járt az árfolyam. Figyelemre méltó, hogy a forint 0,8%-os erősödése mellett a zloty csak 0,6%-kal, a cseh korona csak 0,3%-kal erősödött az euróval szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A dollár esése és a forint erősödése együtt még nagyobb mozgásokat váltott ki a dollár/forint árfolyamban. Ez tegnap reggel még 316 közelében is járt, most viszont már csak 305 körül mozog a bankközi piacon.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

De miért jó a forintnak Biden győzelme?

Az utóbbi napokban azt látjuk, hogy Joe Biden esélyeinek növekedésével párhuzamosan tud erősödni a forint, ennek két oka van:

  1. A demokrata jelölt győzelme önmagában javítja a globális kockázatvállalási kedvet, ami jótékony hatással van a feltörekvő devizákra. 
  2. A Biden által korábban bejelentett további jelentős költségvetési élénkítés miatt gyengül a dollár, ami szintén jó hír a forintnak. Az utóbbi hónapokban ugyanis az volt megfigyelhető, hogy a dollár erősödése esetén gyengültek a feltörekvő devizák, ez a hatás most ellentétes, az amerikai fizetőeszköz gyengülése jótékony hatással van a kockázatosabb eszközökre.

Persze tartogathat még izgalmakat piaci szempontból is a választás, hiszen ha Donald Trump valóban kész a legfelsőbb bíróságig is elmenni, akkor az elhúzódó jogi és politikai csatározást hozhat, amit előzetesen 

a lehető legrosszabb forgatókönyvnek tartottak az elemzők.

Vagyis a következő napok-hetek legfontosabb kérdése a végleges győztes személye mellett az lehet, hogy Trump hajlandó-e elismerni vereségét adott esetben, vagy vállalja a hosszadalmas pereskedést, ami elhúzódó bizonytalanságot hozhat. 

Már szárnyal a forint

Csütörtök reggel 360 közelébe erősödött a forint az euróval szemben, a jelenlegi 360,5-ös árfolyam 0,7%-kal alacsonyabb a tegnapinál. Ezzel egyértelműen felülteljesítő egyelőre a magyar deviza, a lengyel zloty és a cseh korona 0,2%-ot tudtak erősaödni. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nem vágta negatívba a kamatot a Bank of England, de sikerült meglepnie a piacot

A vártnál nagyobb mértékben, 150 milliárd fonttal emelte mennyiségi enyhítési programjának célösszegét a Bank of England. A brit jegybank monetáris tanácsa csütörtökön közölte azt is, hogy kamatdöntő ülésén érvényben hagyta a rekordmélységű, 0,10 százalékos alapkamatot.

Tovább a cikkhez

Ahogy egyre biztosabb Biden győzelme, úgy erősödik tovább a forint is

Csütörtök reggel 362,12-nél járt a forint az euróval szemben, ez 0,3%-os erősödést jelentett a magyar deviza szempontjából szerda estéhez képest. Az elmúlt napokban elsősorban az amerikai elnökválasztás hírei mozgatták az árfolyamot, tegnap hajnalban, amikor meglepetésre Donald Trump tűnt befutónak, 367 közelébe gyengült a forint, majd Joe Biden fordításával rákapcsolt a magyar deviza. Vagyis most már egyértelműen azt árazzák a befektetők, hogy demokrata elnöke lesz az USA-nak, és ez a jelek szerint jó hír a forint számára. A dollárral szemben most 308,6-nál járunk, míg az angol font 400,4 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A régióban a forint versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is stagnálással, minimális erősödéssel kezdte a napot. A feltörekvő piacon a török líra újabb 0,6%-kal gyengült a dollárral szemben csütörtök reggelre, míg a dél-afrikai rand szintén nagyjából fél százalékos gyengüléssel kezdte a napot.

Az euró-dollár árfolyamban is jelentős kilengéseket okozott az elnökválasztás, megrángatták az árfolyamot a különböző hírek hatására. Csütörtök reggelre kicsit tovább gyengült a dollár, a jelenlegi 1,173 körüli jegyzés 0,1 százalékkal magasabb a szerda estinél.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

bull
A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
forint érme