pf_forint_10000_768x434px_getty-20200823
Deviza

Vétózott Magyarország, ezt a forint is megérezte

Portfolio
Ismét alulteljesítő a forint hétfőn miután a magyar kormány megvétózta az új uniós költségvetést.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Magyar vétó: záporoznak a bejelentések, beindult az üzengetés

Megvétózta a magyar kormány az unió 2021-2027-es költségvetéséi tervét és a helyreállítási alaphoz szükséges rendeletet, amelynek lehetőségét reggel a Portfolio elsőként írta meg. Később Orbán Viktor kormányfő is bejelentette a vétót, ahogy a magyar kormányszóvivő és Varga Judit igazságügyi miniszter is erről írt. 

Tovább a cikkhez

A vétó sújtja a forintot is

Hétfő délután 359,3-nál járt a forint az euróval szemben, ez 0,6%-kal magasabb a péntek esti árfolyamnál. A magyar deviza jelentősen alulteljesítő egész nap, a lengyel zloty 0,1, a cseh korona pedig 0,2 százalékos erősödésben van. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Hivatalos: Magyarország és Lengyelország megvétózta az EU-költségvetést

Magyarország megvétózta az uniós költségvetési javaslatot a mai nagyköveti tanácskozásona túl szigorú jogállamisági rendelet miatt – jelentette be Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a Twitterén. A hírek szerint nem csak a magyar, hanem a lengyel nagykövet is hasonlóan szavazott. Ez azt jelenti, hogy a Portfolio reggeli értesülésével és Orbán Viktor ma délutáni jelzésével összhangban a két tagállam politikai vétót emelt a 2021-2027-es uniós költségvetés és a helyreállítási alap saját forrás rendeletével kapcsolatban, a formális vétó még hátravan.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor kimondta: jön a magyar vétó!

Levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét arról, hogy a magyar kormány megvétózza az EU hétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotást - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő délután.

Tovább a cikkhez

Falba ütközött a forint, tovább gyengül hétfő reggel

Hétfő reggel 358,2-nél járt a forint az euróval szemben, ez 0,3%-kal volt magasabb a péntek esti árfolyamnál. Korán reggel ritkán látunk ekkora gyengülést, a következő órák-napok legfontosabb kérdése az uniós költségvetés és jogállamisági kritérium esetleges magyar vétója lehet. Ma délután az uniós képviselők ülésén már kiderülhet, mire készül a magyar kormány, ez pedig akár a forint sorsára is hatással lehet. A dollárral szemben most 302,4-nél járunk, míg az angol font 399,67 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A régiós versenytársakhoz képest is alulteljesítő ma reggel a forint, a lengyel zloty minimális gyengüléssel, a cseh korona pedig stagnálással kezdi a hetet. A feltörekvő piacon a török líra 0,4%-os erősödéssel kezdett a dollárral szemben, míg a dél-afrikai rand 0,2%-ot javított.

Az euró tovább erősödik a dollárral szemben ma reggel, most 1,1845 körül jár a jegyzés, ami 0,1 százalékkal magasabb a péntek estinél. A japán jen 0,15 százalékkal erősödött a dollárral szemben, míg az angol font 0,1 százalékos javulással kezdte a hetet.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

bécs
terror europa dzsihad
kórházi ágy egészségügy
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
forintbankjegy10ezershutter-20170816
Olvasta már? Esni kezdett a forint